Čučoriedkový zákusok
Čučoriedkovo-levanduľové penové koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: nikajednadva
Asi pred štvrť rokom, po čerstvej vlne inšpirácie spôsobenej novou sériou Zumbových dezertov, som si objednala okrúhle
silikónové formy na minitortičky. Trúfla som si na ne však až teraz.* S výsledkom som ale bola prekvapivo spokojná. Pena je
naozaj jemná, penistá a nie príliš gumená ako to so želatínou niekedy môže byť. Chuť levandule nie je pre každého, avšak ja (a
snáď už aj môj tím v práci) som si ju celkom obľúbila. Samozrejme v malom množstve - mydlo mi zatiaľ akosi nechutí :)
10 porcií |
240 minút príprava |
40 minút na 175 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme čučoriedkové pyré a želé. Čučoriedky spolu s 2 PL cukru a 1 1/2 ČL citrónovej šťavy privedieme do varu. Varíme až kým sú čučoriedky mäkké (cca 5-10 min).
- Ešte horúce ich rozmixujeme do hladka. Mali by sme mať asi 1 hrnček pyré, z ktorého si polovicu odložíme na neskôr (skladujeme v chladničke).
- Do menšej misky s vodou si dáme napučať želatínu aspoň na 5 minút. Druhú polovicu čučoriedkového pyré dáme spolu so zvyšnou citrónovou šťavou (1 1/2 ČL), cukrom (2 PL) a dvoma lyžicami vody späť do hrnca a privedieme do bodu varu, potom odstavíme. Želatínu vyžmýkame, pridáme k horúcej zmesi a miešame kým sa kompletne rozpustí.
- Zmes vylejeme do silikónových foriem v tvare pologuľe (priemer cca 2,5 cm) a odložíme do mrazničky, najlepšie na noc.
Ak doma nemáte požadovanú formu, môžme použiť aj plech tak, aby zmes bola asi 2 cm vysoká. Pred použitím z nej budeme vykrajovať kolieska s priemerom cca 2,5 cm.
- Pripravíme si piškótu. Rúru predhrejeme na 175 °C a plech veľkosti cca 23x33 cm vystelieme silikónovou podložkou na pečenie (môžme použiť aj papier na pečenie avšak na spodku piškóty vytvorí "riasy").
- V čistej miske si vyšľaháme dva bielky a postupne prišľaháme polievkovú lyžicu cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s troma lyžicami cukru do penista. Pridáme mlieko a mandľovú esenciu. Do misky so žĺtkami preosejeme soľ a obe múky. Premiešame kým sa ingrediencie spoja.
- Do žĺtkovej zmesi primiešame asi tretinu bielkov a následne celú zmes prilejeme k zvyšku bielkov. Hmotu jemne miešame, tak aby ostala nadýchaná, až kým sa zjednotí. Vylejeme na pripravený plech a pečieme 9-11 minút. Piškótu necháme vychladnúť a vyrežeme z nej kolieska veľkosti silikónovej formy na koláčiky (cca 5 cm).
- Pripravíme si čučoriedkovo-levanduľovú penu. Želatínu necháme napučať v miske s vodou. Medzitým si v hrnci zohrejeme pyré z bodu 2 až kým je roztopené a takmer vrie. Želatínu vyžmýkame a pridáme k horúcemu pyré. Miešame až kým sa želatína roztopí a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vo väčšej miske zmiešame mascarpone s cukrom, soľou a esenciami. Pridáme vychladnutú čučoriedkovú zmes a vymiešame dohladka.
- Vo vedľajšej miske vyšľaháme smotanu do tuha. Tretinu pridáme k mascarpone zmesi a premiešame. Potom pridáme zvyšok šľahačky a jemne premiešame kým sa pena zjednotí.
- Silikónové polkruhové formy s priemerom cca 5 cm naplníme čučoriedkovou penou takmer po okraj. Do stredu vložíme zamrznuté želé.
- Povrch zarovnáme.
- Prikryjeme kolieskom piškóty a potravinárskou fóliou a odložíme do mrazničky aspoň na 3 hodiny.
- Na polevu si namočíme želatínu do vody aspoň na 5 minút. Do tepluvzdornej misky polámeme bielu čokoládu.
- V menšom hrnci privedieme do varu cukor, glukózový sirup a vodu. Ohrievame kým sa cukor nerozpustí. Vtedy zmes odstavíme a primiešame vyžmýkanú želatínu. Keď je želatína roztopená, primiešame zahustené mlieko. Ešte horúcu hmotu vylejeme do misky s bielou čokoládou a necháme asi 30 sekúnd stáť. Potom ju miešame až kým je biela čokoláda roztopená. Polevu necháme vychladnúť na 33 °C. Vtedy primiešame potravinárske farbivo.
- Koláčiky vyberieme z mrazničky a vyklopíme z formy. Ešte zamrznuté ich uložíme na mriežku posadenú nad hlbším plechom.
- Polevu pomaly lejeme na stred koláčiku tak, aby bol polevou pokrytý zo všetkých strán.
- Koláčiky ozdobíme mandľami, bielou čokoládou či čučoriedkami.