Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept)

Autor receptu: eliniatko

Recept som prebrala a upravila podľa seba zo zahraničných receptov. Muffinky sú neskutočné, lepšie ako z obchodu či vychytenej kaviarne, a naviac sú aj jednoduché a rýchle. Skúste a uvidíte :-) Mám histamínovú intoleranciu, no tieto môžem jesť, takže sú vhodné aj pre nás "špeciálnych".

14-16
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si naberieme pol hrnčeku práškového cukru a druhú polovicu dosypeme kryštálovým cukrom. Vysypeme do veľkej misky a pokvapkáme citrónovou esenciou, poriadne zmiešame a necháme chvíľu stáť.
  2. Zatiaľ do druhej, strednej misky nasypeme dva hrnčeky hladkej múky, ja som použila špaldovú, ale poslúži aj klasická či iná (zdravšia varianta) hladkej podľa vášho výberu. K nej prisypeme soľ (ja som dala ružovú himalájsku, ale kľudne stačí obyčajná) a sódu bikarbónu a premiešame.
  3. K cukru teraz pridáme vajcia, vyšľaháme dohladka, a postupne primiešame aj olej, vanilkový extrakt, a múkovú zmes z druhej misy. Na striedačku s múkou primiešavame aj kyslú smotanu (ja používam bezlaktózovú, lebo laktózu nemôžem a muffinky si chcem dať :-) ). Vznikne taká polotekutá hmota. Do nej potom dáme hrnček čučoriedok, ktoré už ale vmiešame jemno nech sa totálne nepopučia.
  4. Cestom s čučoriedkami plníme muffinovú formu, ja mám malé silikónové a v tých sa mi robia najlepšie, netreba vymazávať, len vlejem a idú aj ľahko vybrať. Dajú sa naliať aj do formy s košíčkami.
  5. Pečieme na 200 °C cca 20 - 30 min., rešpektujúc svoju trúbu a jej vlastnosti. Keď začnú hore zlatnúť, sú hotové, vtedy ich vyberám a mierne pocukrujem kryštálovým cukrom. O chvíľku sa už dajú jesť. Sú fantastické.
  6. Dobrú chuť!