Kyslá kapusta zo skleníc fotorecept

remcula - fotkaremcula, 12. októbra 2010
Kyslá kapusta zo skleníc (fotorecept)
Foto: remcula

Tohle zelí jsem jednou zahlédla v pořadu Receptář a od té doby jiné nedělám. Má velikou výhodu pro všechny, kdo nemají soudek, nebo Zobraziť celý popisTohle zelí jsem jednou zahlédla v pořadu Receptář a od té doby jiné nedělám. Má velikou výhodu pro všechny, kdo nemají soudek, nebo místo na něj. Sklenice tolik místa nezaberou a zelí vydrží minimálně rok. U nás teda ne, každý rok dělám z více a více kilo a každý rok je málo.

20 kg zelí
porcií

Suroviny

20  kg
600 g
1 a půl  balíčku
1  balíček




Postup

  1. 1

    Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3-4 hodiny pustit šťávu.

    Kyslá kapusta zo skleníc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak,aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme.

    Kyslá kapusta zo skleníc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Používám tyhle sklenice...

    Kyslá kapusta zo skleníc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a tahle víčka, se šroubovacími nemám zkušenost!! (ne na zelí)

    Kyslá kapusta zo skleníc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme je na plechy, nejlépe k radiátorům na teplejší místo, aby voda ze zelí mohla odtékat při kvašení do nějaké nádoby. Asi po 3 týdnech je můžeme zanést do sklepa a konzumovat.

    Kyslá kapusta zo skleníc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poslední zelí ještě z loňska. je stále vynikající.

