Muffiny

Cuketové muffiny

Autor receptu: jankadomka

20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C klasicky horný-dolný ohrev.
  2. V jednej mise zmiešame všetky sypké suroviny – teda múku, kypriaci prášok, soľ, škoricu a kakao.
  3. V druhej mise vyšľaháme vajcia s trstinovým a vanilkovým cukrom a olejom. Pridáme najemno nastrúhanú cuketu. Ak medzitým pustila veľa vody, tak časť vody zlejeme.
  4. Múčnu zmes nasypeme do vajíčkovej hmoty (na 2x) a varechou zľahka premiešame. Nie veľmi, iba tak, aby sa spojili. Cesto je pomerne husté – také klasicky muffinové. Ak sa vám zdá príliš husté, tak môžete pridať trošku mlieka.
  5. Cesto klasicky dáme do formy na muffiny. To už podľa toho ako kto má skúsenosť – buď do košíčkov alebo vymazať a vysypať strúhankou (kokosom, mletými piškótami, múkou – ako je libo). Muffiny dáme do vyhriatej rúry a pečieme cca 20 minút. Zase záleží od rúry. Pôvodný recept bol pol hodinu. Moja rúra to zvládla za necelých 20. Nechala som to potom ešte tak 5 minút vo vyhriatej rúre. Samozrejme skúška špáradlom je to najlepšie merítko.
  6. Teplé muffiny je dobré potrieť nejakým pikantým lekvárom. Ja som ich robila teraz prvýkrát, ale nabudúce určite dám aj do cesta poriadnu lyžicu nejakého pikantného lekváru. Po vychladnutí sa muffiny polejú čokoládovou polevou. Alebo ak ich chcete zmraziť, tak sa to dá. Samozrejme bez potretia lekvárom a polevou. To sa urobí až potom po rozmrazení.