Cviklový sirup
Cviklový sirup

Cviklový sirup - chutí ako malinový

kovacska15 - bez fotkykovacska15, 2. novembra 2017

Keď mi švagor - odporca zeleniny, povedal, že pil cviklový sirup, ktorý mu mimoriadne chutil, neverila som mu... Ale vyskúšali sme a už mu Zobraziť celý popisKeď mi švagor - odporca zeleniny, povedal, že pil cviklový sirup, ktorý mu mimoriadne chutil, neverila som mu... Ale vyskúšali sme a už mu verím :)

24
porcií

Suroviny

3,5 kg (najlepšie guľatá)
10 l
5,5 kg
60-70 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Cviklu očistíme a nastrúhame. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme variť 1,5 - 2 hod. Občas premiešame.

  2. 2

    Po uvarení ihneď scedíme cez obyčajné sitko. Do šťavy pridáme cukor a necháme 1/2 hod. variť. Penu zo sirupu zbierame. Po uvarení pridáme kyselinu citrónovú a rum. Potom už nevaríme!!!

  3. 3

    Ešte horúce prelievame do 700 ml zaváracích pohárov, zavíčkujeme a sterilizujeme (vodu necháme vrieť 2 - 5 min., odstavíme a necháme vychladnúť do druhého dňa).

Diskusia k receptu

kukulienka71
toto by som mala vyskúšať, ale najskôr asi v menšom množstve. Je tam potrebný ten alkohol? Kvôli deťom sa pýtam, ďakujem
strucik
Kukulienka71, rum slúži ako konzervant. A myslím, že deti dnes majú skúsenosti s alkoholom skôr z iných zdrojov než zo sirupu, v jednom poháriku zase toho toľko nebude, aby to bol problém.
kukulienka71
@Strucik (4.11.2017 10:53)

dakujem za odpoved, dúfam, že aj autorka sa vyjadrí. Aj kyselina citrónová je konzervant, je jej tam značné množstvo (jeden celý kelímok má 70g), tak možno alkohol nemusí byť.
kovacska15
ďakujem za otázku :) presne tak, ako píše Strucik, rum je konzervant, preto ho tam dávame. trošku som s tým mala problém aj ja, ale tak som to prehodnotila, že naozaj, je síce rum, ale ak ma moja pamäť neklame, tak ako dieťa som vylizovala prštekom vajčiak :) a tam toho alkoholu bolo asi viac :)
nehovoriac o tom, že tým, že sa pridáva do horúceho sirupu, tak nejaký alkohol sa možno aj kúsok odparí... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia