Cviklové placky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. apríla 2016
Cviklové placky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Fantastické cviklové placky, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale aj vynikajúco chutia ;-) Recept mam od mamy, ktora ho videla v Tv programe Babica a Zobraziť celý popisFantastické cviklové placky, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale aj vynikajúco chutia ;-) Recept mam od mamy, ktora ho videla v Tv programe Babica a Sapík. Ja som len trocha upravila pomer surovín :-) Odporúčam ochutnať!

Suroviny

1 - 1,2 kg
2-3 ks
180 g
100 g (alebo eidam)
3 - 5 PL
2 PL (polenta)
3 - 5 PL
1 ks
2 ks
podľa potreby
1/2 čl
Nálev na cviklu:
podľa potreby
4 PL
2 PL
2 čl




Postup

  1. 1

    Pripravime si 10 ks takych mensich cvikli, to je cca 1 - 1,2 kg neocistenej cvikle. Cviklu ocistime, prekrojime na polovicu a dame ju hore varit. Zalejeme takym mnozstvom vody, aby bola zakryta. Vodu ochutime solou, cukrom a octom. Cize spravime taky sladko-kysly nalev. Ja som dala 2 kl soli, 2 pl 20%ho octu a 4 pl cukru. Ale to si kazdy moze uz sam podla seba dochutit :-) ma to byt sladkokysle, no trocha viac do kyslovkava. Takto nechame cviklu varit, az kym zmäkne.. povedzme tak na 75% nech je uvarena..

    Cviklové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kym sa cvikla vari, nakrajame si 2-3 zelene cibulky na mensie kusky. Taktiez si nakrajame na male kocky aj udene tofu a nastruhame na jemno emental alebo eidam. Vychladnutu cviklu si nastruhame na strednych slzach.

    Cviklové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom do cvikli pridame uz nakrajanu cibulku, nastruhany syr, 1 vajce a 2 bielky, kukuricnu muku 3 - 5 pl, skrob cca 3 - 5 pl, kukuricnu krupicu hrubu 2 pl, sol podla potreby a mlete cierne korenie cca za 0,5 kl. Cele dobre rukou premiesame. Napokon primiesame aj pokrajane udene tofu.

    Cviklové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som pouzila tuto kukuricnu muku a takyto zemiakovy skrob. Tymto by som podotkla jednu vec, kedze je dost dolezita :-) Placky som robila uz niekolkokrat a zvykla som pouzit aj kukuricny skrob. Moja skusenost je co sa tyka muky a skrobu, ze nie vzdy ho treba rovnake mnozstvo. Zalezi dost aj od cvikli, ci bola cerstva a tvrda alebo uz trocha mäksia a ovednuta. Podla toho ma cvikla svoju stavu a podla toho treba dat muku a skrob. Ja zvyknem dat vzdy najprv po 3 pl aj skrob aj muku, potom premiesam. Masa nema byt riedka, ale ani prilis husta inak nebudu placky po upeceni vláčne a makke...

    Cviklové placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z masy najprv zlahka sformujeme stredne velku gulku, ktoru opatrne len trocha stlacime a uhladime kraje. Vlozime do rozpaleneho oleja a lyzicou este trocha roztapkame, aby neboli priliz hrube. Moje boli hrube cca 7 – 8 mm... A toto je ten moment, ked zistite, ci ste dali dost kukuricnej muky a skrobu :-) Ak sa nam placka v oleji bude rozpadavat, tak treba este zo 2 - 3 pl skrobu a muky a premiesajte. Ja zvyknem dat vzdy na skusku piect len 1 placku :-)

    Cviklové placky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Placky pecieme z oboch stran. Otacame ich opatrne pomocou lopaty a pridrzime prstami :-) Ony su jemne, neda sa do nich pri peceni pichnut. Ale musia byt take, aby po upeceni zostali makke a stavnate ;-) Hotove placky vykladame na kuchynsky papier, aby odsal prebytocny tuk..

    Cviklové placky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Placky su fantasticke a v kombinacii s udenym tofu su super udenou chutou :-) Nikdy som lepsie cviklove placky nejedla ;-P Odporucam ich vyskusat, ta trocha babracka sa oplati! Mozu sa podavat teple aj studene. Ja osobne ich mam najradsej vychladnute - studene, na krajci chleba..mňam :-) neviem sa ich dojest! Dobru chut.

