Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. apríla 2011
Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept)
Foto: pusta

Csikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý Zobraziť celý popisCsikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý sa pripravuje ako minútka. Podstatou je pokrájanie mäsa na tenké prúžky, dusí sa v paprikovom základe z na jemno pokrájanej cibule, slaninky na tenké prúžky na bravčovej masti, za občasného podliatia horúcou vodou. Nakoniec sa pridá lečo, zahustí sa kyslou smotanou, rozmiešanou s múkou a na záver sa pridá prelisovaný cesnak. Podáva sa s haluškami.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

1000 g - pliecko, karé
150 g na jemno pokrájaná
100 g
60 g
1 strúčik
300 ml
30 g
100 g doma zavarené
alebo:
150 g
80 g
podľa chuti
4 porcie




Postup

  1. 1

    Károly Gundel: madarské recepty - kuchárska kniha. Prekladala som z nemčiny.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny na Csikos tokány.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv som si pripravila všetky suroviny, pretože ide o minútku, pri varení ktorej treba stáť. Pokrájala som cibuľu na jemno.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu som pokrájala na tenké prúžky...

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a rovnako aj mäsko, použila som pliecko. Varila som len dve porcie, lebo sme boli iba dvaja.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nachystala som si doma zavarené lečo.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hrnci som rozpustila masť.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na masti som orestovala údenú slaninku a...

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...cibuľu.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som sladkú mletú červenú papriku, nechala som ju rozpustiť, podliala trochou horúcej vody, tento základ som nechala vydusiť na za stálleho miešania znovu na tuk a...

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...až teraz som pridala do paprikového základu mäsko, po chvíľke restovania som opäť podliala trochou horúcej vody, aby sa neprerušil var a dusila som prikryté na strednom plameni. Dávala som pozor, aby sa nepripálilo, občas som premiešala, ak bolo treba znovu som podliala horúcou vodou, ktorú som mala nachystanú v rýchlovarnej kanvici.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V kyslej smotane som rozmiešala múku.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pridala som lečo, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu s múkou a nechala som ešte prevariť.Celá príprava trvala 15 minút, ak by som použila bravčové karé, postačí 10 minút.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som s haluškami. Výsledná šťava má byť redšia ako šťava guláša, má jej byť viac ako u guláša, rozdiel medzi tokáňom a gulášom je práve v tom, že tokáň je minútka a guláš sa dlho varí.

    Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

zsuzsu
nádherne fotený postup,veľmi pekne,zrozumiteľne písaný... ukladám si do KK a dakujem :)
eunika
Krásny receptík,už sa teším kedy ho vyskúšam,dakujem:-)
alexdidi
Presne takto ho robím aj ja už celé roky podľa mojej mamky a babky a ani som nevedela, že to je originál recept pána Gundela....papriku a paradajky dávam však vždy čerstvé....toto sa pripravuje tuším v každej slovenskej domácnosti a všetci ho aj považujeme za slovenské jedlo....ináč veľmi dobré a s jednoduchou prípravou....
pusta
@julica tvoje prirovnanie je milé, ale musím ťa sklamať - stroganov to určite nie je. stroganov má navyše šampiňony, obsahuje víno, nemá však údenú slaninu, cesnak, lečo, ani sladkú mletú červenú papriku a robí sa z pravej sviečkovice...ale dakujem za uznanie.
jarunka
My tiez taketo dobre jedlo varievame. Presne tak ako hovori @alexdidi , len v zime sme davali leco, ktore moja stara mama aj moja mama pripravovali na zimu. Recepty sa v strednej europe velmi prelinaju. Ako napr. halusky.. my ich varime od nepamati a tiez aj madari. Paprika sa urodi tiez aj na slovensku, zvlast na juznom slov. a potom aj jedla su podobne.
julica
Veď vravím takmer - my doň dávame aj papriku, aj cesnak :) S plátkami mäsa by to bol tzv. belehradský... Podobajú sa tieto naše kuchyne ako vajce vajcu
viera1
Stroganov určite neobsahuje ani šampiňóny,ani víno (pre upresnenie ).
A v nemeckom recepte na obr.2 sa paradajkový pretlak nenachádza,keď už...
pusta
@viera1 , dakujem za upozornenie, máš pravdu, nie paradajkový pretlak, ale paradajky majú byť. už aj to idem opraviť. prehliadla som, ten paradajkový pretlak je u "Lendentokány" nad týmto rp. dakujem ti. pokiaľ ide o stroganov, mám viac receptov a v každom sú suroviny tak, ako som ich napísala. tam som chybu nespravila, tiež som to skontrolovala.
pusta
@julica s tou podobnosťou našich kuchýň máš pravdu, je to ako s peknou pesničkou, ktorá sa spieva tak u viacerých národov, že už nikto nevie, čia je to.
riave
Dakujem za skvely recept ! Moj prvy z tejto stranky a vydarilo sa :)