Cuketové lasagne s hlivou bez cestovín

Autor receptu: sweetlaab

Lasagna je tradičný sýty pokrm talianskeho pôvodu. Skladá sa z niekoľkých vrstiev tenkej cestoviny prekladanej s omáčkami, mäsom, zeleninou a inými prísadami, ktoré sa zapekajú v rúre. V tomto recepte sme nahradili cestoviny s veľou cuketou z našej záhrady a namiesto mäsa sme použili hlivu. Príprava takéhoto jedla je prácnejšia, ale výsledok stojí za to - úroda z vašej záhrady chutne pripravená na tanieri pred vami.

12
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu nakrájame pozdĺžne na 3 - 4 mm hrubé pláty, použijeme na to strúhadlo, potom ich položíme na plechy a v rúre grilujeme alebo pečieme 5 - 8 minút, potom ich dáme na papierové obrúsky aby sa odstránila z nich voda.
  2. Zatiaľ restujeme šalotku a cesnak na oleji, pridáme hlivu a opekáme asi 15 min., potom vmiešame paradajkový pretlak s bylinkami a varíme na nízkej teplote s miešaním po dobu 10 min., omáčka by mala byť hustá, potom odstavíme.
  3. V miske zmiešame syr ricotta, ½ šálky strúhaného tvrdého syra a vajcia, predhrejeme rúru na 190 °C.
  4. V pekáči asi 25 x 25 cm roztrieme ½ - ¾ šálky paradajkovej omáčky a zakryjeme plátkami cukety, posypeme 1 PL strúhanky, aby nasiakla prebytok vlhkosti, potom rozotrieme na to ½ - ¾ šálky ricotta zmesi a posypeme tvrdým syrom. Opakujeme kým neminieme všetky zložky. Skončíme s vrstvou cukety a vložíme do rúry na 30 min.
  5. Posypeme posledným množstvom tvrdého syra a pečieme ešte 20 minút kým sa nerozpustí syr. Po 10 min., keď lasagne trochu vychladne, nakrájame na štvorce a podávame.
  6. Tip: Ak dávate prednosť klasickej lasagni, varíme mleté ​​hovädzie mäso v paradajkovej omáčke a posypeme parmezánom.
    Fotorecept je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/08/zucchini-non-noodle-lasagna-with-oyster.html