Croissanty

Autor receptu: micho

zdroj you tube

12
porcií
220 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, cukru, droždia, vlažného mlieka a soli si vypracujeme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste 1 a 1/2 až 2 hodiny. Maslo rozvaľkáme medzi 2 fóliami a dáme do chladničky.
  2. Vykysnuté cesto postláčame päsťou, aby sme vytlačili vzduch a rozvaľkáme na obdĺžnikový plát, na ktorý položíme rozvaľkané maslo (maslo rozvaľkáme asi na 1/3 veľkosti cesta) preložíme ho cestom a rozvaľkáme. Cesto preložíme na 1/3, zabalíme do fólie a dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Po polhodine cesto znovu rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na 1/3. Zabalíme do fólie a dáme na ďalšiu 1/2 hodinu do chladu. Tento postup ešte raz zopakujeme a dáme do chladničky. najlepšie cez noc.
  3. Potom cesto rozkrojíme na polovicu a každú rozvaľkáme na 1/2 cm hrubý, dlhý plát, široký cca 15 cm, nakrájame ho na trojuholníky, ktoré zrolujeme do tvaru croissantov. Poukladáme na plech, dáme podkysnúť. Nakoniec croissanty potrieme vajíčkom, ktoré sme rozšľahali s vodou a upečieme.