Palacinky

Crêpes soufflées / kysnuté palacinky (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Dostala som krásnu knihu: Umenie francúzskej kuchyne. Vyskúšala usom urobiť kysnuté palacinky. Sú jemnučké. S marhuľovým domácim džemom a poprášené práškovým cukrom chutili výborne.

10
porcií
150 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šálka má 200 ml. A šálka znamená 140 g múky. Základný recept na kysnuté palacinky: Crêpes à la levure: V 1/4 teplého mlieka rozpustíme droždie. Mlieko by malo mať teplotu cca 36 stupňov Celzia, ako človek. Múku preosejeme, zmiešame s cukrom, žĺtkami, mliekom, vodou (poprípade alkoholom) a pripraveným kváskom v robote alebo ručným mixérom s lopatkami. Cesto sa v mise zakryje a nechá sa odpočívať 2 hodiny. Na viac nadýchané palacinky, Crêpes soufflées sa do cesta po odležaní primieša sneh z troch bielkov a štipky soli tak, že sa najskôr primieša polovica snehu, vmieša sa do cesta a potom sa primieša druhá polovica snehu. Cesto sa potom hneď vypráža.
  2. Vyprážanie palaciniek: Na vyprážanie som použila prepustené maslo. Prepustené maslo, beurre clarifié, si pripravíme zahriatím masla, kým cesto odpočíva. Na spodku zohriateho rozpusteného masla potom ostanú mliečne zbytky a na vrchu zostane žltá tekutina - čisté prepustené maslo, na ktorom sa vypráža, nezhnedne a nepripáli sa. Mliečne zbytky sa zas môžu použiť do polievok. Na panvicu na palacinky nalejeme trošku prepusteného masla, keď je horúce, naberačkou naberieme cesto a urobíme prvú palacinku. Smažíme minútu na jednej strane a pol minúty na druhej strane. (Francúzi vysmážajú aj na masti z kožky.)
  3. Ak si chcete pripraviť nekysnuté francúzske palacinky, Crêpes fines sucrées, vynechajte kvasnice, sneh z bielkov a ponechajte ostatné suroviny. Dobrú chuť :)