Tvarohový koláč
Dáškin hrnčekový tvarohový koláč (fotorecept)
Autor receptu: papkoska
Variácia na sypaný tvarohový koláč podľa mojej kolegyne Dášky. Hoci ide vraj o prastarý
recept, ja som sa s ním stretla prvý raz. Voňavý, chutný a hlavne - pri jeho príprave
netreba nič vážiť a zamazané sú len dve misky. Objem hrnčeka - 250 ml.
10 porcií |
15 minút príprava |
40 minút na 160 °C |
Postup
- V jednej miske zmiešame prstami suroviny na cesto ako mrveničku - preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme nakrájané studené maslo, cukor a citrónovú kôru z BIO citróna. V druhej miske vyšľaháme spolu všetky suroviny okrem ovocia.
- Dve tretiny mrveničky vysypeme na veľký hlboký plech vyložený papierom na pečenie. Zarovnáme.
- Na cesto vylejeme pripravenú plnku. Na plnku poukladáme kúsky ovocia - môžu byť zavárané marhule alebo čučoriedky. Ja som v cukrovej vode chvíľu povarila polovice odkôstkovaných nektáriniek, ošúpala ich a nakrájala.
- Na plnku s ovocím rovnomerne nasypeme zvyšok mrveničky. Pečieme v rúre na 160 (teplovzdušná) alebo 180 stupňov asi 40 minút.
- Hotový koláč krásne vonia. Vydržíme, kým vychladne, až potom ho nakrájame. Výborný a ešte šťavnatejší je na druhý deň. Už len pripraviť si domácu limonádu a vychutnať si letné popoludnie na terase.