Croissant (fotopostup)
Autor receptu: vavan
fantastické pečivo,skúšala som mnoho receptov ale tento je pre mňa jednoznačne top,je to jednoduchší spôsob prekladania pľundrového cesta
48 porcií |
18-20 minút na 220 °C |
Postup
- S droždia,1KLcukru,mlieka s trochou múky si vypracujeme kvások.Keď kvások nakysne pridáme ostatné suroviny(ak robíte len slané pridajte 3 lyžičky soli) vypracujeme hladké cesto.
Nenecháme ho nakysnúť ale hneď ho rozdelíme na 16 bochníkov.
- Najprv rozvaľkáme 8 bochníkov na 8 kruhov s priemerom asi 13-15 cm
Akmáte dlhý valček dajú sa vyvaľkať 4 naraz.
- Na 7 kruhov nastrúhame 125g masla,poukladáme na seba vyzerá to ako torta a 8 nenatretým ich zakryjeme.To isté spravíme aj s ďalšími 8 bochníkmi.Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút.
- Potom ho rozvaľkáme na kruh s priemerom 38-40cm.Rozdelíme na 24 trojuholníkov.
Ja si to rozdelím na 8 častí a každú časť trojuholníka potom na tri časti.
- Môžeme ich aj plniť,lunexom,tuhým lekvárom alebo ich môžeme nechať len čisté.Zvinieme ich do rožkov.
- poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.Natrieme vajcom zmiešaným so žĺtkom.Pečieme18-20 minút pri teplote 220°C.To isté urobíme aj s druhou časťou.
- Dobrú chuť