Ďatlový zákusok - Sticky date pudding (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento zakusok je tu velmi oblubeny. Je castou slavnostneho vianocneho obeda. Podava sa s teplou polevou a vanilkovou zmrzlinou.

9
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Datle a vodu som dala do kastrola.
  2. Polozila som to na sporak. Ked to zacalo vriet vsypala som tam sodu bicarbonu a vlozila som maslo. Odlozila som to zo sporaka a nechala som to stat 1/2hod.
  3. Pripravila som si formu na pecenie velkosti 22/22cm, vylozila som ju papierom na pecenie.
  4. Do misky som si zmiesala muku, hnedy cukor a prasok do peciva.
  5. Po pol hodine som ponornym mixerom rozmixovala datle s vodou.
  6. Pridala som vajicka, muku rozmiesanu s cukrom a praskom do peciva. Dobre som to premiesala a naliala do pripravenaj formy. Piekla som to v rure 180'C 50 min.
  7. Vylozila som si kolac na drevenu dosku a pripravila som si polevu.
  8. Do kastrola som si dala hnedy cukor, smotanu, golden syrup a maslo. Za staleho miesania som to nechala zovriet a este som to potom povarila asi 5 min. Kolac sa polieva teplou polevou. Typicku chut tomuto kolacu dava hnedy cukor a golden sirup po nemecky je to zuckerrubensirup.
  9. Na internete som nasla recept ako sa da urobit golden sirup doma. 600g hnedy cukor, 450ml vody, 3 platky citronu a platky z celej limetky. Vsetko nachame zovriet a varime pokial to nebude zlatohnede. Odlozime zo sporaka, vyberieme citronove platky a precedime cez sitko.