    Kyslá kapusta zo skleníc (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evusik
tento recept poznám aj ja, už som ho pár krát robila,a je fakt dobrý..... až na jednu vec, neviem akú máš ty alebo ostatní varecháči skúsenosť so strúhanou kapustou. My sme ju kúpili prvý krát minulý rok a podotýkam, že aj posledný krát. Robili sme čalamádu, aj do súdka sme dávali a nič moc. Kapusta bola taká mľandravá, ako keby bez šťavy, suchá.... skrátka už nikdy viac krájaná kapusta, jedine nastrúhať pekne doma :-)
evanaaa
Zaujímalo by ma, kedy sa poháre majú úplne zavrieť po natlačení kapusty, ak z nich má pri kvasení odtekať voda? A či, ak sa veľa vyparí, netreba dolievať ako keď je v súdku? ( tá voda).
remcula
evusik , já nevím, jak u vás, ale u nás si jdeme pro zelí, to si sami vybereme a na počkání nám ho nakrájejí ve stroji, takže se mi opravdu nikdy nestalo, aby mělo málo šťávy a vždy je super křupavé, skvělé. Na obrázku je opravdu zelí z loňského roku, poslední sklenice, tak jsem trošku odebrala na talířek, abyste viděli, že není ani zahnědlé, krásně křupe. Někdy se stane, že voda se odpaří víc, než by měla a pak je zelí od víčka několik cm zahnědlé. Z 25 sklenic vloni se mi to stalo u jediné. Tu tmavší část vyhodím a zbytek je v naprostém pořádku.
evanaaa, ano, sklenice pořádně uzavřeme a jak jsou v teple, víčka se nafouknou, pukají, v noci je to hezky slyšet a šťáva z nich částečně odtéká, zelí kvasí, jako v sudu. Jakmile víčka splasknou, zelí je dokvašené. Ovšem ne vždy mi splasknou víčka po 3 týdnech, ale i tak je v této fázi zanesu do sklepa a tam už dokvasí. Proto je dobře mít pod zelím nějaké plechy, aby nám šťáva nevytékala na zem. V podstatě platí, že jakmile šťáva ze sklenic již nevytéká, je dokvašeno a na plechu pomalu přebytečná šťáva zasychá .
frezia68
@evusik :tiež som si chcela raz uľahčiť nakladanie ,ale ako Ty,len raz.Nepúšťala šťavu,musela som podliať vodu a chuť?Mala som dojem,že tam dali niečo......na udržanie čerstvosti.Ale nastrúhanú už priviezli a doniesla mi zo zadu,vraj čerstvá.Nikdy viac,radšej sa potrápim.
remcula
palokuchki, kdysi jsem dělala do sudu. Pak jsem viděla ten pořad v receptáři a vyzkoušela jsem jen pár sklenic, ale hlavní množství zelí jsem měla v soudku pořád. Ve sklenicích bylo lepší! :-))) Jediná pro mne nevýhoda zelí ve sklenicích je ta, že já zelnou kyselou vodu používám na super kapustnici a tu samorřejmě s těch sklenic nemám v takové míře. Tak vždy, když otevřu sklenici a vemu si potřebné množství zelí, zeaeju ho trochou vody a pořádně utlačím a dám už do lednice. tak mám aspoň trochu zelné vody.
remcula
frezia68 , nikdy bych nekoupila zelí, které někde v pytlích stojí kdoví, jak dlouho!! Vždy jsme si krájeli sami, až jsme zjistili, kde ho krájejí na počkání.
braxi
Aj v Stupave pred domami... si vyberiem hlávku kapusty a predo mnou ju pokrájajú...super !!! Záhoráčky robia iba so soľou...všetko ostatné sa dá až pri varení a nič sa nepokazí...
alzbetka2
@remcula , aj ja si robievam takto kapustu a mne tiež pri nej trocha vadí, že má málo kapustnej vody. Ja mám takú skúsenosť, že pohár netreba naplniť celkom, ale tak do trištvrte, zaliať kapustnou vodou /ktorú si kapusta pusti pri zasolení/ a tak zavíčkovať. Po vykvasení zostane tým pádom trocha viac kapustnej vody v pohári.
evia
teším sa, že ste pridali tento recept, ukladám do KK a určite vyskúšam
samanka
keď som si vybrala kapustu a predomnou ju postrúhali, bola dobrá. Raz som si však dala doniesť domov a tá už veru nemala takú kvalitu. Tento rok vyskúšam @remcula fajn, že si pridala aj obrázky.
pingi
Kedysi som kupovala v obchode na objednávku krájanú kapustu, nikdy viac, teraz chodíme do Stupavy, kde mi ju pred očami nakrájajú a my si ju doma spracujeme a ešte si kúpime na cestu domov, aby sme nemuseli čakať kým sa naša spraví :-)
duschko
Recept sa mi pozdava. Uz som o nom pocul, no zatial vzdy som nakladal do sudka. Vyskusam par poharov. Je najvyssi cas.
remcula
alzbetka2, děkuji za radu!! To mne nenapadlo, dát méně zelí a více zelné vody! Dílky, zkusím!! Všem ostatním děkuji za milé komentáře.
zela
Bojím sa,že keď uzavriem poháre tak,ako keď sterilizujem ovocie a kapusta bude kysnúť,že mi vyrazí uzávery z pohárov.Veď tam nastáva veľký tlak.
valeri
asi to vyskúšam, aj ja, pretože normálne vážená kyslá kapusta sa už nemože na tržnici predávať, len balená v sáčkoch, a tá je v slanom náleve a to už zďaleka nie je "ono".
sovka62
To je zaujímavé, ja som už kvasenie v 40 litrovom sude vzdala, tých 5-6 kíl, ktoré za rok potrebujem pre nás dvoch radšej kúpim. Problém je len v tom, že netuším, čo kupujem, je to pekne zatavené v nepriehľadnom vrecku, takže až doma zistíte, či ste v lotérii vyhrali. Tak uvažujem, že skúsim práve tých 5-6 pohárov a ak to zvládnem, na rok nakvasím aj dcéram.
enerrgizer
toto je super nápad...doteraz sme nakladali do 3L sklenenej fľaše a tiež bola kapusta veľmi dobrá, ale určite skúsim aj takto.
sovka62
Inak toho, kto má až takú obavu z hygieny pri predávaní voľne váženej kapusty, by som poslala niekam. Veď to bol neuveriteľný zážitok chodiť s rodičmi po Centrálnom trhovisku (ešte starom) a počúvať kofy, ako vynukujú: panyčko tý kvašáčiky, panyčko, oprobujte to zelé..... Aj sme probovali, aj sme si vybrali tú čo najlepšie vyhovala našej chuti. No čo už, časy sa menia a nie vždy k lepšiemu.
anina43
ja som takúto kvasenú kapustu robila minulý rok z 5 kg kapusty _výjde 10 pohárov 7 dl. Na l kg pokrájanej kapusty 2 dg soli, celá rasca, nové korenie, čierne korenie, bob. list, ja som dala aj 4 pokrájané stredne veľké cibule. Pokrájanú kapustu trea zmiešať s rascou a soľou, dobre premiešať a nechať stáť 2 hod aj viac, aby pustila šťavu. potom ju tlačíme zo všetkých síl do pohárov. V polovici pohára pridať 1 bobkový list, 2 zrnká nové korenie. Od vrchu pohára nechať 3 cm voľné miesto.
