Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept)
Autor receptu: eliniatko
Recept som prebrala a upravila podľa seba zo zahraničných receptov. Muffinky sú
neskutočné, lepšie ako z obchodu či vychytenej kaviarne, a naviac sú aj jednoduché a
rýchle. Skúste a uvidíte :-) Mám histamínovú intoleranciu, no tieto môžem jesť, takže sú
vhodné aj pre nás "špeciálnych".
14-16 porcií |
10 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si naberieme pol hrnčeku práškového cukru a druhú polovicu dosypeme kryštálovým cukrom. Vysypeme do veľkej misky a pokvapkáme citrónovou esenciou, poriadne zmiešame a necháme chvíľu stáť.
- Zatiaľ do druhej, strednej misky nasypeme dva hrnčeky hladkej múky, ja som použila špaldovú, ale poslúži aj klasická či iná (zdravšia varianta) hladkej podľa vášho výberu. K nej prisypeme soľ (ja som dala ružovú himalájsku, ale kľudne stačí obyčajná) a sódu bikarbónu a premiešame.
- K cukru teraz pridáme vajcia, vyšľaháme dohladka, a postupne primiešame aj olej, vanilkový extrakt, a múkovú zmes z druhej misy. Na striedačku s múkou primiešavame aj kyslú smotanu (ja používam bezlaktózovú, lebo laktózu nemôžem a muffinky si chcem dať :-) ). Vznikne taká polotekutá hmota. Do nej potom dáme hrnček čučoriedok, ktoré už ale vmiešame jemno nech sa totálne nepopučia.
- Cestom s čučoriedkami plníme muffinovú formu, ja mám malé silikónové a v tých sa mi robia najlepšie, netreba vymazávať, len vlejem a idú aj ľahko vybrať. Dajú sa naliať aj do formy s košíčkami.
- Pečieme na 200 °C cca 20 - 30 min., rešpektujúc svoju trúbu a jej vlastnosti. Keď začnú hore zlatnúť, sú hotové, vtedy ich vyberám a mierne pocukrujem kryštálovým cukrom. O chvíľku sa už dajú jesť. Sú fantastické.
- Dobrú chuť!