Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cvikla s chrenom fotorecept

zolik - fotkazolik, 2. mája 2019
Cvikla s chrenom (fotorecept)
Foto: zolik

Červená repa s čerstvým chrenom je vyborné duo. Tento čerstvý šalát vydrží v chladničke dlhšie. Ale či dlhšie ako dva týždne to ozaj neviem, Zobraziť celý popisČervená repa s čerstvým chrenom je vyborné duo. Tento čerstvý šalát vydrží v chladničke dlhšie. Ale či dlhšie ako dva týždne to ozaj neviem, lebo u nás sa dovtedy vždy zje. Množstvá neuvádzam úmyselne, každý si dochutí ako má rád.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Ako prvé si dáme variť cviklu do mäkka, necháme vychladnúť a ošupeme.

    Cvikla s chrenom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cviklu nastrúhame na väčších slzičkách a očistený čerstvý chren na menších.

    Cvikla s chrenom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dochutíme soľou, mletou rascou, cukrom a octom. Dáme do pohárov a uskladníme v chladničke. Na druhy, tretí deň je tento šalát chuťovo prepojený. Hodí sa k čomukoľvek. Ja ho mám rada aj k obyčajnej praženici.

Diskusia k receptu

afataga
Toto robievala moja babka, aj mama, uz som na to aj zabudla, velika dobrota. Len tu je fakt problem kupit chren, ako ma byt, aby ti oci vyliezali az navrch hlavy :-), je fuk ci kupim v obchode, alebo na trhu, nema grady. Tak ma este napadol zlepsovak - v istom retazci mavaju uz uvarenu zavakuovanu cviklu, ved by bol hriech to nevyuzit. Ale aspon priblizny pomer repy a chrenu by si mohla vyzradit pre pripad, ze natrafim na ozajstny chren.
2x zolik a haji
zolik
@Afataga (2.5.2019 17:25)

Afi, ved to. Chrenu podla toho ake ma "grady". Ako som vyrozumela mas zahradu. Nezasadis si do jedneho rohu chren? Na Zahori mame v jednom rohu (tom uplne zadnom, tzv. v zadku) rebarboru a chren. Tento som ale kupovala tu (Swiss) na trhu. Bol dost silny. Na tie 4 mensie cvikle som dala asi 2 kopcovite PL.
Moja rada. Ak si das tu pracu, ze si tuto cviklu urobis, nekupuj tie predvarene vo vakuovom baleni. Moja mama mala tiez tento genialny napad (nastastie iba raz - islo to do kompostu.) Je to blatkove a ma to takupre mna neprijemnu zemitu chut.
zolik
@Angelikasch (2.5.2019 19:18)
Je to povodny recept. Ak ti rasca nepasuje nahrad si ju pre mna aj kurkumou alebo skoricou, ci vanilkou. A co Ta bavi na vareni cvikle v supke? Vidis to po prvy raz?
radost
super recept-babkovský-teda-už moja babka robievala..ročník 1906..
ja dávam rascu celú plus fenikel plus aníz-jemne...
a chren zo záhrady..
vydrží v pohároch -bez sterilizácie aj viac ako štvrťroka-v chlade..
veľmi chutný šalát..
áno-cvikľa sa varí celá-v šupke..
a-chren krásne kvitne-nabielo-videli ste už..??
 www.modrastrecha.sk/blog/dobrovod/album/pekne-veci-69ul4p/1...
haji
@Zolik (2.5.2019 20:41)
Jsi sluníčko! V kontextu vesmíru je to jinak. Hezký večer přeji!
zolik
@Radost (2.5.2019 20:36)

Dakujem za Tvoj komentar. Je to stary, ako Ty hovoris babkovsky recept. Moja babka bola rocnik 1924. A co si pamätam tak to robila ona, moja mama a roky uz aj ja. Myslim, ze je to zakladny recept: Cvikla+Chren+Sol+Cukor a Ocot. Korenie a dochutenie sa iste lisi od kuchyne k kuchyni. Prave som ho robila a nikde na nasej Vareche nenasla. Aj pre jeho jednoduchost som ho pridala. Ze vydrzi az tak dlho, musim priznat, som netusila.
haji
@Zolik (2.5.2019 20:57)
Vydrží. Je dobré cviklu "nadusat" do pohára - to aby tam nebyly bublinky vzduchu. Nahoře také potlačit, aby pokud možno bylo zvrchu trocha nálevu. Když odebírám z poháru - čistou lžící, abych nekontaminovala zbytek. Očistím stěny tak, aby na nich nezůstaly kousky cvikly - reaguje se vzduchem. A vydrží. Pokud ji někdo nezmární rychlostí blesku.
1x zolik
haji
@Zolik
Aha, už vidím, že nepoužíváš nálev. V tom se trochu odlišujeme. Pokud je cvikla šťavnatá, si trochu šťávy pustí, jak vidím.
zolik
@Haji (2.5.2019 21:14)
Nie, nalev nerobim. Tak Ty to Haji poznas! A ano, pusti trochu stavy. Ten chren s octom, cukrom a solou to na ten kratky cas tzv. ustali.
1x haji
radost
@Zolik (2.5.2019 21:32)

ja nálev varím aj s tými semienkami-krátko-zalejem tak-by bola cvikla ponorená-tak mám roky odskúšané-tak vydrží dlho v pohároch..
zolik
@Radost (2.5.2019 22:06)
Mila Radost, si velmi mila, ze si sa pod tento recept so svojimi skusenostami podelila. Urcite bude prinosom pre tych, ktori by chceli vyskusat. Tvoj navod na dlhsie uskladnenie je TOP!
Dakujem
1x haji
haji
@Radost (2.5.2019 22:06)
Přesně tak dělám, s nálevem jako ty - který se krátce svaří /voda, sůl, cukr, semínka, ocet/. Cvikla s chrenom se zalévá zchladlým scezeným nálevem - jen aby byla ponořená. Když se vydělá ze sklenice na misku, tak drží tvar šťavnaté hromádky /ne rybník/. Tak to dělala moje babička, maminka, dělám podle nich.
afataga
@Zolik (2.5.2019 17:44)

