Croissant (fotorecept)

Autor receptu: pn

Tento recept mi dala neter z Chorvatska, ked sme boli na oslave u mojho švagra. Nemohla som sa ich dojest :) Budem rada, ak aj Vam budu chutit ako mne. Je trošku s nimi viac roboty, ale oplati sa...

24
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetko mlieko si zohrejeme a dame do neho cukor a drozdie, nechame si ho vykysnut. Do misky si dame muku, jogurt, sol, vajicka, olej a mlieko s vykysnutym drozdim. Spravime si cesto. Hned z neho spravime 8 loptičiek a nechame 10 minut kysnut. Medzitym si rozpustime maslo, ale nie, aby bolo horuce, radšej nech je ako krem tuhšie.
  2. Ked nam preslo 10 minut, tak si rozvalkame jednu loptičku a nanu natrieme roztopene maslo. Vyvalkame si druhu loptičku a cesto dame na natretu a vyvalkanu prvu loptičku. A tak pokračujeme az všetky loptičky rozvalkame a natrieme maslom. Osmu (poslednu) NENATIERAME!!! Nechame kysnut 15 minut.
  3. Po 15 minutach si vyvalkame velky kruh, ktory si rozrežeme na polovičku vodorovne aj zvisle, kazdy trojuholnik rozrežeme na polovičku a tu polovičku na tri, takze budeme mat 24 kuskov.
  4. Z každeho maleho trojuholnika robime croissant, poukladame na plech vyloženy papierom na pečenie. Nedavame ich blizko seba, lebo sa este zdvihnu. Nechame kysnut zakryte utierkou 2 hodiny. Ked su vykysnute, natrieme ich žltkom rozrobenym s troškou vody, posypeme rascou, lanovymi semienkami, sezamom alebo semienkami podla vasho vyberu. Ja som dala este trošku masla na kazdy croissant. Zapneme si trubu na 180 st. pečieme cca 30 minut.
  5. Tu su upečene, už len aby vychladli :)
  6. Dobru chut!!!! Ak chcete sladke, tak dajte len 1 kl soli a viac cukru.