Cviklový dezert

Cviklové carpaccio s parížskou šľahačkou a mrveničkou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Marinovaná cvikla: Hnedý cukor, škoricu, klinčeky a badiány skaramelizujeme, podlejeme vodou tak, aby prekryla vloženú cviklu. Cvikly povaríme v marináde 40 minút, v ktorej aj zostanú naložené. Na zvýraznenie chuti môžeme použiť aj trošku rumu.
  2. Parížska šľahačka: Smotanu a nastrúhanú čokoládu privedieme do varu, odstavíme a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Odložíme do chladničky minimálne na 12 hodín. Mrvenička: Polohrubú múku, maslo a práškový cukor zmiesime, nastrúhame na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri 165 °C.
  3. Podávanie: Cviklu vyberieme z nálevu, osušíme, na krájači narežeme tenké plátky a poukladáme na tanier. Smotanovo-čokoládovú zmes vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na cviklu. Posypeme upečenou mrveničkou. Dozdobíme čerstvými alebo sušenými jedlými kvietkami.