Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Cvikla, alebo červená repa. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu, vápnik, fosfor, kyselinu listovú, a tak ďalej a tak ďalej... Prečo jesť ale iba zaváranú, keď sa z nej dajú urobiť všakovaké mňamky? Cviklové guľky, cviklové fašírky. Jedny sú smažené, druhé sú pečené. Chutia odlišne, pritom sú z rovnakej hmoty. Smažené sú chuťovo lepšie, pečené zas o niečo zdravšie. Skúste oba varianty ;)

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Cviklu si očistíme a nastrúhame. Mungo som nechala v miske 2 dni, kým nezačalo klíčiť. Vodu som do misky dopĺňala.
  2. Takto pekne mungo zaklíčilo.
  3. Nastrúhanú cviklu, mungo a tekvicové semienka rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ovsené vločky, slnečnicové semienka, nadrobno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, olej, korenie, papriku, soľ a dobre premiesime. Pomúčime, vytvarujeme bochníkový tvar. Hmotu necháme odležať polhodinu až hodinu na chladnom mieste prikrytú utierkou. Medzitým si varíme zemiaky v šupke a prichystáme avokádový dip.
  4. Potom z hmoty tvarujeme guľky alebo fašírky, alebo aj aj. Mne vyšlo 20 fašírok a 12 guliek.
  5. Guľky som vyválala v múke a dala smažiť na slnečnicovom oleji. Takto pekne vyzerajú a voňajú.
  6. Fašírky som dala piecť na 180 stupňov na polhodinu do rúry. Piekla som ich na papieri. Tie vyzerajú a voňajú takto pekne. Dajú sa samozrejme tiež smažiť, no chcela som ich odlíšiť tvarovo aj tepelnou úpravou.
  7. Guľky aj fašírky chutia super s varenými zemiakmi v šupke, osolenými, s provensalským korením a s avokádovým dipom.
  8. P.S.: Fašírky sú skvelé a skladné aj v žemli so zeleninou. Na cesty, na olovrant...
  9. Recept na avokádový dip: Avokádo očistené zmixujeme so smotanou kyslou (vegánskym jogurtom), pridáme citrónovú šťavu, dva strúčiky cesnaku, čerstvý petržlen a bazalku, sušený medvedí cesnak, čierne korenie, soľ. Zmixujeme a máme.