    Cviklové placky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

monty469
Vyzerajú dobre. Cviklu mám, už len dokúpiť nejaké suroviny a môžem vyskúšať :-)
motozuzika
Vyzerajú trochu ako mäsko na tej panvici :-) Vajíčko by to nemohlo spojiť?
cesminaz
@motozuzika vajicko je malo,musi tam ist aj skrob aj muka,lebo cvikla je velmi stavnata.Je to nieco ako pri zemiakovych plackach :-) ani tam nestaci len vajce. Kludne vyskusaj,su vynikajuce. @monty469 urcite skusku neolutujes,tieto placky su strasne dobre ;-) @terinka55 budem sa tesit,ak vyskusas ;-)
cesminaz
Fiiha ake lakave foto si sem pridal @patroveckypitrs :-) Urcite velmi chutne. @jamarlen :-)))) mas pravdu,vyzera to dost krvave :-) ale couz,ked cvikla je cervena :-) Mne sa pacia,su nezvycajne,take ine nez je clovek zvyknuty ;-P
cica112
cviklové placky nepoznám ja poznám zemiakové placky
kukulienka71
@cesminaz , vieš ako som sa zľakla, keď som ich zasa uvidela na titulke??:-DD myslela som, že zase nejaký pirát tu ordinuje... dala som ti 5*, lebo si recept znova poctivo popísala a krásne pofotila. Všetko mám, len cviklu nie;-))) ale ukladám. Ja tú zmes vylejem na plech, nerada pridávam viac hustidla, lebo to ide na úkor chuti potom. Pokrájané budú iste tiež chutné, skúsim aj zo dve na panvici, čo mi bude lepšie chutiť, ohlásim sa potom. Vďaka, pekný deň ti želám.
haji
Cesmínko, vypadají moc dobře, tvé cviklové placky! Hmm Recept zajímavý, neotřelý a celkem odvážný. I laškovný, bo má obrovský potenciál - sekl i Varechu. Haha Jsi šikulka, krásně popsané a nafocené. Hned bych si dala říct!
havino
zas niečo zaujímavé od Teba, ja si ich uložím, nemám ani páru, ako chutia, ale cviklu mám rada, tak snád ich skúsim
cesminaz
@cica112 ani ja som doteraz nepoznala :-) clovek sa stale uci. @kukulienka :-))))) uz sa bat nemusis! No bolo to fakt z jednej strany srandovne,no z druhej katastrofa ;-/ Cviklove placky "matali" vsade :-)) To ze recept je spät,aj ked oneskorene nieje len moja zasluha.Pomahala mi v tom @andrea z redakcie,ktorej sa podarilo zachranit väcsinu mojho uz napisaneho textu z postupu receptu :-) takze som ho predsa nemusela pisat od znova.Len na zverejnenie musel cakat dlhsiu dobu,kedze nevedeli,ze preco "seklo" varechu :-) Odporucam ti vyskusat tieto placky,ani si nevies predstavit ake su dobre! Ked mi mama o nich rozpravala a prvy krat ich robila,tak som len krutila hlavou..co to je za sprostost :-)) Ale ked som ochutnala,tak som sa zmohla len na mmmhhh.. ;-P Ten skrob a muka tam chut nezmenia.Muku tam potrebujes preto,lebo ta cvikla je velmi stavnata a ta muka to vpije a udrzi tu stavnatost v plackach.No a skrob to zasa spoji,lebo vajce je nato malo-mam to odskusane :-) V rure som to este neskusala,takze kludne skus a daj vediet.Jasne,ze ked ide na plech do rury,tak ten skrob by som tam ani ja nedala,hadam by postacilo aj vajce a ta kukuricna muka.Uvidis skus :-) Pekny den ti prajem!
cesminaz
Mila @Haji dakujem,si velmi mila :-) Som sa zasmiala stym seknutim :-)) ale hlavne,ze je uz vsetko v poriadku.Placky su super,ak budes mat moznost,tak vyskusaj.Pozdravujem a pekny den :-) @zuzanka nieje to moj vymysel,len su mnou trosicka upravene :-) Oni tam namiesto udeneho tofu davali parmezan,no ja som tam dala tofu..a poviem ti,ze ani s parmezanom by nikdy lepsie neboli! ;-)) V ziadnom pripade by som udene tofu za parmezan nevymenila :-) @izabelka dakujem za mile slova.Cvikle je dost,je lacna a kazdy si ju moze dovolit si myslim.A je aj zdrava.Ani tofu nieje drahe,jedno stoji 1E ,takze to podla mna tento recept moze vyuzit mnoho ludi :-) a pochutit si. @havino verim,ze nemas ani "kuk" o ich chuti :-)) ale ak mas moznost,tak vyskusaj,budes velmi prekvapena ;-)
drajan
Tento recept ma zaujal, uložila som si ho a vyskúšam. Mám rada cviklu. Robím ju na rôzne spôsoby... nastrúhanú s chrenom, cviklovú polievku, cviklový šalát, pečenú v alobale... je to mňamka. NIkdy som však nerobila placky...už sa na ne teším! DAKUJEM za zaujímavý recept.
cesminaz
@drajan budem rada,ak vyskusas.Som si ista,ze urcite neolutujes ani tento sposob :-) Su vyborne,ja ich zboznujem! Ak ich raz vyskusas,tak dufam ze sa ozves :-) Pekny den.
kukulienka71
@cesminaz , neverila som, že môžu byť až tak dobré. Hlboko som sa mýlila! Dnes bol dobrý deň, lebo ma napadlo, že použijem zaváranú cviklu(7dcl), tá je predsa v sladkokyslom náleve, tak som si to uľahčila;-P Dúfam, že ma nezatratíš...Piekla som ich všetky na plechu, lebo som mala viac roboty, brala som z nich aj susedke Katke, čo má teraz celú nohu v sadre, tak nech si pochutí na výživnom ale pritom nie tak kalorickom jedle (ešte 5 týždňov bude bez pohybu:-( Piekli sa 20 minút na 180°C, v polčase som otáčala, sú šťavnaté. Ďakujem ti pekne.


