Cvikla,ale len surová.....

Autor receptu: eldina

pretože len čerstvá cvikla má blahodárne účinky a pomáha.Je to prírodný antioxidant,laxatívum,antireumatikum,diuretikum,antikarcinogen/najmä pri leukémii/....pomáha proti anémii,horúčke,detoxikuje.Okrem toho reguluje krvný tlak a znižuje cholesterol..dokáže toho oveľa viac,ako som spomenula,ale očakávam v diskusii pod "receptom"vaše nápady a skúsenosti....*/predtým,ako sa rozhodnete využiť niektorú zo spomenutých rád-sa poraďte s vaším lekárom/

Suroviny

    Postup

    1. PRI VYSOKOM CHOLESTEROLE:::táto"kúra" sa robí 1O dní,potom 7 dní pauza a opäť 1O dní pokračovať....potrebujeme denne :1 cviklu,1 citrón,med.....večer umyjeme cviklu,zrežeme jej vrch a vydlabeme/dužinu môžme použiť napr. na šalát,fantázii sa medze nekladú/,do vydlabanej cvikly dáme šťavu z citrónu a prikryjeme ju zrezanou "čapičkou".takto naplnenú cviklu položíme do šálky a necháme do rána stáť...Ráno šťavu vylejeme do pohára a prisladíme lyžičkou medu a pijeme...
    2. PROTI PLESNI NA NOHÁCH/MEDZI PRSTAMI/::::cviklu nastrúhať,vyžmýkať šťavu a ňou natierať/masírovaním/ postihnuté miesta..takých 7-10 dní..každý deň treba použiť čerstvú šťavu..
    3. "POLIEVKA" NA PREČISTENIE KRVI /použijeme aj listy z cvikly/:::: umyjeme zväzok listov z cvikly a zväzok petržlenovej vňate, dáme variť , takých 15 minút. Pridať pokrájanú cibuľu, cesnak, menší nastrúhaný zeler a mrkvu...pridať na najjemnejšie nastrúhaných 4-5 ks cvikly,priliať olivový olej / kto koľko uzná za vhodné/,pridať šťavu z citrona a už viac nevariť.....---------------/čo je málo známe-aj listy z mladej cvikly sa môžu pripravovať ako známy špenát/
    4. ŠALÁT NA POSILNENIE ŽALÚDKA:::nahrubo nastrúhať cviklu a o polovicu menej zeleru.dochutiť štipkou soli , olivovým olejom , jablčným octom , mletým kmínom..do šalátu pridať kyslú smotanu a petržlenovú vňať.
    5. PRI REUMATICKÝCH BOLESTIACH/šalát/:::postrúhať cviklu , jablko , mrkvu a zeler , pridať citrónovú šťavu a olivový olej
    6. A EŠTE SIRUP NA LETNÉ DNI:::2 kg cvikly, 1 kg mrkvy , 2 kg kyslých jabĺk, 2 kg cukru , 70 gr kyseliny citrónovej , 4 bal vanilkový cukor , cca 1OO gr nastrúhaného ďumbieru a 2 citróny.....---------------POSTUP:/ovocie odšťaviť alebo-/ nastrúhané ovocie dať variť do hrnca,pridať cukor,vanilkový cukor,šťavu z citrona,kyselinu citronovú,ďumbier...pomaly variť,kým sa cukor neroztopí....ale pozor, nesmie zovrieť /potrebujeme zachovať vitamíny a kyselina citronová nám to zakonzervuje/...umyté fľaše dáme asi na pol hodinu do trúby,na teplotu cca 1OO-11O stupňov,sirup scedíme cez gázu a nalievame do horúcich fliaš..z tohto množstva sú asi 4 L sirupu...
    7. TERAZ TROCHU OBŠÍRNEJŠIE ZHRNIEM-NA ČO VŠETKO JE CVIKLA "LIEK"::::spomaľuje stárnutie,....upravuje chudokrvnosť/anemiu/,....je vhodná pre tehotné,nakoľko obsahuje kyselinu listovú/ktorá zabráňuje mnohým ochoreniam novorodencov/, ..je bojovník proti rakovine/najmä leukémii, odporúča sa piť 1 L šťavy denne s medom/, ....reguluje krvný tlak a cirkuláciu krvi v cievach/aspoň 1 pohár čerstvej šťavy denne/,... pri zvýšenom cholesterole,.... pri športovej záťaži,... pri problémoch s tráviacou sústavou /žalúdok,črevá,pečeň,žlčník, močové cesty/ ,..... jód z cvikly pomáha pri ateroskleroze ,.... a v kombinácii so selenom- brzdí proces stárnutia a čistí organizmus.
    8. surová cvikla je ľahko stráviteľná,s nízkou energetickou hodnotou: 45 kcal na 1OO gr dužiny.varením stráca svoje liečivé účinky....šťavu z cvikly nezačínajte piť vo veľkých množstvách,ale postupne,nakoľko môže vyvolávať pocit závrate/točenie hlavy/-kvôli eliminácii toxínov z organizmu.skúste začať denné pitie šťavy z cvikly riedením s vodou..
    9. a ešte malá poznámka: nezľaknite sa červenkastej farby moču či stolice..:))
    10. a ešte zdroje: http://www.priroda-leci-sve.com/cvekla.htm ------ http://beleznica.wordpress.com/2011/07/27/ah-ta-cvekla/ ----------- http://www.herbateka.eu/cvekla -------- http://herbalism.bloger.hr/post/cikla/1578610.aspx --------- http://www.zdravestvari.hr/zdravopedija/clanak/cikla-crvena-repa-crvena-blitva ---------