Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept)

Autor receptu: andys

Tento recept robieva môj manžel. Naučil sa ho ešte v škole - je to dezert, ktorý pripravuje čašník priamo pred hosťom. Tak občas si doma doprajem tento luxus ja ;)

8
porcií
30+20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Z vajec, mlieka, vanilkového cukru, štipky soli a hladkej múky si pripravíme vláčne cesto na palacinky. Cesto necháme chvíľku odstáť. (Množstvo múky som uviedla len orientačne, múky pridáme toľko, aby cesto nebolo príliš riedke ani husté. Napovie nám prvá pokusná palacinka) Tu končí môj vklad do receptu, ďalej pokračuje manžel ;)
  3. Na palacinkovej panvici si pripravíme väčšie palacinky.
  4. Keď máme palacinky hotové, pripravíme si náplň: Na hlbšiu panvicu dáme skaramelizovať hnedý cukor.
  5. K cukru pridáme maslo. Miešame, kým sa maslo neroztopí a nespojí s cukrom.
  6. K zmesi prilejeme šťavu, ktorú sme zliali z ananásového kompótu.
  7. Krátko povaríme, pridáme na menšie kúsky nakrájaný ananás a opäť krátko povaríme.
  8. Pomocou vidličky namotáme palacinku, prenesieme ju do ananásovej náplne. Tam ju necháme nasiaknuť karamelovo-ananásovou šťavou.
  9. Nasiaknutú palacinku prenesieme na palacinkovú panvicu (budeme na nej flambovať). Palacinku naplníme ananásom a zložíme na trojuholník. Postup opakujeme s ďalšími palacinkami, kým máme miesto vo flambovacej panvici.
  10. Panvicu prenesieme na plameň a k palacinkám prilejeme biely rum.
  11. Necháme trochu prehriať, aby sa alkohol dal ľahšie zapáliť. Zručnejší kuchári vedia zapáliť alkohol tak, že naklonia panvicu k plameňu (ak máte plynový sporák), prípadne si môžete pomôcť tak, že trochu alkoholu naberiete na polievkovú lyžicu, ktorú priložíte k plameňu. Keď začne horieť, alkohol prilejte na panvicu. Nikdy neflambujte tak, že do alkoholu hodíte zápalku, v pokrme potom ostáva pachuť. Ak máte elektrický sporák, použite flambovaciu pištoľ alebo asistenta na fintu s lyžicou ;)
  12. Keď plamienok dohorí, palacinky po jednej preložte na dezertné tanieriky a dozdobte napríklad ovocím, lístkom mäty či medovky a kopčekom zmrzliny. Kombinácia horúceho a studeného v tomto dezerte je famózna.