Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept)
Autor receptu: mitzy
Cvikla, alebo červená repa.
Obsahuje veľké množstvo
vitamínov, minerálov,
vlákninu, vápnik, fosfor,
kyselinu listovú, a tak ďalej a
tak ďalej... Prečo jesť ale iba
zaváranú, keď sa z nej dajú
urobiť všakovaké mňamky?
Cviklové guľky, cviklové
fašírky. Jedny sú smažené,
druhé sú pečené. Chutia
odlišne, pritom sú z rovnakej
hmoty. Smažené sú chuťovo
lepšie, pečené zas o niečo
zdravšie. Skúste oba varianty
;)
6 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Cviklu si očistíme a nastrúhame. Mungo som nechala v miske 2 dni, kým nezačalo klíčiť. Vodu som do misky dopĺňala.
- Takto pekne mungo zaklíčilo.
- Nastrúhanú cviklu, mungo a tekvicové semienka rozmixujeme ponorným mixérom.
Pridáme ovsené vločky, slnečnicové semienka, nadrobno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, olej, korenie, papriku, soľ a dobre premiesime. Pomúčime, vytvarujeme bochníkový tvar. Hmotu necháme odležať polhodinu až hodinu na chladnom mieste prikrytú utierkou. Medzitým si varíme zemiaky v šupke a prichystáme avokádový dip.
- Potom z hmoty tvarujeme guľky alebo fašírky, alebo aj aj.
Mne vyšlo 20 fašírok a 12 guliek.
- Guľky som vyválala v múke a dala smažiť na slnečnicovom oleji. Takto pekne vyzerajú a voňajú.
- Fašírky som dala piecť na 180 stupňov na polhodinu do rúry. Piekla som ich na papieri. Tie vyzerajú a voňajú takto pekne.
Dajú sa samozrejme tiež smažiť, no chcela som ich odlíšiť tvarovo aj tepelnou úpravou.
- Guľky aj fašírky chutia super s varenými zemiakmi v šupke, osolenými, s provensalským korením a s avokádovým dipom.
- P.S.: Fašírky sú skvelé a skladné aj v žemli so zeleninou. Na cesty, na olovrant...
- Recept na avokádový dip:
Avokádo očistené zmixujeme so smotanou kyslou (vegánskym jogurtom), pridáme citrónovú šťavu, dva strúčiky cesnaku, čerstvý petržlen a bazalku, sušený medvedí cesnak, čierne korenie, soľ. Zmixujeme a máme.