anina43
ak by bola kapusta suchá, doplniť prevarenou vychl. vodou. Uzavrieť víčkami Omnia zavár. hlavicou a dať na podnos niekde v kuchyni, kde je teplo. Keď kapusta vykvasí, vyduje víčka. O 2 týždne sa narovnajú a je hotová. Nakladá sa biela i červená. Potom odniesť do pivnice, víčka sa prichytia, pohár je zavretý ako pri sterilizácii. prajem Vám, aby sa kapusta vydarila, ja som bola nadmieru spokojná s chuťou i tvrdosťou. tento rok som pridala na skúšku aj tie cibule.
remcula
anina43 málo tlačíš!! :-))))) Já nacpu 20 kilo většinou do 20 sklenic 0,7!! letos bylo teda 22 sklenic, ale vloni 25 kilo do 25 sklenic. Nedávám cubuli, respektive mám obavy, aby mi zelí nezměklo. Ale určitě není na škodu křen a pod., kdo má rád.
anina43
ako píše sovka, nám už za sud kapusty netreba, stačí tých 10 pohárov. stihla som aj pomocou môjho pomocníka - robota nastrúhať koreňovú zeleninu : mrkvu, petržlen, zeler, bielu reďkovku, cvikľu, kaleráb, jemne som ju zasolila a nechala odstáť 3 hodiny, pustila šťavu a natlačila som to do litrového pohára, za 4-5 dní vykvasí. je to liek, ráno jed, na obed jedlo a večer liek. papajte na chlebíku, urobíte dobre svojmu organizmu. opakujem na ráno je to jed, na obed jedlo a večer liek. takúto vykvasenú zeleninku možno použiť aj pri varení, ale zdravšia je konzumovaná priamo z pohára. dobrú chuť
anina43
ďakujem ti remcula za radu, možno fakt málo tlačím, budem sa snažiť viac. toto je fakt úžasná vec takáto vzájomná výmena skúseností, na nezaplatenie. zajtra idem robiť kápiu rovno do pohárov ako tu niekto radil, som zvedavá
remcula
anina43, není za co!!! Od toho jsou recepty, to se mi na nich líbí. Kapii rovnou do sklenic? Jak je to myšleno? Vidíš, to zase já nevím! :-))) Já zavařuji kapii nakrájenou na proužky do sladkokyselého láku a navrch naliju tak půl cm oleje a zavařím jen pár minut, aby chytla víčka.
cinkla
Super, hlavne ten dodatok na vysvetlenie. Dakujem, Remcula !
dumu54
Nové korenie, cibuľa, bobkový list sa nedáva ?
koľko fliaš je potrebné pripraviť na 20 kg?
remcula
dumu54 ne, já nedávám. Z cibule mám strach, aby to zelí neměklo. Bobkový list, kdo chce, dá si až do vaření. Z 20 kilo zelí mám většinou 20 sklenic, ale letos 22 sklenic 0,7. Záleží, jak hodně zelí utlačíme.
1x lola
marianne69
Kedze v zahranici sudok nemame a kapustu zboznujeme,mame o starost menej.Velke dakujem za skvely sposob pripravy.
tothka
Myslím si že z cibule vôbec nemusíš mať strach, kapusta ti nezmäkne.
My robievame síce do kameného súdka a vždy aj s cibuľou, soľou, chrenom a korením a s jablkami. Ešte sa nestalo že by nebola dobrá chrumkavá. Problém je len to, že obyčaje na jar, keď potrebuje človek najviac vitamíny kapusta je na dne. Tento rok sme sa dohodli s dcérou že súdok uskladníme u nej v špajzke, pretože ona ju má s oknom, takže je chladnejšia a vnuk dostal za úlohu kontrolovať vodu v žliabku.
anina43
milá remcula. dnes som sa snažila napchať kapustu do pohárov ako si radila, pribrala som si na pomoc môjho úžasného, lenže mu do pohára nevošla päsť, tak rozhutoval ako to natlačí a čím, moja ruka do pohára vošla, ale ja nemám takú silu ako treba. nuž sa vynašiel a tlačil kapustu pivovou fľašou. v strede pohára som vhodila 2 zrnká nového korenia a bobk. list a ďalej pripravenú kapustu, z ktorej som počas jeho tlačenia ujedala, lebo bola vynikjúcej chuti. kapusta pustila veľa šťavy, temer utekala z pohára a tak ju odlieval do hrnca. keď bolo všetko natlačené ako sa patrí, doliala som vodu z kapusty, priložila vyvarené víčka a hlavicou ich zatlačila. vyšlo mi 5 pohárov zo 4 kg kapusty. na vyšší výkon zrejme nestačia sily hi-hi dobre sme sa pritom pobavili
anina43
ozaj, kdesi som počula radu, že na kapustu natlačenú v súdku treba natiahnuť igelitové vrece a tak netreba často dolievať vodu do žliabka, ja som to neskúšala, lebo už dávno súdok vlastnia iní rod. príslušníci, čo vy na to ?
anina43
remcula k tej rýchlej kápii v oleji toľko : na 1 sedemdecový pohár2 lyžice cukor, pol dl octu, 1 lyžička DEKO
. toto dám do pohára, uložím pokrájanú surovú kápiu, zalejem potr. množstvom vody a navrch pridám 1-2 lyžice oleja. pohár zavriem a steriklizujem 7-10 min. od bodu varu. po vybratí zabalím do deky až do vychladnutia. Papriky sú údajne vynikajúce. nemohla som nájsť tento recept a tak som porobila klasickým spôsobom, nálev sladkokyslý, pridala som aj za lyžicu DEKA a olej, papriky povarila 4 min, , uložila do 3 dl pohárov, zaliala a do každého pohára som pridala strúčik cesnaku a zelerový list.ale ešte kápiu kúpim a musím vyskúšať aj tú surovú
1x pata99
sovka62
HOTOVO! Ráno manžel priniesol 4 hlavy kapusty, mali 7,5 kg a po očistení a odstránení hlúbov zostalo 6,2 kila. Váhala som nad soľou. Ty píšeš tri deká na kilo, Anina43 dve deká, ja som doteraz tiež dávala dve deká, tak som rozhodla, že to bude 2,5 deka. Presne som navážila, kapustičku som si pekne stručne pokrájala na V-krájači a na
nemusela som obetovať ani jeden z prštekov, darilo sa. A musím sa pochváliť, že tak pekne som ešte kapustu pokrájanú nemala. Kedysi nám ju krájali kuchárky u muža v škole na veľkom robote, potom sme kupovali nastrúhanú, ale tej ručne krájanej sa ani jedna nevyrovná. Nechali sme ju stáť tri hodiny a potom začali tlačiť. Pomáhala aj dcéra, ktorá sa náhodou zastavila (ma malú ruku). Bola by sa zmestila aj do šiestich pohárov, ale zostalo by nám viac ako liter šťavy, tak sme porozdeľovali do ôsmich pohárov a zmestila sa aj voda. Poháre sú v kuchyni na plechu a od poobedia na ňu chodíme aj s manželom nazerať ako debili, lebo veď kysnúť ešte nemôže. Ale veeeľmi sa na ňu tešíme a sme zvedaví aká bude. Tak sa ozvem o tri týždne. A ďakujem za recept.
oblizprst
