Crème brûlée (fotorecept)

Autor receptu: janger

Na Vianoce som dostala od syna flambovaciu pistol a peknu kucharsku knihu na pripravu roznych smotanovych dezertov. Tak som to dnes konecne pouzila pri priprave tejto maskrty.

4
porcie

Postup

  1. Do hrnca dame smotanu, vyskrabkany obsah vanilkoveho struku a vyskrabkany struk. Dame to na slabom ohni zohrievat.
  2. Do druhej misky (hrnca) dame zltky a cukor.
  3. Trosku to zamiesame. Netreba dlho.
  4. Ked sa smotana zacina varit, tak ju odstavime z ohna. Precedime do vymiesanych zltkov. Robime to opatrne. Najprv primiesame len trosku, aby sa zltky nezrazili. Az potom prilievame dalej. A zase netreba dlho miesat, aby sa nam nespravila pena.
  5. Nalejeme to do zapekacich misiek. Ak je na povrchu pena z miesania, alebo bublinky, tak ich odstranime. Bud kuchynskym papierikom. Alebo aj pomocou flambovacej pistole nam bublinky okamzite zmiznu. Potom dame misky do vacsej nadoby (alebo pekaca) a nalejeme do tej nadoby horucu vodu, aby siahala asi do 2/3 zapekacich misiek. Davame pozor, aby sa voda nedostala do kremu.
  6. Dame to do rozohriatej rury. V niektorych receptoch je udana teplota 100 stupnov, v niektorych vyssia. Ja som sa snazila pridrzat receptu, kde bola uvedena teplota 100 stupnov. Ale vobec mi to nehustlo. Tak som zvysila teplotu na 125 a postupne az150 stupnov, a tak to potom uz hustlo jedna radost. Treba to kontrolovat. Ak je to este take vodove, tak treba nechat piect dlhsie. Potom to vyberieme z rury.
  7. Nechame vychladit. Treba dat na par hodin do chladnicky. Moze sa pripravit aj den vopred. A az pred podavanim pokracovat.
  8. Studeny krem posypeme cukrom. Okraje misky utrieme. Ja som pouzila bledohnedy jemny krystalovy cukor. Vyskusala som viacere druhy cukru, ale tento sa mi pacil najviac. Aj biely jemny krystalovy bol dobry, pri trstinovom sa mi zdalo, ze sa velmi rychlo pripalil.
  9. A potom vezmeme flambovaciu pistol.
  10. A zacneme palit cukor.
  11. Pokracujeme, az kym mame peknu chrumkavu korocku.
  12. A potom mozeme este chvilku pockat, kym sa to ochladi. A ked nevydrzite (tak ako aj my), tak mozete papat hned. Mnam.
  13. Tip 1: Vhodnejsie su take nizsie a sirsie misky, lebo potom mame viac tej chrumkavej vrstvy ;-). Ale kedze take mam len dve, pouzila som tieto. Tip 2: Ak nemame flambovaciu pistol, tak sa to moze dat na par minut tesne pod rozpaleny gril.