Domáca bonboniéra (aj s kávou)

alexola - fotkaalexola, 4. októbra 2010
Domáca bonboniéra (aj s kávou)
Foto: alexola

výborne poslúži ako darček na nečakanú oslavu :)

20
porcií
50 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kávové zrná:
2 krabičky
300 g
200-250 g
4-5 PL (Arabica)
2-3 PL
200 g
1 cm plátok - stužený tuk
Kakaové kocky:
300 ml
65 g
300 g
2 PL
2 ks
 na obaľovanie
Kokosové obdĺžničky:




Postup

  1. 1

    Kávové zrnká: Mäkké maslo vymiesime s BB pudingami, práškovým cukrom, mletou kávou a rumom na hladkú hmotu.

  2. 2

    Vytvarujeme zrnká(pred tvarovaním treba hmotu premiesiť, aby bola teplá), ryhu robím príborovým nožom, a nechám ich trošku postáť, aby stuhli.

    Domáca bonboniéra (aj s kávou) - obrázok 2
  3. 3

    Odstáte zrná máčame v čokoláde na varenie rozpustenej s Cerou.

    Domáca bonboniéra (aj s kávou) - obrázok 3
  4. 4

    Kakaové kocky: Šľahačku s vanilkovým cukrom dáme do hrnca a zahrejeme, keď začne vrieť, pridáme maslo, kým sa nerozpustí - potom hneď odstaviť. Vmiešame nalámanú horkú čokoládu, po rozpustení čokolády prilejeme (r)um a dobre premiešame elektrickým šľahačom. Nalejeme do nízkej formy vystlanej papierom na pečenie, aby sa po stuhnutí dala táto hmota vyklopiť, krájať a obaľovať v kakau. Kto chce, môže ku kakau jemne prisipať aj práškové chilli. (na obrázku je kakaový obdĺžnik-z inej príležitosti :)

    Domáca bonboniéra (aj s kávou) - obrázok 4
  5. 5

    Kokosové obdĺžničky: to je vlastne recept odskúšaný z Varechy, autorkou je @egreska : http://varecha.pravda.sk/recepty/bounty-tycinky/3893-recept.html

  6. 6

    uložíme do košíčkov a darujeme alebo zjeme :)

