Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Chutná ľahká nátierka z pečeného cesnaku, olivového oleja a rozmixovanej bielej fazule. ochutená citrónom, bylinkami, vhodná ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, toustom alebo tortillám.

Postup

  1. Očistíme 3 veľké hlavičky cesnaku.
  2. Vystrihneme 2 pláty alobalu cca 20x30 cm, uložíme na seba. Cesnak uložíme na alobal, posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme ho piecť aj v celosti neošúpaný tak, že skrojíme vrchnú časť hlavičiek a po upečení strúčiky vylúpneme.
  3. Zabalíme, urobíme voľnejšiu kapsu, okraje poriadne uzatvoríme, ak treba, pridáme ďalší plát alobalu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na hodinu.
  4. Cesnak by mal zmäknúť a mierne skaramelizovať. Po upečení opatrne otvoríme a necháme vychladnúť. Ak sme piekli hlavičky, strúčiky jemne vytlačíme.
  5. Fazuľu /použila som konzervovanú/ zlejeme z nálevu, dáme do mixéra, pridáme cesnak a olivový olej. Rozmixujeme na hladký krém.
  6. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, chilli papričkou a čerstvým mletým korením. Môžeme ochutiť bylinkami, alebo ich použijeme iba na posypanie. Vrch ešte hojne polejeme olivovým olejom.
  7. Podávame s čerstvou zeleninou (uhorka, paprika), zajedáme nachos alebo kúskami tortilly. Ja som ho dnes použila ako dip k marinovaným pečeným kuracím krídelkám.