Cruffiny fotorecept

akcenicul - bez fotkyakcenicul, 26. apríla 2017
Cruffiny (fotorecept)
Foto: akcenicul

Cruffin je spojenie croissantu a muffinu ;)

16
porcií
260 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
1 ks
70 g
250 g
12 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misy si pripravíme múku, cukor, 100 g zmäknutého masla a soľ. Kvasnice zalejeme vlažnou vodou, zapracujeme do múky a vymiesime. Necháme kysnúť v teple 2 hodiny.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a "bochník" rozdelíme na 8 častí. Vezmeme prvý kúsok cesta a vyvaľkáme pás dlhý a široký ako sa podarí (mne sa podaril dlhý aj cez pol metra, široký cca 12 cm). Na zahraničných stránkach zvyknú cesto listovať strojčekom na cesto (ako na lasagne). Cesto následne natrieme po celej dĺžke zmäknutým maslom. Mne sa na potieranie najviac osvedčil palec, mašlovačkou sa cesto trhalo. Je preto dôležité, aby maslo bolo skutočne mäkké (mne na cesto, potieranie aj vymazanie formy vystačilo 250 g masla). Potreté cesto zvinieme po šírke na tesno do rolky, ktorú následne pozdĺžne prerežeme. Získame 2 pásy maslom prekladaného cesta, každé zrolujeme do slimáka a vložíme do maslom vymazanej formy na muffiny. Takto pokračujeme s každým kúskom cesta.

    Cruffiny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravené cruffiny necháme ešte 1 - 1,5 hodiny podkysnúť, potrieme vajíčkom a pečieme v elektrickej rúre 25 minúť pri teplote 180 °C.

    Cruffiny (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

smejkad
Nerozumiem bodu 2
Pozdĺžne je po dĺžke rolky, alebo kolmo? A ako toto rozkrojene potom mám rolovat, treba to ešte raz vyvalkat, či?
katka78
@Smejkad (26.4.2017 16:24) Cesto treba natenúčko vyvaľkať, potrieť tukom, zrolovať - výsledná rolka pripomína rožok. Rozkrojiť pozdĺžne - tiež ako rožok, keď sa ide plniť. Každú polovičku potom zvlášť zrolovať ako slimáka a vložiť do muf.formy. Ja to poznám, ale škoda, že nie je foto postupu, takéto recepty si to priam pýtajú. Na druhej strane stačí zadať do google "cruffin" a určite sa nájdu aj nejaké videá s postupom.
Inak súrodenec cruffinu je "cronut" - čo je zase spojenie croissantu a šišky. Ľudia vymyslia všeličo :-)
 www.google.sk/search?q=cronut&client=firefox-b&am...
haji
@Katka78 (26.4.2017 16:57)
Katko, ten odkaz je něco nemožného. Se mi o cronutech bude zdát vnoci i za bílého dne. Chválabohu jenom zdát. chjo
@Acenicul ztratila jsem se v postupu hned po vyválení a potření.
evanaaa
Myslím, že rozumiem tomu postupu, ale prečo tú dlhú roládku prekrojiť ešte po dĺžke, nemohla by sa robiť menšia, tak, aby sa skrútená zmestila do formy? Alebo je to kvôli vrstveniu, aby vyniklo? Ale ako maslové by mi chutili ešte viac, ako tie kupované maslové croissanty, mám ich rada.
akcenicul
... a to som nad tým sedela asi dve hodiny aby som to dala dokopy nejak zrozumiteľne :) Ale uznávam, že sa mi to nepodarilo. Pokúsim sa o reparát a skúsim pridať aj fotopostup :)

@Evanaaa (26.4.2017 18:34)
nie je to dlhá roládka, zrolovať to treba práve v tej uzkej časti, ako rožok, takže je dlhá cca 13 cm - ako sa podarí. To sa potom prekrojí po dĺžke..ide tam práve o to, aby vyniklo to "listovanie"
katka78
@Haji (26.4.2017 17:22) :-))) Aj ja si o nich nechám pre tentokrát iba zdať. Ja bych vypekala jak divá, keby mala pre koho. Jednu - dve porcie neupečiem a to je toľko, čo mne stačí. Zvyčajne teda pečiem z polovičných, či tretinových dávok, kúsok-dva okoštujem a zvyšok ak mám komu, rozdám, alebo šupnem do mrazničky a po jednom vyťahujem. Ale čerstvé je čerstvé :-)
1x haji
akcenicul
@Babkamt (27.4.2017 09:53)

keďže mne, neskôr narodenej, ruština už veľa nehovorí, ja som pozerala skôr po anglických strankach, ale video postup je presne ten istý. Chuťovo sú skvelé aj na druhý deň a menej pracné (teda podľa mňa) ako klasické croissanty. Vyskúšajte, dajte vedieť ;)
akcenicul
@Elena (27.4.2017 11:13)

nie je to také zložité, skôr zložito napísané, treba skúsiť :)
evanaaa
@Akcenicul (27.4.2017 0
Reagovala som na to, ako píšeš v postupe: .....mne sa podaril dlhý aj cez pol metra, tak som myslela, že je to dĺžka tej roládky. :) asi som teda zle porozumela.....
violetacamorova
Páčia sa mi tvoje cruffiny nevidí sa mi na nich nič zložiteé , mám rada crosanty, ale sú pracné pre mňa toto zvládnem skôr, už cítim tú dobrú chuť na jazyku...ukladám si recept