    Domáca bonboniéra (aj s kávou) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marikasu
škoda že nemôžem natiahnuť ruku a ochutnať, tie bonbóny vyzerajú krásne, ukladám :-)
honestka
@Alexola : mozes napisat co vsetko obsahuje BB PUDING a kolko vazi KRABICKA? neviem, ci tu najdem, ale ak nahodou v Deli potebujem ZLOZENIE (-nejako castejsie ho pouzivate teraz v receptoch). dakujem.
braxi
určite spravím...najmä kávové zrná sa mi páčia...
egreska
veru by som sa ponukla,určite vyzera lepšie ako kupovana bonboniera :-))
marali
Nema to chybu. Teraz hodnotim len vzhlad a podla ingrediencii aj chut bude dobra. Tvar zrn-ja som myslela,ze mas formicku,super. Mam rada taketo domace speciality.Pohram sa.Ale prezrad co mas za podlozku pod tie zrna,ked si ich namocila do cokolady a nechala odtiect.Dakujem
huck
Vždy ma fascinovali manufaktury čokoladovych vyrobkov vo Viedni, Belgicku a Pariži . Tieto tvoje su dostojna konkurencia! Nadherne. Doma na Slovensku som si vždy kupovala neodolatelne kavove zrna.Aj mna, podobne ako honestku, zaujima obsah a vaha balenia BB pudingu , eventualne čim by som ho mohla zamenit, kedže ho tu nedostanem kupit. Taktiež ma zaujima odpoved na otazku, ktoru položila marali. Vopred vdaka
sandratamer
BB puding v klasickom balení má 250 g, najnovšie majú aj menšie balenie 60 g - na pol litra mlieka. Zloženie čo som našla na nete:
keksová múčka, kukuričný škrob, kakaový prášok, cukor. Veľké balenie je super na všakovaké koláčiky bez pečenia. Mne vyhovuje tá ich 60 g novinka, decká tento puding zbožňujú. Inak zdá sa mi jemnejší ako kedysi, ja si pamätám hrčkovitú kakaovú hmotu (po uvarení), tento nový je však super krémový. Pomleté keksíky sú v pudingu cítiť, je fakt super :-)
emica
neodolatelne proste super urcite vyskusam...
huck
sandra, velmi pekne dakujem za podrobne info o BB pudingu :) Suhlasim - je naozaj vynikajuci. Nepomožu experimenty- original je len jeden! :)
reiko
Kávové zrná robím už roky presne takto. Sú fakt dobré.
alexola
Ďakujem Vám všetkým za komentáre-veľmi ma potešili a @sandratamer za zodpovedanie otázky o BB pudingu :) zrná robím ručne, dôležité je hmotu vymiesiť, aby nepukala pri vytvorení ryhy.. Takéto "piplačky" ma bavia, ale aj tak nie sú vždy všetky zrná ako jedno.. Ako podložku (pre @marali ) používam obyčajnú mriežku z chladničky. Po zaschnutí čokolády zrná len jemne podvihnem vidličkou a uložím. @huck vďaka za taký kompliment :) rada by som sa tým známym čokoládovniam vyrovnala ;) a všetkým, ktorí budete tieto dobroty pripravovať- nech Vám vyjdú podľa predstáv :)
yana
Honestka, to aby sme HoneyMaid grahamove mlete keksy pomiesali s pudingovym praskom. Ale ci to bude to iste????
klaura
krásna práca ... a že nie sú ako jedno ... cha cha cha, všetky sú predsa rovnaké !!!! :)
určite vyskúšam
diabambulka
ahoj, ja kavove mám kávové zrná veľmi rada akurát mám na ne troška iný recept, ja ich robím s marína keksami, ktoré sa pomelú, nec sú to také alebo onaké sú výborné:)
huck
yana - vieš , že aj mna napadlo vyskušat to s najemno mletymi keksikmi a pudibngom? Prečo nie ? Za pokus to stoji! :)
honestka
@Sandrika , @Huck , @Yana , veru skusime, Mozno ze vytvorime nieco nove, teraz si spominam na krabicku originalneho bb pudingu ako 250 gr, ale neviem neviem, ci nieco vymyslime tou nasou kombinaciou k blizkosti BB. DAKUJEM!
honestka
@alexola : kocky su vlastne vyslahana ganache (parizky krem) a to nemoze byt nikdy zle. si sikovna, zrnka su tiez krasne!
zuzula2
no kraasne :-) mam dalsiu inspiraciu na darcek :-) dakujem
zuzula2
Chcela by som som sa spytat ci tie zrnka polievas tou cokoladou alebo teda ako ich namacas... lebo myslim ze by tam asi ostali stopy prstov.. nemam s tym skusenost ale chcela by som to spravit ako mikulassky darcek. dakujem za odpoved...
alexola
@zuzula2 zrná namáčam v horúcej čokoláde. najskôr si namočím do čokolády prsty, ktorými zrno budem držať (palec a ukazovák), potom celé zrno a dám na mriežku odkvapkať... tá čokoláda ešte kúsok stečie a tak väčšinou nevidno stopy po prstoch :) prajem veľa úspechov
etulik
super receptíky, ukladám.... a ešte mne sa osvedčilo pridať ku čokoláde na varenie hera, namiesto cery, je jemnejšia a má pekný lesk.
alexola
@etulik ďakujem za radu, Heru som ešte neskúšala do čokolády.. mna sa všetci pýtajú, ako to, že zrná sú také lesklé... tak môžem ich urobiť ešte viac lesklé s Herou :D
cica2
všetky tvoje receptíky, vyzerajú supér a velmi lákavo!!!! Radosť pozerať a ešte keby sa dalo aj ochutnať :))...takže mi ostáva len to niekedy vyskúšať, ďakujem za recepty:)
cathyc
pekná inšpirácia, kávové zrná robievam aj ja, ale čokoládu na ne natieram mašľovačkou. Ostatné je pre mňa novinka a preto ukladám.
domci4
koľko ide prosím smotany? stačí 1, 2? na tie kocky?
alexola
@domci4 je tam napísané 300ml smotany na 300g čokolády, takže si to kľudne rozrátaj na menšiu dávku, na vyskúšanie..
domci4
:) okej skúsim, lebo idem to robiť niekomu ako darček tak snáď bude stačiť aj menej :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia