Deň pred výplatou - kompletné menu

Autor receptu: zemo

Stravovacie návyky väčšiny slovenských rodín sa menia podľa dátumu ako ďaleko je pred a po výplate. Neobjavil som žiadnu Emeriku, ale napriek tomu ponúkam recept na polievku a karbonátky, keď v peňaženke suchoty vládnu.

4 - 6
porcie
45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv začneme s receptom na polievku. Táto polievka bola hlavným jedlom chudobných za čias prvej hnusnej buržoáznej Československej republiky. Teraz sa hodí, keď máme krásnu kapitalistickú samostatnú vlasť. Potrebujete na ňu minimálne množstvo surovín, dokáže dodať silu a zasýtiť. Je dokonca veľmi osviežujúca, keď prázdne je ráno, bo plná bola noc.
  2. Do vody z kapusty dáme variť celé očistené zemiaky, pridáme za hrsť predtým namočených sušených húb, jednu ošúpanú cibuľu, na drobno posekané strúčiky cesnaku, rascu, čierne a nové korenie a lyžicu masti.
  3. Zemiaky sa vám nikdy nerozvaria - v kyslom prostredí je to nemožné. Na povrchu sa budú aj po uvarení zdať tvrdé, ale je to klamlivé. Je na nich len tvrdšia kôrka. Varíme na malom ohni zakryté zhruba 60 minút. Potom pridáme majoránku a chvíľku povaríme. Na tanier dáme vždy jeden zemiak, vidličkou si ho rozpučíme a zalejeme horúcou polievkou. Ak náhodou dieťaťu zostalo niečo v pokladničke, môžeme to prlepšiť aj lyžicou kyslej smotany.
  4. Hlavné jedlo - Chlebové karbonátky Mňam. Chlieb, teda veľkú pätku bez kôrky namočíme do mlieka a pridáme pomletú točenú salámu, osmaženú nadrobno nakrájanú cibuľu, dve vajcia, strúhanku, soľ a korenie. Vytvoríme tuhšie cestíčko, ktoré necháme odpočinúť.
  5. Potom z neho vytvarujeme karbonátky, ktoré obaľujeme v klasickom trojobale. Vysmážame. Najlepšie chutia so zemiakovou kašou a šalátom. Sú však výborné aj studené. Bez ničoho. Cestou do práce, kde čaká možno výplata....