Čučoriedkový alebo brusnicový lekvár/kompót

bubaya - fotkabubaya, 23. augusta 2013

Hľadala som na Vareche recept na čučoriedkový lekvárokompót, a svete div sa, nenašla som. Tak som pátrala v starých knihách, ktoré mám ešte stále Zobraziť celý popisHľadala som na Vareche recept na čučoriedkový lekvárokompót, a svete div sa, nenašla som. Tak som pátrala v starých knihách, ktoré mám ešte stále uschované. Našla som v zápiskoch starej mamy, alebo pratety tento skvelý a jednoduchý recept. U nás v horách čučoriedky len začínajú, takže sa možno bude niekomu hodiť. Takisto sa dajú robiť aj brusnice. Je to bohužiaľ bez fotiek, stratila som kábel z foťáku do PCčka.

120 minút
príprava
30 minút
na 60 °C

Suroviny

1 liter
0,25 kg




Postup

  1. 1

    Prebraté čučoriedky, alebo brusnice navrstvíme do vhodného hrnca, alebo vysokého plechu - najprv cukor, potom ovocie. Vložíme do rúry vyhriatej na 60°C a necháme cca 2 hodiny, kým sa cukor nerozpustí a šťava nevystúpi na povrch.

  2. 2

    Ovocie scedíme, naplníme do pohárov, cca do polovičky, alebo dvoch tretín. Ja som mala čučoriedok málo, tak som plnila len do polovice, aby bolo aspoň opticky viac pohárikov v pivnici.

  3. 3

    Šťavu prevaríme a nalejeme na čučoriedky v pohárikoch. Ak je šťavy málo - tohto roku bolo sucho, doplníme cukrovým sirupom - necháme zovrieť 2 diely vody k 1 dielu cukru.

  4. 4

    Poháre zavrieme, dáme na mokrú utierku do vyššieho hrnca, zalejeme studenou vodou asi do 2/3 pohárov. Keď voda zovrie, odstavíme a necháme sterilizovať podľa veľkosti pohárov 7 - 10 minút. Vyberieme von, prikryjeme dekou a necháme pomaly vychladnúť. Popíšeme štítky a prilepíme na poháre.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia