Dal Palak

Autor receptu: zuzananoskova

Nedávno som bola s priateľmi na prezentácii - kurze Indickej Ajurvédskej kuchyne v BA v Ganesh Utsav a bolo skvele. Občas tam zájdem na menu, priatelia tam boli prvýkrát a ja som bola rada, že sa im veľmi páčilo a aj chutilo. Kurzu sa zúčastnilo asi do 15 ľudí, pokrmy pred našimi očami pripravoval "originál" ajurvédsky kuchár (prepáčte, meno doplním). Jedlo pripravované podľa ajurvédy je potrebné skonzumovať max. do 2 hodín, ale myslím, že také dobroty nestihnú ani vychladnúť :-)

2
porcie
10 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do horúcej vody dajte variť šošovicu s kurkumou. Varila som iba pre seba, použila som asi 2 hrste šošovice. Na kurze pán kuchár vravel, že je to potrebné variť 15 minút, potom odstaviť. Ja som varila kratšie, asi 10. Uvarenú šošovicu som nechala stáť a neskôr použila.
  2. Ryža Basmati sa varí vo vode a po uvarení precedí. Nesolí sa, pretože sa podáva ako príloha k pikantným jedlám. Kto nie ste zvyknutý na nesolenie, možno Vám bude pripadať "planá", ale určite ju nesoľte, pretože Dal palak je dochutený akurát k ryži. Skvelá kombinácia
  3. Na rozhorúčenú panvicu som dala slnečnicový olej, rozohriala a postupne pridávala a po jednom "opekala" a miešala vyššie uvedené ingrediencie, presne v takom poradí ako sú napísané. Špenát som teda nedala, ale aj bez neho to bolo úplne svetové.
  4. Na to množstvo, čo som pripravila, som použila: 3 strúčiky cesnaku, asi 3 cm zázvoru, 1 cibuľu, 1 väčšiu paradajku, kokosové mlieko asi 120ml. Koriandrovú vňať som mala nakrájanú a zamrazenú.
  5. Jedlo som podávala ihneď po uvarení, zjedla som ho všetko sama ;-) Naložila som si 2x a potom som si užívala blažený pocit spokojnosti :-D
  6. Dobrú chuť :-)