Vždy som hútala, ako vybabrať s tou kapustou, aby som nemusela tlačiť ako blázon do nejakého suda. Ajhľa, riešenie! Vďaka tebe @remcula môžem tlačiť aj malé množstvo a do šikovného objemu. Určite si mi týmto dopomohla k založeniu novej kapustovej tradície v mojej famílii.
remcula
Děkuji moc za komentáře a mám fakt radost, že někomu příjde můj recept vhod. není vlastně můj, jak se zmiňuji, byl v pořadu Receptář před mnoha lety a dodnes zelí jinak nedělám.@anina43 , ale jsem se i pobavila! :-)))
pejli
Tohle zelíčko miluju :), už mám zaděláno :)
sovka62
Nevydržala som čakať tri týždne, denne som kapustičku v pohároch hypnotizovala pohľadom a presvedčila som ju aj seba, že po dvoch týždňoch je už určite vykvasená. V piatok som neodolala, jeden pohár som otvorila a keď som ochutnala, hneď som letela dole schodmi do firmy, nech aj kolegyne ochutnajú akú parádnu kapustu som ja vyrobila. O experimente boli informované od začiatku, kapustičke držali palce a asi dobre, lebo je výborná. Myslela, že ju spravím dnes, ale dnes som mala toľko pracovných povinností, že namiesto obeda sme sa stavili v pizzérii (a ja aj miesto večere, tú pizzu asi nestrávim ani do zajtra, manžel má asi kačací žalúdok, ten si na večeru ohrial včerajšie šunkofleky). Takže kapustičku zajtra udusím na spôsob, ktorému sa u nás hovorilo moravská, to znamená, že ju nakoniec zahustím cibuľovou zásmažkou aj s červenou paprikou. Upečiem k nej bôčik a spravím chlpaté knedle, tie budem robiť prvý raz v živote, dúfam, že sa to bude dať jesť. Veľmi pekne ďakujem za recept a už sa teším, ako si budem postupne kapustičku dorábať, keď sa mi bude mínať.
1x jarca
remcula
@sovka62 , je mi velikou ctí, že zelíčko chutná!! Mám opravdu radost, protože ne vždy všechno chutná všem a tak můžou být komentáře kritické, ale i ty bych brala. Děkuji!
ketty3811
Dnes sme nakladali kapustu do súdka(manžel),ale ja som vyskúšala urobiť aj pár flašiek podľa teba.A použila som aj vynález "anina43" a tlačila som pivovou fľašou.Už sa teším na výsledok,som zvedavá ktorá kapusta bude lepšia.:-)
monzet
Dnes bola prvá "koštovka" a veru,chuť kapustičky je ohromná!!!!Ďakujem za tento super nápad.
cristinka
Tak toto urcite vyskusam!!! Zboznujem kyslu kapustu, ale tu v Spanielsku sa nikde neda kupit. Teda na internete som nasla, ze v nejakom polskom obchode co je v Madride, ale nanestastie to mam dost daleko. Mam ale jeden problem, nikde som tu nenasla normalne vicka, len vicka na zavit. Nema nahodou niekto skusenosti s pouzitim vicka na zavit??? Mozem ho zatvorit uplne alebo radsej nie, aby mi to potom nevybuchlo v kuchyni? Dakujem velmi pekne
remcula
@cristinka , zdravím Śpanělsko!! Zjistila jsem tento rok, že zelí můžeš dát klidně do patentních-(šroubovacích) sklenic!! Určitě zavřít úplně. A nechat co nejvíc té zelné vody, aby nevysychalo. Letos u nás bylo zelí sušší, jako jiné roky. Takže 2 sklenice mi stmavly a vyhodila jsem je. Jinak z 25 sklenic to není tak hodně. Tak ať se podaří, @cristinka !!
hubarka35
no žienky mile všetky komentare som prečitalaa rozhodla sa že tento rok tu kapustu spravim aj ja,struhák mám na kapustua ked chcem aj sily dost na tlačenie do pohára,nevim čo teraz stoji kilo,ved uvidim,a možem to aj teraz robit?myslim že hej,ved pri radiatore je teplo,bude snad kysnut-dam vam vediet ako sa mi to podariloa ako chutila....@remcula vdaka za receptik
remcula
@hubarka35 , první takové zelí jsem vlastně dělala taky tak pozdě. Viděla jsem ten pořad a říkala jsem si, že zkusím aspoň z trochy zelí a povedlo se. Nemám zdání, kolik teď stojí, ikdyž běžně vezmu aspoň půlku, ale nějak mne to nezrujnovalo:-)), tak asi ta cena nebude tak hrozná. Taky bych ti doporučila udělat třeba jen na zkoušku pár sklenic, abys zbytečně nevyhodila peníze, pokud by se přece jen nezadařilo a třeba příští rok, podle výsledku už se zařídila jinak.
hubarka35
ved hej skusim na skušku,jej ved ja ani vaničku už nemám doma kde to budem miešat potom,musim z menej kilov robit....mama moja má i sud na kapustu,no mne sa nejak nelubila tá jej čo robila,daka mlazgavá bola anie chrumkavá-dobrá.....
cristinka
Takze po troch tyzdnoch som otvorila kapustu, zjavne som vsak dala privela soli, lebo bola dost slana a malo kysla... Navarila som z nej segedin (som dala aj ocot, aby som to trochu "dokyslila"). Nebolo to sice ono, ale kedze tu nevedia ako chuti naozaj, tak pekne vsetko zjedli, velmi im chutil a nikomu potom nebolo zle. Takze celkovo to hodnotim ako uspech :D
A nabuduce dam menej soli :D
remcula
@cristinka , tu sůl si fakt musí každý podle sebe. U nás se celkem dost solí, takže nám to množství vyhovuje a vždycky se dá zelí propláchnout. Jen je zvláštní, že ho máš málo kyselé, ale to by se ještě mělo spravit. Já ho mám čím dál kyselejší.
zdezda
Milá remcula, najprv som si tvoj recept uložila, keďže som nebola počas dovolenky mimo Slovenska, tak som stále špekuľovala, čo nové zavarím, nachystám na zimu. Tento Tvoj recept na supeeeeer kapustičku nemá chybu. Každé 3 týždne si kúpim 1 hlávku kapusty, urobím ju ako Ty, a stále mám kyselé zelí, ktoré potrebujem k dobrej nálade:-) Akurát teraz išla dcérka (16) do obchodu kúpiť hydinu, vraj aby som opäť z tejto kapusty navarila segedínsky guláš. Je to úžasný nápad, takto robiť kyslúkapustu, dík
remcula
@zdezda , tak to mne moc těěěší!!! taky mám ještě zloňska a nic jí nechybí. Ten tvůj nápad udělat po jedné sklenici nemá chybu a je to super nápad!:-)
remcula
@zdezda , moc děkuji za přátelství a pokud najdeš tento vzkaz, budu moc ráda, pokud se mi ozveš na email Hulova.Remkova@seznam.cz Moc díky.
zdezda
Remcula, nerobím 1 sklenici, no z jednej hlávky((3kg) urobím 3 sklenice, to mám akurát na 1 mesiac, ja totiž, musím mať kapustu-zelí, každý týždeň :-) aj surovú :-)
