Jogurtové šišky

Dalmatínske vianočné menu: Fritule (fotorecept)

Autor receptu: andrea2005

Na Štedrý deň alebo chorvátsky „Badnjak“ sa v Dalmácii jedia ryby a fritule - malé, okrúhle, na oleji smažené šištičky s hrozienkami. Receptov na fritule je neúrekom, ale len máloktorá dalmatínska gazdiná prezradí osvedčený recept. Či ich pripravujete z kysnutého alebo z jednoduchého cesta, nesmú zostať surové, príliš tvrdé a ani veľmi mastné...Roky som sa na ne neodvážila. Až kým som nedostala super recept na cesto s jogurtom, úspech zaručený! Odvtedy ich robím pravidelne. Vyskúšajte ich aj Vy!

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo všetkých surovín zamiesime cesto. Kto má rád sladšie, môže pridať 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru (rovnú).
  2. Cesto má byť asi takejto hustoty (o niečo hustejšie ako na krupicové halušky do polievky). Ja som lenivá umývať mixér, tak cesto za minútku vymiesim lyžicou. Niekedy sa mi stane, že je cesto riedke, tak pridám múku alebo príliš husté, tak dolejem trošku jogurtu.
  3. Nezabudneme pridať hrozienka a trošku pálenky. Silný alkohol zabezpečí, aby sa do cesta pri smažení nenasiaklo priveľa oleja. Ak máte deti, nebojte sa, alkohol sa pri smažení vyparí, v ceste ho necítiť.
  4. V malej rajnici zohrejeme asi 2 dcl oleja.
  5. Malou lyžičkou z cesta formujeme gulôčky, ktoré vkladáme do horúceho oleja. Teda aspoň sa snažíme o guľatý tvar, ja si pomáham druhou malou lyžičkou (jednou naberiem kúsok cesta a druhou ho posuniem do oleja).
  6. Aby sa cesto z lyžičky ľahko oddeľovalo, vedľa misky s cestom si pripravíme malú šáločku so studeným olejom, do ktorého si lyžičky za každou fritulou namočíme. Odkedy som objavila túto fintu, začali aj moje fritule mať takmer okrúhly dizajn bez kadejakých výbežkov a fúzikov, ktoré im síce chuťovo nevadia, akurát esteticky nespĺňajú zadané kritériá
  7. Fritule sa smažia rýchlo, vyžadujú si plnú pozornosť kuchára. Nenechajte vyrušovať otázkami, ochutnávačmi a hlavne nezačnite robiť medzitým niečo iné, lebo vám v priebehu sekundy zhoria a budete musieť olej vymeniť. Plameň nesťahujte, radšej presuňte na menšiu platničku (horák), inak sa fritule nasiaknu olejom a budú mastné. Vyberáme ich na tanier s kuchynskou servítkou.
  8. Z uvedenej dávky je jedna menšia miska hotových fritúl, na sviatky robím minimálne dvojitú dávku. Na prípravu 1 dávky je potrebných asi 30 minút, ak robíte dvojitú tak počítajte s ďalšími 15 až 20 minútami. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a ešte teplé podávame. Dobar tek!