Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Nebude to prvý demikát na Vareche. Ale mám dôvod, prečo som dnes varila práve túto výbornú polievku a práve pre @Sracza.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Varila som len 2 porcie a "od oka", teda nepíšem množstvá, len postup. Sú tu uverejnené dobré demikáty a ani som nechcela uverejniť recept, ako skôr venovať recept virtuálnemu kamarátovi, lebo viem, ako má bryndzu rád. A dôvod? Pred Vianocami mi kuriér doniesol tento strúhač "mandolína" od Tupperware a bio červenú papriku 4 druhy: sladkú, štipľavú, údenú a klobásovú zmes. Nemala som nič objednané, platiť netrebalo, tak som zásielku prevzala. A našla som malý lístok - vianočný pozdrav z Iowy.
  2. Darček potešil, hoci stará gazdiná už má doma asi všetko a skôr prebytky, ako nedostatok kuchynského náradia. Ale @ Sracz je milý, pozorný a vraj ho inšpiroval môj recept Zemiaková slama, kde som sa zmienila, že nemám krájač. A tak mal dnes premiéru, zemiakovú slamu som použila ako vložku do polievky a je len samozrejmé, že Ťa, Ferko, pozývam k stolu, hoci len virtuálne. To je dôvod k uverejneniu receptu :-))). Ta prišedni a neondzi še,ňe?Šak šerdečne ci nukam :-))).
  3. Najprv som upražila slaninu. Škvarky som vybrala a na masti som upražila cibuľu do sklovita spolu s rascou, nech sa rozvinie jej chuť. To ma naučila @Methi, aj preto je Varecha skvelá, veľa sme sa navzájom naučili. Potom som pridala cesnak, neskôr preto, aby sa nespálil. Stiahla som z ohňa, pridala bio ( ozaj bio :-))) ) sladkú papriku a trocha štipľavej, premiešala a zaliala hovädzím vývarom. Pridala som zemiaky nakrájané na kocky, bobkový list a mleté čierne korenie. Bryndzu som zmiešala s cmarom. Mám namrazenú májovú zo salaša a je výborná.
  4. Keď boli zemiaky mäkké, vybrala som bobkové listy a zmixovala vývar. Pridala som bryndzu s cmarom. Niekedy dávam smotanu, ale som nemala. A nechala som krátko povrieť. Pridala pažítku a soľ ani nechýbala, lebo aj vývar bol ochutený. Kým sa varili zemiaky v polievke, na mandolíne som nakrájala zemiaky a ich slížiky som dala do vody. Osušila na utierke a vyprážala na horúcej masti.
  5. Nie veľa, ale budú pokračovať hranolky, veď masť musím využiť, nie? Takže na tanier dám polievku, pridám zemiakovú slamu a zopár škvariek oparaženej slaniny a hotovo.
  6. A týmto receptom som chcela len vysloviť vďaku celej Vareche, tým ktorí ju od začiatku tvorili. Tiež som sa len preto zaregistrovala, že som tu našla skvelý kolektív, aj výnimočných ľudí. A to nehodnotím len kuchárske umenie, ale tú človečinu, ktorá tu bola, zábava, aj vtip, či pomoc, ak niekto potreboval. Vznikli tu mnohé priateľstvá a hoci len virtuálne sú neuveriteľné. Dúfam, Ferko milý, že by Ti demikát chutil? Ďakujem za Tvoje viac ročné priateľstvo a posielam Vám obom doma do tej diaľky srdečné pozdravy. A ak som niekoho inšpirovala k tej polievke, tak dobrú chuť!