hviezdickaz
@remcula konecne som objavila tento recept,moj manzel sa cosi naspominal,ze to videl v receptari ... vdaka,urcite vyskusam a dam vediet,ci sa podarila ! :)
monica51
fiiha! ja som velmi rada,pretoze sme v zahranici a vobec sa tu kysle zeli nenaklada,akurat v polskych obchodoch sa da sice kupit,ale to zdaleka nie je ono ako domaca kapusta. Diky za receptik ,iste ho vyskusam :-)))
hankatn
remcula,chcem ti poďakovať, že si si tento recept z receptára zapísala, lebo ja som to zabudla a teraz som bola bezradná , ako spracovať tú kapustu, ktorá sa mi urodila na záhradke. Dúfam že sa mi podarí, tak ako tebe a ostatným.
hankatn
remcula,chcem ti poďakovať, že si si tento recept z receptára zapísala, lebo ja som to zabudla a teraz som bola bezradná , ako spracovať tú kapustu, ktorá sa mi urodila na záhradke. Dúfam že sa mi podarí, tak ako tebe a ostatným.
hankatn
remcula,chcem ti poďakovať, že si si tento recept z receptára zapísala, lebo ja som to zabudla a teraz som bola bezradná , ako spracovať tú kapustu, ktorá sa mi urodila na záhradke. Dúfam že sa mi podarí, tak ako tebe a ostatným.
hankatn
remcula,chcem ti poďakovať, že si si tento recept z receptára zapísala, lebo ja som to zabudla a teraz som bola bezradná , ako spracovať tú kapustu, ktorá sa mi urodila na záhradke. Dúfam že sa mi podarí, tak ako tebe a ostatným.
hankatn
remcula,chcem ti poďakovať, že si si tento recept z receptára zapísala, lebo ja som to zabudla a teraz som bola bezradná , ako spracovať tú kapustu, ktorá sa mi urodila na záhradke. Dúfam že sa mi podarí, tak ako tebe a ostatným.
hankatn
remcula,chcem ti poďakovať, že si si tento recept z receptára zapísala, lebo ja som to zabudla a teraz som bola bezradná , ako spracovať tú kapustu, ktorá sa mi urodila na záhradke. Dúfam že sa mi podarí, tak ako tebe a ostatným.
remcula
@hankatn , děkuji ti za 4x poděkování, moc si toho vážím!! :-)) Věř, že podaří, taky mne to čeká a ještě mám 2 sklenice z loňska.
babkamt
Bola som skontrolovať kapustu,či sa mi už viečka vydúvajú.Rukou som vyskúšala plech a čuduj sa svete,je orosený. Takže je to na dobrej ceste.Už sa neviem dočkať,kedy ju budem môcť ochutnať.Dnes sme trochu v byte prikúrili,rozmýšľam,či nič nepokazím, ak dám plech na radiátor.
remcula
@babkamt taky mi to tady puká, je doba nakládání. Na radiátor bych to nedávala, stačí k radiátoru. Nám zrovna začali topit, ale řes den vypínáme. Nic není třeba přehánět, však ono to vykvasí!!:-)
havino
@remcula , prosím ťa, natlačila som ju, zo 6 kg, 8 fliaš 7dc, tlačila som tiež flašou s džemom, vodu vylievala z nej,ale ked som si to tu ešte raz teraz prečítala, tak som ju pozalievala ešte, ale nie je tak,že by plavala v nej, tak už len budem napäto čakať čo sa stane s nou, aby neočernila, dala som ale šrobovacie uzávery, moj chlap ma tu spoveda a neverí,že ako može vo flašiach vykysnuť
havino
otátka mala znieť,ani písať už neviem,že či som dobre urobila s tou vodou, šťavou z nej,lebo mi ostalo tak liter,že či podolievať,alebo aj počas kvasenia či sa može otvoriť a doliať?
hviezdickaz
@remcula - ja mam iny problem :D , ja som v tej kapuste nemala az tak vela vody.Dala som tam akurat tu,co pustila kapusta ... je to velky problem?Nevyznam sa v tom az tak velmi,kapusta by mala byt teoreticky hotova,zajtra sa ju chystam ochutnat . Urobila som asi 17 poharov,akurat,ze 3 z nich maju este vydute vicka.Mozem to uz po tych 3 tyzdnoch ulozit do spajze? Mala som ju na plechu,ale kedze tam nebolo vela vody,tak mi ziadna ani na plech nevytiekla .Moj otec sa tiez na to tak skepticky pozeral,tak dufam,ze sa to vydari.Dufam,ze ked mu dam ochutnat,tak ho to presvedci :)))
remcula
Holky, já už když tlačím do sklenic, tak už zelí ve vaničce pustí šťávu. takže ta šťáva, co vznikne tlačením přímo ve sklenici tam ztůstane, sklenice se zavřou a dají k radiátorům, nebo někde do tepla. Pokud máte šťávy ve sklenici málo, může se stát, že zelí začne vysychat a následně hnědnout. Já mívám té vody dost, ale někdy se stane, že je zelí sušší a tak si odeberu na vaření a ihned zaliju pokud možno vychlazenou a převařenou slanější vodou, pořádně utlačím zpět do sklenice a dám do lednice na další využití později. Letos poprvé jsem zkoušela šroubovací víčka, dívám se na své zelí přímo od PC, už ho pomalu odnesu do sklepa, třebaže nejsou všechna víčka splasknutá, tak nevadí. Voda už z něj neteče, teď už je vlastně hotovo, jen jsem ještě neotvírala, čím déle, tím lépe nechat kysat.
remcula
@hviezdickaz , pokud zelí nehnědne, nic se neděje, akorát, jak píšu v posledním komentáři, až otevřeš sklenici, dolej vodu a utlač zelí, pokud ho celé nespotřebuješ.
remcula
@havino , je dobře, že jsi zelí pozalívala tou zbylo šťávou..klidně může být vody dost, kvašením odtéká ze sklenic. Ježíš holky, snad se vám to povede a nebudete na mne nadávat...Já to mám vždycky v pořádku.
ketty3811
Ja som nakladala minulý rok a tento rok znova.V sobotu som naložila a pekne kvasí.Už sa teším na kapustičku.:-)
hubarka35
ja som tiež robila podla teba a kapustička sa vydarila-varila som už aj segedínsky z nej..a včera som zas natlačala do fliaš druhý krát......mám len šrobovacie uzávery,vodu som nedolievala...ale som zistila že by to malo pomali kvasit na teple-v byte,nie uplne pri radiatori-vtedy to rychlo začne kysnut a moc štavy vyteče,a pri pomalom kysnutí tá štava nevyteká tolko a ostane v pohári.len sa chcem spítat na uskladnenie-len uzavriem po vykvasení a odložím do komory,či sa to najak sterilizuje?
remcula
@hubarka35 já asi nerozumím..uzavřeš po vykvašení? Zelí se uzavírá hned!! Ta voda z něj teče zpod víček UZAVŘENÝCH!! Nesterilizuje se, vydrží v uzavřených sklenicích do příštího roku.
havino