My mate tych zadkov viac a ver, ze sme skusali 2x, ale akosi sa mu u nas nepacilo.
Ja tu uvarenu obcas kupujem a nezda sa mi blatovita, je pevna, da sa pekne krajat na kocky, alebo na platky, urcite pojde aj struhat a chut je zemita, ved je to cvikla :-), nemoze mat chut ako veternik :-).
haji
@Afataga (3.5.2019 11:03)
Ocko nasadil nekolko kusou chrenu do velkého kýblu s pieskom - aby nemusel vykopávat jámu jako dům, když budeme v kuchyni potřebovat. Chce to od někoho chren vykopaný ze zahrady - stará dobrá klasika. Ne ten chudák, který dostat v řetězci /skladování, odrůda/.
S chutí větrníku jsi mě fakt pobavila!
1x zolik
kecupicek
Náhoda často zamieša človeku karty. Nakladala som uhorky a zostal mi nálev. V pohároch som mala natlačenú cviklu. Cviklu krájam na kocky. Zaliala som nálevom, keď uhorky vydržia celý rok, musí aj cvikla. Už niekoľko rokov nakladám cviklu v jeseni iba takto a máme aj na dva roky. Chren pridám až po otvorení. @Zolik (2.5.2019 20:57)

1x drajan
kecupicek
Stačí sterilizovať 20 minút a vydrží dokiaľ ju nezjeme. Kúpila som na trhu chren, ale som ho nevyužila všetok. Čo zostalo som zasadila a na budúcu Veľkú noc mal také grády, že sme pri strúhaní plakali všetci a štípal ako čert.@Haji (2.5.2019 21:07)

1x haji
izabella929
a pridávam do cvikle aj jablko...skvelá pochúťka..)už dlhšiu dobu si cviklu mixujem surovú s jablkom a pijem každý deň...
1x zolik
kecupicek
Takú zemitú chuť mávala cvikla, keď sa do nej na dedine pridávala cukrová repa. Nebola taká tmavá, ale zato sladká aj bez cukru. Ten bol veľmi drahý.@Afataga (3.5.2019 11:03)

kecupicek
Máme suchú pivnicu a cvikla nevydrží až do jari. V jeseni napchám všetko do pohárov, každý berie na čo má chuť a ja mám fairont.@Haji (4.5.2019 12:24)

1x haji
motyka
Robím tak isto, ako @H áji. Preváram ocot s cukrom a ostatnými koreninami, semienkami. Cvikla má celkom inú chuť, ako keď sa dáva neprevarený ocot. Pre nás je to najlepšia cvikla a robím to častejšie aj v priebehu roka. Máme ju radi. Kto chce, nech vyskúša variť cviklu s pár listkami bobkových listov - stratí sa zemitá chuť.
A samozrejme, že bez rasce to nejde. Aj štipka feniklu alebo nového korenia.
2x haji a drajan
zolik
@Motyka (5.5.2019 20:40)

Vdaka. Kazdy prispevok je prinosom. A aj Tvoj tak vidim. Ako som niekde vyssie pisala, dala som zakladny recept. Niekto dava to ci ono, pridava koreniny, zalieva, prevara, sterelizuje atd. To je uplne OK.
1x motyka
zolik
@Haji (4.5.2019 12:24)
Rychlostou Blesku :-)
Pravda. Co uz narobime?
Robim menej, tak 2-3 pohare kazdy 3. mesiac.
1x haji
motyka
@Zolik - roky som robila cviklu tak presne, ako Ty a bola pre nás najlepšia.
Až asi posledné 3 roky - som podľa rady dobrej kuchárky vyskúšala prevariť. Vidí sa mi lepšia, jemnejšia a aj naši majú takúto radšej. Ja sa rada poučím aj dnes. Vyskúšam - vyhovuje - zmením. Keď je moje lepšie - nezmením. Tak beriem aj recepty tu na vareche a som za ne všetkým vďačná, aj za tie Tvoje i keď už varím nejaký ten rôčik.
Myslím, že si to nepochopila v zlom. Ja som len napísala, ako robím ja. Nie ako kritiku Tvojho receptu. Ten Tvoj je tiež super. Veď dlho som ho takto robila. Keď chceš vyskúšaj a porovnáš. Keď nie - nie. Zdravíčko...
1x haji
zolik
@Motyka (5.5.2019 23:10)
:-) ved aj ja varim uz ten nejaky rocik :-) Tvoj postoj k pridanym receptom je mi velmi sympaticky. Vyskusam. Porovnam.
Zdravim Ta


2x haji a motyka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia