Cuketovo-baklažánový nákyp
Autor receptu: terreza
Recept je z kategórie "čo chladnička a špajza dala". Nakoniec sa recept veľmi osvedčil a veľmi rada ho robím, keďže je to rýchle a chutné sezónne jedlo.
4 porcie |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Cuketu a baklažán umyjem a nakrájam na tenké kolieska (nedávam dole šupku), cesnak nepretláčam ale tiež krájam na plátky. To isté urobím aj so syrom. Ak máte doma ovčí syr, ten sa dá tiež použiť.
- Do zapekacej misy si na dno nalejem troška ol. oleja a začnem vrstviť - cuketa, trocha presypem korením, baklažán, korenie, troska ol.oleja, cesnak, syr a celé od začiatku. Navrchu by vám mala ostať baklažánová alebo cuketová vrstva - znova olej a korenie.
- Rúra na 180 st. Dáme zapekať. Ja zapekaciu misu zatváram, alebo dám na vrch alobal. Pečieme cca 20 - 30 min. podľa toho, koľko toho máte objemovo. Keď už vidno, že zeleninka sa chytá do zneda, tak misu odokryjem a celú masu zalejem 3 vajíčkami (rozmiešam žĺtky s bielami). Keď sa vajíčka zapečú, tak je nákyp hotový.
Robievam k tomu rôzne zeleninové šaláty, podľa toho čo mám doma a ako prílohu robím zemiakovú kašu s pár trojuholníkmi taveného syra.
Dúfam, že bude chutiť. :)