@remcula ,dakujem za odpoved, mne sa to tak zapáčilo, že dnes idem urobiť daľších 5 kg, sa mi to zdá omnoho rýchlejšie,ako tlačiť do súdka, pár krát som zatlačila pivovovou fľašou a bolo, zatial ja som nadšená, mám ju pri radiátore v kupelni a dnes ráno si už tak popukávala a aj povytekalo malinko zatial, budem netrpezlivo čakať na jej chuť a kyslosť
remcula
@havino , já je mám taky u radiátorů, ale na noc radiátor vypínám a přes den jen málo topím. Dnes je skoro 20 stupňů, docela teplo, netřeba topit. Právě jsem si ze sklepa donesla poslední 2 sklenice zelíčka z loňska a vypadá fakt krásně. K tomu pečené koleno...a knedlík..:-)) to zas budou kilečka! :-))
jamaja
Zdravím Varechačky, tiež ma upútal tento postup a skúsila som podľa neho naložiť tento rok. Znepokojuje ma iba jedná vec a síce hneď po naložení prvú noc mi vytekala šťava z fliaš poriadne, druhú noc vytieklo trocha ale tretiu noc bol už plech úplne suchý. Mám obavy aby mi kapusta neprestala kvasiť. Je pravdou, že ju nemám uloženú tesne pri radiátori (keďže tento priestor mám úplne založený) ale na kuchynskej linke. V kuchyni je celkovo dosť teplo a momentálne takmer kvôli kapuste nevypínam radiátor a aj vetrám iba krátkodobo.
aroooo
@Rem čula, chcem sa poďakovať za ohromný recept na kapustu/zelí/robila som 5 pohárov na skúšku a po horko-ťažko prečkatej dobe 3 týždňoch kvasenia som 1 pohár otvorila a ochutnala a ochutnala.....až bolo len na dne,tak som zvyšné 4 poháre radšej zaniesla do pivnice.Mám rada kys.kapustu len tak, miesto napr. uhoriek.Ja som ju robila podľa tvojho rcp, len som do nej pridala ešte na osminky pokrájané neolúpané jablko tak, aby bol aspoň kúsok-dva v každom pohári. No a dnes tu mám zas 2 hlávky a robím ďalšie, aby som mala na jedenie/nie varenie, tam radšej kúpim/.@jamaja , ja som ju robila keď sa ešte nekúrilo a nevadilo jej to, podľa mňa keď to pomalšie kvasí nevytečie toľko šťavy a je tiež dobrá.
remcula
Děkuji!! není nic hezčího, než číst taková slova. @jamaja , neboj, i mi něco vyteklo, druhý den taky a třetí den nic. Dnes jsem ho zanesla do sklepa, krásně bílé super zelíčko. Ještě snad..abych to upřesnila. Holky, ten receopt jsem já nevymyslela, jen zrealizovala. Byl v Receptáři a možná si to některé pamatujete.
dajda
Presvedčili ste ma,kúpila som kapustu skúsim takto naložiť.Raz som kúpila kvasenú kapustu s postrúhanou mrkvou --dobrá bola.Teraz skusim aspon do dvoch poharov.
cathyc
Ja tiež robievam tento receptík. Kapusta je skvelá. Mám však jeden zlepšovák na to tlačenie. Ja si tú kapustu predtlačím priamo vo vaničke v ktorej mi nastrúhaná kapusta stojí. Potom to už natlačiť do fliaš ide jedna radosť. Občas mi zostane aj šťava a tú dávam zvlásť do menších pohárov. Po vykysnutí je to skvelé pitie. Aj kapustu dávam do malých pohárov, lebo ten obsah mi stačí na šalát. Poslednú vec, ktorú dodám je to, že nie je problém ani so šrobovacími pohármi. Ja mám väčšinou len také a zatiaľ sa mi ani jedna nepokazila.
alena45
cathyc, no kým sa do toho pustím, tak môžem povedať : "mám to vychytané!"
remcula
@cathyc , já už to taky vím, že to jde s těmi šroubovacími víčky!!:-)) Letos je mám i v takových sklenicích. Každý rok jsem docela scháněla sklenice na omia víčka a bylo to dost náročné, lidé se jich zbavují a mají raději šroubovací. Tu šťávu ze zelí jsem jeden rok taky dala do sklenice, že jestli to taky vykvasí..nevím, nějak to nedopadlo, ale vyzkouším znova.:-)
michsamant
A este, ak by som nahodou mala malo stavy ktoru pusti kapusta, ako sa doraba nalev ktory by sommohla doliat do poharov? Dakujem za rady!
remcula
@michsamant , já si tím nejsem jistá, moc se omlouvám, ale to s těmi víčky nemám vyzkoušeno. No, mi se nikdy nestalo, že bych měla málo šťávy. Dělám to ve vaničce a jak tlačím to zelí do sklenic, ona vždy kupa ještě zbyde v té vaničce, takže tím to zalij.
michsamant
ok, tak to dam len do tych mensich poharov s kovovoym uzaverom, konecne som sa do toho pustila, dufam, ze sa podari :)
michsamant
@remcula mam otazku na teba alebo na kohokolvek, kto naklada kapustu.... uz mi ta kapusta par dni sedi v pohari a ja som vcera na nete citala, ze po 4 dnoch ju treba kazdy den otvorit a znova zavriet.... tak teraz neviem ci otvarat alebo nie, lebo ty nepises, ze treba otvarat. ako to mam urobit?
remcula
@michsamant , nic neotvírej!!! Možná se to dělá u nějakého jiného postupu, ale tady rozhodně ne!! Zelí má být zavřené až do dne jeho konzumace!:-)
janac
Ďakujem za recept!!! Dnes som ho vyskúšala a teším sa na kapustičku...Urobila som iba z 5 kg kapusty a do 1kg som nastrúhala aj cviklu a pridala aj cibuľu, tak som zvedavá, čo z toho bude :-D
remcula
@janac , tak s tou "cviklou"-řepou mne to samotnou zajímá. Budu ráda, když dáš vědět!:-)
janac
remcula, určite dám vedieť...kapustička už pekne kysne :-D
michsamant
Tak mne uz kysne kapusta takmer 2 tyzdne a vyzera zatial dobre :) este tyzden a uvidime co z toho bude.
remcula
Miško, super. Dej mi pak vědět, jak vám doma chutná.
remcula
Miško a tys to dělala s tou řepou? Jaké to je? Já to určitě vyzkouším a napiš mi jakou řepu..syrovou??
remcula
@janac , strašně moc děkuji!! Tak tohle zase vyzkouším já!! Super ten blog!! To se dá nějak vytvořit asi, že? Chtěla jsem ti tam připsat komentář, ale nevím, jak na to. Díííky moc!!Jáá máám radooost!!:-)))))
remcula
Myslím, že tohle nikdy nebudu umět:-( Už půl hodiny se zkouším přihlásit a pořád je to špatně:-(
janac
...najprv sa musíš zaregistrovať...v pravo hore , červený nápis a až potom prihlásiť...
janac
Skúšali ste niekto dať takto vykvasiť rôznu zeleninu??? ...a ktorá sa dá použiť, lebo viem, že niektorá zelenina nepodporuje mliečne kvasenie zeleniny...dík
michsamant
@remcula dovolujem si pridat obrazok, ako to vtedy dopadlo a momentalne mi kvasi dlasia kapusta, fakt vyborny recept, zachranila si ma :))







