Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Surfoval som po Zoznam.sk a čo „nekukám“? Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už? Priznávam, ja nie! Z domu som poznal cuketu iba ako plnenú s mletým mäsom, upečenú a podávanú so zemiakovou kašou. Nechal som sa zlákať a odhodlal som sa. Niečo som ubral, niečo pridal, niečo pozmenil a ... è voila! Nová super ľahká, príjemne osviežujúca polievočka uzrela svetlo sveta. Pochutnali sme si obaja a naviac, teda aspoň podľa Zoznam.sk, sme urobili niečo pre svoje MY!

4÷6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. pripravil som si, ako každý poriadny “„gazdiniak“, všetko potrebné ku ruke; to len preto, aby som počas varenia nelietal po kuchyni ako „namydlený“ blesk!
  2. do nízkeho širokého hrnca som postrúhal ½ veľkej červenej cibule, prilial 3 PL ololeja a krátko porestoval; to iba tak, aby sa cibuľka napila do zmäknutia.
  3. počas restovania som na drobno pokrájal umytú, veľkú zrelú paradajku a pridal som ju k cibuli a dusil ju, až sa jej šťava zredukovala na ½ (~ 5÷7´).
  4. než sa tak stalo, pokrájal som štyri stonky zeleru, na C_éčka, dva olúpané veľké červené zemiaky, na takú „akurátnu“ veľkosť, pridal ich k „cibuľoparadajke“, prilial 3 PL sójovej omáčky, posypal 1 PL vegety, všetko jemne premiešal, vrátil späť na zdroj tepla a nechal vzápätí opäť päť minút (škoda, že 7 sa nepíše a nevyslovuje s ä ď ä m – Vážená Pani Učiteľka slovenského jazyka a literatúry na XIII. ZDŠ Zdeňka Nejedlého v Košiciach, Gitka Klímová, B.P. by mala zo mňa určite radosť) podusiť.
  5. tento voňavý základ som poprášil 2 PL HLM_u (hladkej múky; dobre už vieme, že PHM = polohrubá a logicky HM = hrubá, múka – ta ňe?), zľahka premiešal, krátko (2÷3´) podusil a
  6. zalial ~ 2 000 ml horúcej vody, na povrch položil zviazanú kyticu (viazaničku, otiepok?) byliniek - rozmarín, šalvia, tymián, ligurček, kvet petržlenu – všetko z mojej vlastnej záhradky a nechal zovrieť.
  7. než sa tak stalo, pokrájal som dve asi 250 mm mladé zelené cukietky s hodvábnou konzistenciou na ¼ kolieska a vsypal ich do bublajúcej polievočky; po ochutnané sa mi zdala málo slaná, tak som prisypal ešte ½ PL vegety a nechal ďalších 5÷7´ povariť
  8. dlhšie variť nebolo treba – cuketa bola naozaj jemná a mladá – tak som z polievky vybral vyvarenú viazaničku byliniek, vlial do nej škatuľku (250 ml) šľahačkovej smotany a pomocou elektrického ponorného mixéra som všetko rozmixoval do hodvábnej konzistencie; ochutnal, prstami pridal štipku soli, jemne oMČK_oval (kto nemôže MČK môže vynechať) a
  9. pokrájal ďalšiu „statočnú“ hrsť zeliniek - ligurček, šťaveľ, čerstvú petržlenovú a zelerovú vňať – posypal ňou polievku, pridal PL čestvého masla a ……. Hotovo!
  10. Servírovanie: ja som tentoraz podával horúcu, v polievkových miskách, s ČL čerstvej citrónovej šťavy, s krutónmi, posypanú zvyškom pokrájaných zeliniek. Ale táto polievka sa môže určite papať aj za studena, vychlípať ju iba tak, bez ničoho a ak chcete potešiť Vaše ďeťúrence, ponúknite im ju s guľôčkami či kockami sladkých zemiakov. Tento rcp si dovoľujem venovať našej milej Sandike – ona už dobre vie, prečo, načo a začo!
  11. v sobotu VII/21-2012 som upiekol „bulbaninu“ podľa technológie rcp @laurisia, ktorej som sa poďakoval a teraz aj pred Vami „še zarucujem“ – teda robím machra a frajera!
  12. a takto vyzerala na porcelánovom tanieri z južnej Afriky, ktorý som dostal, aby som mohol našu domácnosť vzorne reprezentovať na Varecha.sk a „predvádzať sa“ – čo neskutočne rád činím!