Croissant (fotopostup)

Autor receptu: vavan

fantastické pečivo,skúšala som mnoho receptov ale tento je pre mňa jednoznačne top,je to jednoduchší spôsob prekladania pľundrového cesta

48
porcií
18-20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. S droždia,1KLcukru,mlieka s trochou múky si vypracujeme kvások.Keď kvások nakysne pridáme ostatné suroviny(ak robíte len slané pridajte 3 lyžičky soli) vypracujeme hladké cesto. Nenecháme ho nakysnúť ale hneď ho rozdelíme na 16 bochníkov.
  2. Najprv rozvaľkáme 8 bochníkov na 8 kruhov s priemerom asi 13-15 cm Akmáte dlhý valček dajú sa vyvaľkať 4 naraz.
  3. Na 7 kruhov nastrúhame 125g masla,poukladáme na seba vyzerá to ako torta a 8 nenatretým ich zakryjeme.To isté spravíme aj s ďalšími 8 bochníkmi.Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút.
  4. Potom ho rozvaľkáme na kruh s priemerom 38-40cm.Rozdelíme na 24 trojuholníkov. Ja si to rozdelím na 8 častí a každú časť trojuholníka potom na tri časti.
  5. Môžeme ich aj plniť,lunexom,tuhým lekvárom alebo ich môžeme nechať len čisté.Zvinieme ich do rožkov.
  6. poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.Natrieme vajcom zmiešaným so žĺtkom.Pečieme18-20 minút pri teplote 220°C.To isté urobíme aj s druhou časťou.
  7. Dobrú chuť