remcula
Miško, to mám radooooost!! Huráááá!! děkuji za fotky a fakt jsem ráda, že chutnááá!!!Díky!!:-))))
havino
dávam do pozornosti tento recept novým varecháčom, ja som sa tiež k nemu dostala len vdaka @sovke minulý rok, pretože je vážne výborný a je čas natlačiť si svoju kapustu, svojej chuti
včera sme tlačili do súda 40 kg,ale to len kôli kapustnici, inak by som najradšej celú natlačila do fliaš, mne osobne sa zdala lepšia , ako zo súda, len to by bolo aj veľa pohárov a nemala by som kapustovú šťavu a tá u nás musí byť vo veľkom, opäť som po roku natlačila 16 fliaš z 13 - 14 kg kapusty, dalla som si záležať, aby bolo dosť šťavy, minulý rok ešte nepoučená, mi tri fľaše od vrchu zhedli,ale ako píše @remcula , zvrchu som odobrala a zbytok bol výborný na použitie
takže kto chce nech vyskúša, neoľutuje, odporúčam
remcula
@havino , ahoooj!! Máš pravdu, třeba už dělat zelííí!:-)) Taky už nemám a už se těším:-)
michsamant
tak tak, aj ja som si odlozila par poharov od medu a chystam sa nalozit :) ved vianoce su tu o chvilku :)
eva53
zajtra idem nakúpiť a naložiť podľa tohto receptu, premiéra bola vlani a veľmi chutila každému, tak tohto roku "vo veľkom štýle " z 20 kg kapusty.......................mimochodom, myslím že pod také množstvo komentárov ako pri tomto recepte som ešte nepísala, veď aj je dôvod, on nemá chybu,,,,,,vďaka Remcula za všetkých!
remcula
@eva53 , hihihi, no, to je rolování, co?:-)) I já děkuji všem, že vyzkoušeli!!
eva53
kúpila som 20 kg a doniesla domov 25, všade nám dosť prihodili, takže musím "tískať" aby vystačili poháre...................a ide sa na vec :-)))))
remcula
@eva53 , tady nám taky dávají vždycky víc. Je třeba vitamíny doplnit!!:-)
frezia68
Milá @remculka ,pridávam sa k zástupu povďačných za dobrý recept.Sud ostáva nevyužitý,lebo na kyslú kapustu som sama a do fliaš si dám podľa potreby.Už kysne.....:-))) a len dúfam,že bude taká dobrá,ako Tvoja a naviac som pridala kúsok chrenu.
margaretka28
Aho Jani, aj ja som ju práve dorobila, zatiaľ len z piatich kg kapusty, ked to dobre dopadne, spravím z 20.Mala som niečo pár deka nad 5 kg a naplnila som 6 pohárov, ale ten šiesty bol už taký voľnejší, tak som si ho aj označila, že aký bude, dúfam, že sa to podarí, tak drž palce, zatiaľ pa:-))
dvorka
Toho roku som si konečne kúpila 12 l súdok a nemusím už nakladať do 4 l fliaš ako doteraz. Môj ocko túži po červenej kyslej kapuste a tak som urobila jemu práve týmto pohárovým spôsobom. Dúfam že bude dobrá tak, ako biela. Dokonca som trafila aj znamenie kozorožca ako to odporúča @helmutkohl na nakladanie. Biela pufká v súdku a červená čučí vo fľašiach :)
remcula
@margaretka28 , určitě to bude dobré i v té sklenici, co není úplně plná. Pak dej vědět:-).
@dvorka , červené zelí jsem ještě nezkoušela! Určitě bude skvělé!!:-)
astheart
Taky bych to chtěla zkusit. Jenže nevím, kam bych ji pak uskladnila...... Mám sklep, jenže se tam topí a k tomu je věčně suterén vykradený. Tak tam nic nemám, ani tam nechodím....... :(
michsamant
Kapusticka na vianocnu kapustnicu nalozena. Dnes mi pustila tooolko stavy, som sa tesila jak male decko :) Ale teraz uz viem, ktora kapusta je stavnata a ktora nie.
marianne
Tak uz mam aj ja kapusticku v poharoch.Z 5 kg sme natlacili 6 poharov(7dl-1l),do srobovacich poharov...som zvedava,robim tak po prvy krat...zatial dakujem za recept
honestka
heya@Remculka : tak kapusta je nastruhana /bohuzial rucnou mandolinou, lebo po posobeni "inych" v mojej kuchyni si neviem najst struhaky do robota, hehe.../ nevadi, velmi sa tesim na tento sposob pretoze kupujeme vzdy v tunajsich deli a aj ked ide o rovnaku znacku- vzdy chutia trochu inac a su drahe! Aj ked momentalne je uz po case trhov /nabuduci rok snad?/ - dam vediet ako som dopadla s mojou o 2-3 tyzdne a tesim sa, ze ked s uspechom- torhtorocna vianocna kapustnica bude ozaj mnamky aj
so slovenskymi dubakmi. pozdravujem.
remcula
@honestka , ježkovy oči, tak dlouho jsem tě neviděla!!! Zdravííím!!! Budu moc ráda, jestli ti bude chutnat!!:-))))
margaretka28
Ahoj @remcula , kapusta je výborná, len neviem prečo mi dva poháre stmavli, ale otvorila som a na chuti to nevadí, len je tmavšia, myslíš, že to môže byť spôsobené napr, tým, že by slabšie držali vrchnáky?
remcula
@margaretka28 , taky se mi sem tam stane. Je to tím, když je ve sklence málo té zelné vody a hodně jí vykvasí ven. Zelí je pak suché a tmavne. Taky možná pro to, že je máš někde, kde je tepleji. Já mám sklep ve věžáku, není tam taky nějak zima, protože ti v přízemí by mrzli a tak se mi sem tam stane totéž.
honestka
@remcula : dnes som otvorila pohar s kapustou. POHADKA! zajtra sa ide varit vianocna, pretoze dcera mi odchadza do Afriky a tak vianocnu veceru mame skorej...
mozem povedat, ze som otvorila aj 2 dalsie ktore bezne pouzivam na tento ucel, TATO je krasne chrumkava ako pisu aj ini a na buduci rok robim vo velkom, lebo tieto 4 pohare, ktore som urobia necham len na salaty.
Tento recept by mal byt vyhodnoteny ako ZLEPOVAK!
Pozdravujem a zelam krasnu pohodu pri peceni.
remcula
@honestka , neumíš si představit, jakou mám radost!! Podobný komentář jsem na právě tady to zelíčko dostala asi před hodinou na jiném webu. Jsem opravdu ráda, že mnohé z vás vyzkoušely a že je recept přínosem!:-)) Taky zdravím a dceři šťastnou cestu do Afriky!!
havino
aj ja sa pripájam k @honestke , naozaj zlepšovák, ja som s nou nadšená, mám kapustu aj v súdku, ale aj 18 fliaš natlačených a veru,ako prvé siaham po fľaškovej kapuste, šťavnatú ju mám akurát, kyslá je, čistá robotička s ňou, len otvorím pohár a papá sa , tak dobrá je , dakujem @remculka
honestka
tu je este v poharoch a tam sa uz kuchti s masom 4. druhy, klobasy domace, huby zo slovenska a slivky tunajsie susene, hehe, nuz dobra bude, len este treba povarit a postat ...


