Daniel na šípkovej omáčke s mandľovými kroketami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
35 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso umyjeme a osušíme. Stuhnutú slaninu nakrájame na prúžky. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Stehno prešpikujeme slaninou. V kastróle zohrejeme olej a opečieme mäso. Mäso vyberieme a opražíme zeleninu. Pridáme bobkový list, nové korenie, citrónovú šťavu, šípkový džem a podlejeme červeným vínom. Víno zredukujeme a dolejeme horúci vývar.
  2. Mäso vložíme späť a dusíme domäkka asi jeden a pol hodiny. Mäkké mäso vyberieme, omáčku rozmixujeme a prepasírujeme. Dochutíme soľou, cukrom a korením. Pred podávaním mäso nakrájame na plátky.
  3. Zemiaky uvaríme v šupke. Pripravíme odpaľované cesto z vody, masti a múky: v kastróle privedieme do varu vodu s masťou, prisypeme múku, zmiernime teplotu a miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od dna kastróla. Cesto necháme trošku vychladnúť a po jednom zapracujeme vajcia a soľ. Pridáme nastrúhané zemiaky a polovičnú dávku mandlí. Z hmoty tvarujeme krokety, ktoré následne obalíme v múke, vo vajciach a v mandľovej múke zmiešanej s lupienkami. Vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Hotové krokety preložíme na papierové servítky.