Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 3. júla 2012
Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/
Foto: pusta

Cuketové placky robievam dosť často podobne ako zemiakové placky. Dnes som skúsila kombinovať cuketu s dubákmi, opečenými na cibuľke a údenej slaninke. Zmiešanú zmes Zobraziť celý popisCuketové placky robievam dosť často podobne ako zemiakové placky. Dnes som skúsila kombinovať cuketu s dubákmi, opečenými na cibuľke a údenej slaninke. Zmiešanú zmes som rozprestrela na plech vyložený pečiacim papierom a upiekla v trúbe, lebo sa mi nechcelo stáť v horúčave pri panvici. Výsledok bol nad očakávanie dobrý, jednoduché a výborné, recept preto vkladám. Odporúčam vyskúšať.

1 dávka
porcia
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
1 veľká hrsť
1 ks
3 ks
30 g
 podľa potreby
2 ks
 podľa chuti
 podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som potrebné suroviny, dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút. Čerstvé dubáky treba pokrájať po očistení na plátky, ak nemáte práve dubáky, možno použiť aj iné huby - šampiňóny, hlivu ustricovitú alebo tie, ktoré máte radi a po ruke. Ak nemáte sušené dubáky, požite 300g čerstvých.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Domácu údenú slaninu som pokrájala na prúžky a cibuľu na kocky.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku so slaninkou, pridala som scedené dubáky a podlievala som ich šťavou, v ktorej boli namočené , kým nezmäkli. Osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zmes som nechala úplne vychladnúť.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhala som umytú cuketu aj so šupkou na slzičkovom strúhadle.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Nastrúhanú cuketu som dala do misy a pridala som k nej žemle, ktoré som predtým namočila na 15 minút do studenej vody a poriadne vyžmýkala. Dlhšie namáčať žemle nie je dobré, aby sa nerozmočii.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som vajcia.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    ... a vychladnutú zmes opečených dubákov na cibuľke a na slaninke. Zmes som ešte dosolila, dokorenila, dobre zmiešala a zahustila strúhankou a ešte raz prepracovala na konzistenciu liateho cesta. Miesto strúhanky možno zahustiť múkou.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Hotové cesto som rovnomerne rozotrela na plech vyložený pečiacim papierom.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Vložila som piecť na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov, kým povrch nechytil zlatohnedú kôrku.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Upečené placky som pokrájala na obdlžniky a doplnila čerstvou zeleninou, jedlo je dosť sýte a nepotrebuje ďalšiu prílohu. Výborne chutí za tepla i za studena. Ak sa nepridá slaninka, je to jedlo pre vegetariánov. Ak sa na zahustenie použije bezlepková múka, kukuričný alebo zemiakový škrob a nedajú sa žemle, ale bezlepkové pečivo jedlo je vhodné aj pre bezlepkovú diétu.

    Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/ - obrázok 10

Diskusia k receptu

jokin
vypadajú veľmi chutne hneď by som okoštoval.
tatranka
Zajtra určite skúsim.Hodí sa mi tvoj recept.Mala som na pláne tekvicu,ale tá bude ob- deň.Tento recept sa mi hodí viac.Vďaka.
modrykamen
No veď hej, recept je to dobrý, ale dnes som bol u nás na huby a nerastú (je strašnš sucho).
klekipetra
Toto je nespravodlivé - pri takýchto receptoch by mal vždy z počítača vypadnúť kúsok na okoštovanie. Nie iba predstava o vôni. Urobíme, keď nebudú takéto teplá, len mám strach, či sa mi na chalupe z dvoch plechov ujde.
(Naša obmena - nie čierne korenie, ale majoránka a cesnak, nie žemle, ale najemno nastrúhané zemiaky.)
salinka
To je velmi lakave, hlavne, ked nie su vyprazane na panvici. Verim, ze chutilo.
3sandra3
výborné placky z cukety...dubáky tiež nemám, použijem hlivu... a môžem namiesto žemlí použiť na zahustenie strúhanku alebo múku?
izabella929
robievam také placky a sú veľmi lahunké a fajné.-)))ja používam cuketu aj do halušiek 50/50 ..a sú také výborné a lahunkééé.-))) cuketa je skvelá tekvička.-))
redakcia
Odpoveď od @pusta : @3sandra3 , nemusíš dávať žemle. tieto placky môžeš zahustiť čímkoľvek, čo vyhovuje tebe. napr. múkou, či už hladkou alebo polohrubou pšeničnou, tiež bezlepkovou múkou alebo inou. rovnako môžeš zahustiť zemiakovým alebo kukuričným škrobom, strúhankou, ovsenými vločkami a iným. možností je neprieberné množstvo.ďakujem za pochvalu
lucylee
Vyborny napad!Ak sa pouzije celozrnne pecivo, alebo struhanka z celozrnneho pecivka a namiesto slaninky sa da sunka s vysokym podielom maska, bude to uzasny a zdravy recept. Mam bio cukety a tekvice zo zahrady, ktore cakaju na spracovanie a neviem, ktory z tvojich receptov mam vyskusat skor-ci tieto placky alebo tekvicovu, ci cuketovu omacku alebo cuketove zavitky....
siintia
a placky su hotove ;-)) Prave som ich dopriekla. Trosku som improvizovala, mala som totiz len jednu mensiu cuketu. Pridala som aj troska mrazenej zeleniny. Kedze moj manzel odmieta jest vyprazane jedla, tento receptik mi padol vhod :-)) Dakujem
skye
Juuuuj toto musi byt velmi dobre. Ukladam :-)
anina6
určite vyskúšam tieto placky, aspoň ich netreba vyprážať, v najbližšej dobe prídu na rad. fajn recept.
zvoncek
nenazvala by som to placky, tých receptov je tu dosť , ale skôr
cuketovo-hubová haruľa resp. cuketovo-dubáková žemlovka, keďže sa to pečie na plechu a v rúre. a aj výzorovo mi to pripomína haruľu.
Cukiet je teraz dosť, tak vďaka za nápad, ukladám do kk
safran
s hlivou na panvičke tiež výborný :-) škoda, že vo vnútri nemám podmienky na fotenie, vonku leje...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia