Tvarohový koláč

Dáškin hrnčekový tvarohový koláč (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Variácia na sypaný tvarohový koláč podľa mojej kolegyne Dášky. Hoci ide vraj o prastarý recept, ja som sa s ním stretla prvý raz. Voňavý, chutný a hlavne - pri jeho príprave netreba nič vážiť a zamazané sú len dve misky. Objem hrnčeka - 250 ml.

10
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Postup

  1. V jednej miske zmiešame prstami suroviny na cesto ako mrveničku - preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme nakrájané studené maslo, cukor a citrónovú kôru z BIO citróna. V druhej miske vyšľaháme spolu všetky suroviny okrem ovocia.
  2. Dve tretiny mrveničky vysypeme na veľký hlboký plech vyložený papierom na pečenie. Zarovnáme.
  3. Na cesto vylejeme pripravenú plnku. Na plnku poukladáme kúsky ovocia - môžu byť zavárané marhule alebo čučoriedky. Ja som v cukrovej vode chvíľu povarila polovice odkôstkovaných nektáriniek, ošúpala ich a nakrájala.
  4. Na plnku s ovocím rovnomerne nasypeme zvyšok mrveničky. Pečieme v rúre na 160 (teplovzdušná) alebo 180 stupňov asi 40 minút.
  5. Hotový koláč krásne vonia. Vydržíme, kým vychladne, až potom ho nakrájame. Výborný a ešte šťavnatejší je na druhý deň. Už len pripraviť si domácu limonádu a vychutnať si letné popoludnie na terase.