1x haji
haji
@Kukulienka71 (19.5.2016 18:43)
Další fotogenické a chutné placičky!! Kuku jede!! Mávám!!
Jsi ty dobrá duše, která se stará i o nemocnú susedku, takových lidí si hluboce vážím a mám je ráda!
kukulienka71
@cesminaz , ako som sľúbila, urobila som aj pár na panvici, kvôli tomu bolo dnes repete z malej fľašky, k brokolicovému prívarku boli fantastické! Jamarlen nebol ďaleko od pravdy, lebo takto opečené ( a to je pre mňa veľká záhada) mi silno pripomínali chuťou a hlavne vôňou krvavničky;-) po zamiešaní odporúčam nechať odstáť ,kuk. múka nasaje prebytočnú vlhkosť a netreba pridať nič navyše, dobre sa s nimi manipuluje pri prevracaní.


1x haji
cesminaz
Ach @kukulienka preco by som ta mala zatratit??!! :-))) Takto si nam ponukla dobru alternativu a si vyskusala aj pecenie v rure :-) Som rada,ze vam placky chutia.Dakujem ti za vyskusanie a za tvoju odozvu aj s dobrymi radami :-) Pozdravujem!
kecemis
Tak som sa k nim konecne dopracoval. Mali sme ich s dressingom z kapary, majonezy, horcice a nastruhanej kory pomerancu a pomarancovej stavy. Jedinu chybu co som spravil - bolo ich malo.


1x haji
cesminaz
@Kecemis (7.3.2017 23:51)

Mily Kecemis,velmi si ma potesil :-) som rada,ze placky chutili.Zaujimavy dip to mas,ochutnala by som.Veru aj ja som ich uz davnejsie nerobila,naposledy niekedy v lete.Narobil si mi strasné chute,lebo ja tieto placky zbožnujem! Pozdravujem :-)
ariel
výborné letné chrumkavé smažáky, len pokojne vynechať tie čáry máry s cvikľlou, zbytočne sa to zhrá na zložité prácne, zaujíma ma vždy, kde gazdinky inovátorky berú také zložité postupy bez overenia, netreba ju variť ani v kyslom ani v sladkom, netreba ju vôbec variť, ani hokkaido, ani patizóny pred smažením predsa nikto neprevára. Tak si vyskúšate nastrúhať ju surovú, sladu arómy má v sebe dosť a placky nepúšťajú zbytočne veľa vody,A sú chuťovo ďaleko lepšie a chrumkavejšie . my pridávame roky aj sušený či čerstvý cesnak, ligurček či aspoň majorán a oregano, trocha mleté karin mno je to skvelé




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia