Demikát (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Demikát varievala mama nášmu oteckovi, pokiaľ sa pamätám bol jediný v našej rodine kto demikát jedával. Našťastie mama nás nikdy nenútila ho jesť. A tak som si ako dieťa priradila demikát k olomouckým syrečkom, ako niečo čo sa nedá jesť. Už som dávno veľká a olomocké syrečky som nikdy nejedla, ale demikát áno. A náš otecko, ktorý má 89 rokov a je zdravý a vitálny a múdry, si na demikáte pochutnáva tiež.
Postup
- starší chlieb nakrájame na šmidky....
- navrch nasypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a asi tak za štvrť lyžičky masti, trochu mletého čierneho korenia, prípadne papriky...
- namrvíme bryndzu....
- zalejeme vriacou vodou.... (najlepšie je použiť vodu z varených zemiakov, alebo halušiek)
- a zakryjeme tanierikom, tak na 5 minút, aby sa bryndza rozvláčnila :-)
- a môžeme papkať a spomínať ako to bolo keď ešte žila starká a demikát varila starkému, po ktorom mi ostala táto fajka :-)