remcula
Hihihi, ať vám chutná, holky!! V zelí je kupa dobrých vitamínů a to je teď potřeba!!
janealli
Môžem aj ja potvrdiť, robila som len zo 6 kíl v 7 pohároch, ešte som ju neochutnala, ale práve som uložila poháre na policu. Cez sklo vyzerá krásne, cez víkend vyskúšam. Vďaka!
aja1616
Fantastické, lepšie ako zo súdka. Kapustička krásne vŕzga, no je vynikajúca. V jeseni som robila len na skúšku, už sme spapali a o rok robím v oveľa väčšom množstve. Odporúčam, je to rýchle a jednoduché a hlavne sa dá vyrobiť hocikedy.
milina
Môžem doporučiť, mám to vyskúšané a ešte teraz mám kapustu v pohári a včera som jeden použila - varila som segedínsky guláš. Ešte aj teraz je kapusta tvrdá, biela a chuťovo veľmi dobrá ako zo suda.
elef
vcera som robila,z bielej ,uz kvasi:)tesim sa:)
kristianka
ja skusim tak naozaj pokusne prvy krat tento recept z bielej kapusticky...podla mna este nepredavaju zimnu kapustu v obchodoch, tak to bude robene zrejme z letnej kapusty...dufam, ze sa nezacne kazit....este som sa chcela spytat-ci podla tohto receptu ma hotova kapusta chut akoby kvasenej, ale ako klasickej sudkovej kapusty..
jerica
Netreba sa báť, žiadny pokus , rovno na vec , robievam čo @remcula pridala recept, nemá to chybu. Doporučujem !!!! ja už teraz idem na
štvrtú várku, vždy po troche, dve ťažké kapusty nastrúham a mám presne šesť sedem decoviek :-) nachám vykysnúť ako je v recepte a vytešujem sa , že mám svoju kyslú kapustu, detská aj ja sme už varili z tohto ročnej , čo som nakladala :-)
nickdik
Ahojte všetky, ja sa už neviem dočkať...vaše odozvy - no - slinky mi tečú . Kapusta je kúpená a idem na to. Ďakujem za všetky dodatky k receptu a dúfam že to vyjde..
remcula
@nickdik , držím palce, hlavně, aby zelí mělo dostatek vody. Trochu vždycky vyteče, takže je dobré dát pod něj nějaké staré plechy. Mi už neteklo, takže protože mám teplý sklep v paneláku, už je ve sklepě :-)
remcula
A nevím, jestli jsem to tady už psala!!! Takže pro všechny, kdo nechce stejně, jako já číst všechny komentáře. Už mám zkušenost i se šroubovacími víčky!! Letos je mám na všech sklenicích, i vloni už jsem nějaké měla a je to v pohodě!!! :-)
kristianka
tak ja uz mam skusobne nakupene 6 kg bielej kapusticky.:)este raz si pozriem vsetky komentare a sup do toho!.:)pouzijem aj sroubovacie vicka-staci ich rucne dotiahnut, alebo treba pouzit aj tie dotahovacie klieste?
radost
@remcula
kapusta už od pondelka v pohároch kvasí..buble..dúfam-že to bude dobré..bo robili sme prvýkrát..pre syna-ten žije v PRAHE..ked príde-zoberie si..pre nás klasika-do súdka..sa teším..
a-veľká vďaka..:-)
remcula
@radost snad se povede, já s tím nikdy nemám žádný problém a to mám hodně teplý sklep. je fajn mít ty sklenice v chladném sklepě, tolik nevysychají. My letost ještě zelí nemáme, čekáme, až budou prodávat, prý jsou malé hlávky kvůli sucha, tak je nechávají dorůst ..
bubaya
Dnes sme dojedli poslednú kapustu z minulého roka, podľa tvojho receptu. V pondelok idem nakladať novú. každý rok o pár kilo viac. Nakoniec budem asi nakladať viac, ako do toho suda, hehe. Super recept, vynikajúce rady v diskusii - Milá remcula, nekonečná vďaka odo mňa a celej priľahlej rodine, pri každom otvorení pohára si na teba s láskou a úctou spomínajú tisícky varecháčov.
bubaya
Dnes sme dojedli poslednú kapustu z minulého roka, podľa tvojho receptu. V pondelok idem nakladať novú. každý rok o pár kilo viac. Nakoniec budem asi nakladať viac, ako do toho suda, hehe. Super recept, vynikajúce rady v diskusii - Milá remcula, nekonečná vďaka odo mňa a celej priľahlej rodine, pri každom otvorení pohára si na teba s láskou a úctou spomínajú tisícky varecháčov.
remcula
@bubaya , tohle jsou komentíky, pro které se oplatí si nechat sem tam vynadat od člověka, co nikdy nic neuvařil :-D.. Moc děkuji, mám velkou radost. Taky mám ještě 2 sklenice z loňska a nové už 3 týdny naložené :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Prečítala som celú diskusiu pod receptom a asi to vyskúšam aj ja, ešte na trhu predávajú kapustu :-). Rada by som varila na Vianoce kapustnicu z kapusty, o ktorej viem čo obsahuje :-).
bubaya
Už kvasí, už vonia, už si poprdkávajú poháre v kuchyni - 15 ich mám a fľašu kapustovej vody na napite. Bude kapustnica, bude vepřoknedlozélo, budú halušky......
bubaya
@dr oplatí sa, vyskúšaj, podľa mňa je lepšia ako zo súdka, okrem toho nemáš po vykvasení žiadnu robotu, nemusíš dolievať vodu, opatrovať súdok, vezmeš pohár, otvoríš a konzumuješ. Nechaj hore cca 2 cm voľna, kapusta pri tlačení pustí veľa šťavy, tak nech je hore len šťava. Pri kvasení sa kysličníkom bude tlačiť šťava von, keď je veľmi veľa kapusty, zostane potom pod viečkom suchá. Nech sa darí.
zuzanka1367
Prerolovala som sa nakoniec a s radosťou musím poďakovať za tento skvelý návod. Už znovu sú natlačené ďalšie poháre kapusty zmiešané so sušeným habanerom, je to skvelá pochúťka :) najmä k pečeným zemiakom a ku všetkému, dík!


remcula
Zuzanka1367 jsem moc ráda, že se recept osvědčil :-)
bubaya
Ja som len skočila pochváliť sa, už mám 16 pohárov v kuchyni na drese natlačených.
alkalo
Pani Remcula ďakujem vám za úžasný recept. Z 10 kg mi vyšlo 14 pohárov. Kapusta je chuťovo vynikajúca, iný spôsob konzervovania už nepoužijem.
1x jerica