Cottage pie - Chalúpkový koláč

katy - fotkakaty, 20. marca 2013
Cottage pie - Chalúpkový koláč
Foto: katy

Na tento dobrý recept som natrafila v Anglicku a velmi nám chutí :)

40 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 kg
400 g
2 PL
1 ks
3 ks
2 ks
2 ks
1 čl
1 ks
150 g
2 PL
2 ks
100 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr si ošúpeme zemiaky, nakrájame na menšie kúsky a dáme ich variť do slanej vody. Po uvarení pridáme trochu teplého mlieka, masla (izbovej teploty) rozmixujeme a podľa chuti môžete pridať už spomínaný syr alebo horčicu.

  2. 2

    Do hrnca dáme trochu oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a miešame až kým nedostane tú správnu jemne zlatistú farbu. Namiesto oleja môžete použiť aj masť. Potom vmiešame mleté mäso, koreniny, soľ, bobkový list a miešame až kým mäsko nebude mať hnedkastú farbu.

    Cottage pie - Chalúpkový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridáme cesnak (buď v celku,pretlačený či nakrájaný, zeler a mrkvu (nakrájané na polmesiačiky/kocky), paradajkové pyré, bujón, paradajky z konzervy alebo čerstvé, môžete podliať vínkom, ale nemusíte. Ja som pridala aj hrášok.. Všetko spolu dobre premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni pokiaľ zelenina nezmäkne. (Nie rozvarená).

    Cottage pie - Chalúpkový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Pripravenú mäsovú zmes dáme do zapekacej misy tak, aby od vrchného okraju zostali asi 3cm na zemiakové pyré alebo tak ako Vám vyhovuje :)

    Cottage pie - Chalúpkový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme mäsko prikryť pod zemiakovú perinu ;)

    Cottage pie - Chalúpkový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Na ozdobu môžete vidličkou „povyrývať“ čiarky/vlnky.

    Cottage pie - Chalúpkový koláč - obrázok 6
  7. 7

    Dáme zapiecť na 20 až 30 minút pri teplote 200°C až kým pyré nedostane jemne zlatistú farbu...Prajem Vám dobrú chuť!

    Cottage pie - Chalúpkový koláč - obrázok 7

Diskusia k receptu

2010
Pekny recept, ale si ma zaskocila a musel som ist do vysvetlovacieho slovnika, daktore recepty sa nedaju lahko prelozit. Cheers
tiginko
výborný recept, určite sa objaví aj našom stole...vďaka zaň
jody
Jój, tak toto spravím cez víkend, aj keby namiesto snehu traktory padali...
@2010 , čo si nevedel preložiť???
2010
Myslel som tak ako @tothka -Pastiersky páj- Sheppards pie, ale je to Cottage pie ( pastieri chovaju ovce, takze pastiersky je z jahnaciny )
ethanel
chcem vysvetlit rozdiel a ked ho odoslem tak mi ho neprida ale toto ano?
2010
@ethanel , aj mne to robi dakedy ked je tam symbol - uvodzovky alebo podobne..
ethanel
Takze budem pisat bez symbolov.... Cottage pie je original nazov a pouziva sa tusim od roku 1871 a nazov Shepherds pie sa pouziva az neskor okolo roku 1877, rozdiel je ze do Cottage pue ide hovadzie maso a do Shepherds pie ide jahnacie, inac aj anglani maju z toho trocha mix-mas :) berte to ako vysvetlenie nie ako poucenie ;) ja som sa to musel naucit rozlisovat pretoze som od fachu a je to dost casta otazka v resauraciach aj od cudzincov.
ethanel
@2010 mal si pravdu neslo to preto ze som pouzil anglicky nazov tak ako sa pise. Inak zabudol som dodat ze to poznaju aj pod nazvom Cumberland pie, Shepherdless pie
2010
@ethanel ja som tu v krajine kde tiez vladne kralovna zahlasil a preco to volate Cottage pie? silence ...aha to je otazka na trivia vecer.
Takze v cottage , rolnickej chalupe , z jedla co ostalo z nedele ( sunday roast ) sa vyrabal v pondelok pie - odpoved na trivia night .
babav
@2010 ,to dáva zmysel.Ja som tiez "cottage cheese " dávala do súvisu
s farmou, i keď "cottage"podľa definície nemusí byt iba rolnicka chalupa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia