Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept)

Autor receptu: eldina

akékoľvek bylinky máte doma-skúste si urobiť domáce "Riiiiiiiiicoláááááááá"..:)...ja mám doma Medovku lekársku, ale idem si kúpiť Mätu priepornú /kvôli chuti / a aj Šalviu lekársku, kvôli silnému antibakteriálnemu účinku (ďasná, bolestivé hrdlo a pod)

30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. nakoľko som ich robila z Medovky lekárskej, pár viet k nej:------Táto bylinka s výrazne citrónovou vôňou má silnú protivírusovú a protibakteriálnu aktivitu, ktorá napomáha pri liečení oparu (herpes). Ak ju užívame vnútorne, pomáha pri nervových problémoch a podráždenosti, najmä u detí. Ľudia trpiaci stavmi úzkosti a búšením srdca majú z medovky prospech, pretože pôsobí sedatívne a uvoľňuje nervovú sústavu. Z liehových výťažkov medovky sa vyrábajú veľmi žiadané lieky proti bolestiam hlavy, hypochondrii a hystérii. Je účinná proti nespavosti, melanchólii a depresiám. Inhalácia silice napomáha pri odkašliavaní a uvoľňovaní hlienu. Čerstvé pohmliaždené listy prikladáme na miesta po uštipnutí hmyzom. Odvar z medovky je vynikajúci ako relaxačný kúpeľ.

    Medovka je bylinka, ktorá blahodárne pôsobí na organizmus. Povzbudí Vám myseľ, posilní telo i dušu. Preto som skúsila urobiť tvrdé cukríky na cmúľanie-z Medovky :)..aspoň budem pokojná a budem menej piecť /dnes až 4 druhy/..:)
  2. Predtým, ako začnem s postupom výroby, najprv pár slov o tom, ako zbierať bylinky.Bylinky treba umyť a nechať /najlepšie vo viazaničke/ obschnúť (kľudne aj otriasť), takú hodinku, ide totiž o to, že každá kvapka vody by cukrovému sirupu vadila...kým sa varí sirup,zomelte alebo nadrobno nakrájate bylinky.
  3. Postup: do hrnčeka , najlepšie s dvojitým dnom/ja som nemala a nevadilo/..:)..dať 1 dcl vody a 2 dcl cukru, pomiešať...dať variť, ked zovrie , už nemiešať/nebáť sa, nič neprihorí/-ale ide o to, aby sa po okrajoch hrnca cukor nekryštalizoval..ked zovrie, plameň stíšiť, ale dbáme o to, aby stále /budúci/ sirup pomaly vrel.....asi po 10 minútach skúste, v akom štádiu je sirup..a to tak, že do misky si dáte studenú vodu a malou lyžičkou naberiete trochu sirupu...ak sa masa vo vode rozleje, ešte treba variť../ja som ho varila asi 25 minút/...v nejakých intervaloch /ja som 3 x/ skúšajte hustotu...sirup je hotový, ak v studenej vode "stuhne" v jednoliatu masu/-vid foto..
  4. vtedy sirup vyzerá takto:
  5. hrniec stiahnuť z ohňa, počkať, kým prestane "bublinkovať" a vtedy pridať bylinky a ak chcete, aby boli aj trochu kyselkavé-za 1/2 čl kyseliny citrónovej /citrodeko/ a zamiešať.
  6. Masu vyliať bud na silikónovú podložku alebo mierne vymastený plech /ja som mala plech/-pozor, všetko je priam žeravé!!..:)..chvíľu počkať/ale len chvíľu/ a snažiť sa z nej vymodelovať guličku/preto guličku, lebo masa rýchlo tuhne a v guličke vydrží nadlhšie teplá/....a tu si prídu na svoje masochisti či ľudia, čo nemajú problém behať po žeravých uhlíkoch!..:) ..lebo čo najrýchlejšie treba tvarovať malé gulôčky z ešte teplej masy ..:) ...na konci sa mi už síce robilo ťažšie, ale dalo sa..:)...na foto masa na mastnom plechu
  7. a tu už guličky.../respektíve- už aj nie guličky, lebo ku koncu, ked sa už ťažšie modelovalo, mi už bolo jedno, aký útvar vytvorím/..:)
  8. nahádzať ich do nádoby, v ktorej je práškový cukor a škrob-uzavrieť ju a dobre pohrkať, nech sa na ne usadí cukor...
  9. takéto krásky vznikli..:)
  10. cukríky treba dať do fľašky, či inej nádoby, ktorá sa dá napevno zatvoriť...aby nezvlhli..
  11. a ešte zopár rád/zadarmo!!/..:).....-------------ak by ste sa rozhodli robiť hned dvojitú dávku, nerobte to, už z tejto dávky sa ku koncu ťažšie modelujú guličky, masa tuhne a potom už nevytvoríte nič...:)------------------------môžte primiešať aj trochu škorice, citrónovej či pomarančovej kôry/ bio / , či skombinovať viac byliniek...chuť bude zaujímavejšia------a ešte jedna vec-ak by Vám náhodou napadlo, trochu mastnejšie guličky osušiť v papierovej rolke-ani to nerobte, skúsila som jednu a papier sa hned zalepil..:))..našťastie som to skúsila len s jednou...inak by som ich asi musela všetky vycmúľať od papiera a tak "baliť"..:)))))))))))))))-----------cukríky sa nechrúmu, ale cmúľajú, jedine, že by ste chceli pravidelnejšie podporovať Vášho zubára..:))
  12. myslím si, že aj ako darček je to vcelku zaujímavé...prípadne si porobiť zásoby na zimu...:)))
  13. * doplnenie k receptu: v diskusii spomenula Varecháčka Manya, že sirup nalievala do silikonových formičiek na cukríky, takže ak máte doma, skúste tak, je to určite ľahšie..Manya, vdaka Ti za tip...