Cviklový lekvár

Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Opäť som skúšala nové chute. Verte mi, pokojne si dám tento lekvárik na maslový chlebík. Bez dochutenia, by bolo veľmi cítiť v ňom cviklovú chuť, preto som pridala citrónovú šťavu, hruškovicu, lebo je výraznejšia ako rum a škoricový cukor.

3 fľaše
porcie
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cviklu som nevarila, iba som ju ošúpala a odvážila.
  2. Na strúhadle na mrkvu som ju nastrúhala.
  3. Zasypala cukrom a nechala som rozpúšťať 1 hodinu a občas som pomiešala.
  4. Keď sa cukor rozpustil, vyliala som do rajnice a nechala pomaly variť. Po 45 minútach som stále cítila cviklovú chuť a naviac, tie rezance od strúhania mi tam trošku vadili. Použila som mixér a všetko som rozmixovala. Opäť dala variť na sporák a ešte viac sa chuť cvikle zvýraznila. Pridala som citrónovú šťavu a chuť stále rovnaká, pridala som hruškovicu a už to bolo niečo celkom iné. Najprv som chcela použiť kakao na duchutenie, ale viac sa mi k hruškovici hodí škoricový cukor, tak som pridala ten.
  5. A teraz to začalo. Lekvár začal vystreľovať kvapky po sporáku a všade okolo neho. Bolo mi jasné, že už je to lekvár. Urobila som skúšku tuhnutia a mohla som plniť do fliaš.
  6. Stiahla som plameň a plnila som lekvár do čistých fliaš a ihneď zatvorila a obrátila hore dnom na 10 minút. Zvýšilo mi asi 100 ml, už sa mi neoplatilo dať do fliaš, bude na raňajky na chlebík s maslom.
  7. Každý deň si mixujem šťavu z pol cvikle s pol jablkom na cievy, neľutujem, že som urobila lekvár, lebo je vynikajúci. Z kila cvikle mi vydalo tieto tri 350 ml fľaše. Prajem vám dobrú chuť.