Cuketovo-pomarančový a cuketovo-citrónový džem
Autor receptu: elmelpel
Stále som hľadala neobvyklé recepty z cukety a natrafila som na cuketový džem s
citrónom. Keďže cuketa veľmi dobre absorbuje príchuť a vôňu inej ingrediencie, skúsila
som ho obmeniť a miesto citrónu som dala pomaranč. Výsledok skvelý, syn, ktorý
džemy vôbec nejedáva si dokonca dal duplu. Nech sa páči recept, ak Vám ešte svietia na
záhrade cukety tak ako nám :)
7 porcií |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistenú cuketu - ošúpaná a zbavená jadierok, nakrájame na kôstky a povaríme, keďže pustí veľa vody, nepodlievam, len ju nechám jednoducho zmäknúť. Medzitým si pripravíme pomaranče alebo citróny, klasika som ich ošúpala, zbavila jadierok a nakrájala na štvrtinky.
- Pridáme ich k cukete, chvíľu povaríme a potom ponorným mixérom rozmixujeme, každý ako má rád, ja som nedala až celkom do hladka, nech mi kľudne na chlebíku vykŕka kúsok pomaranča :) Pridáme cukor zmiešaný s Gelfixom a povaríme asi 1/2 hodinku, len aby nám džem zhustol. Ja som skúšala na tanieriku, akú mám hustotu. Vrelý džem naplníme do pohárikov a dáme hore dnom. Bohužiaľ som nefotila všetko, hádam bude postačovať výsledok :)