Čokoládový tvarohový koláč - cheesecake - so sušenými slivkami (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Luxus, nič iné ma pri tomto cheesecaku nenapadá :-)

30 -50 minút
na 150-180 °C

Suroviny

Postup

  1. hrnček = 2,5 dl. Z pomletých keksov a masla (príp.aj kakaa, keď chceme cesto kakaovejšie, závisí od keksov, aké sú sladké a "silné") vypracujeme "cesto". Nebudu úplne lepkavé, ale keď ho stlačíme v ruke, bude držať pokope, ako vidíte na obrázku. Ja som použila kakové venčeky, skoro celé 2 balenia a asi polovicu malého masla (teda nejakých 60 - 70g).
  2. Tortovú formu s odopínacím krajom s priemerom 23cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Keksový základ poriadne natlačíme na dno formy. V rúre vyhriatej na 150 stupňov (teplovzdušná) - 160 stupňov (elektrická) ho predpekáme 10 minút. Predpečené vyberieme z rúry,necháme bokom chladnúť a teplotu v rúre zvýšime na 160-170 (teplovzd.) - 180 (elektrická).
  3. Sušené slivky na chvíľu namočíme do teplej vody, hlavne keď sú tvrdšie, keď sú mäkké a "mäsité",netreba. Rozmixujeme ich s vajíčkami
  4. Na plnku si dobre vyšľaháme tvaroh, smotanu, roztopenú vychladnutú (max. vlažnú) čokoládu, kakao a cukor. S cukrom opatrne, slivky sú tiež dosť sladké. Do vyšľahanej hmoty pridáme slivky s vajíčkami a vyšľaháme do peny.
  5. Čokoládovú hmotu dáme na predpečený vychladnutý keksový základ a pri teplote 170-180 stupňov pečieme podľa pôvodného receptu 50-60 minut, mne to trvalo asi 35, záleží od rúry. Hlavne treba odsledovať,aby sa nepiekol priliš rýchlo a hotový je vtedy, keď je povrch pevný. Pozor, naozaj len kým povrch v strede nespevnie (treba oskúšať jemne stlačiť prstom). keď s koláčom zatrasiete, bude sa vám zdať, že je ešte trochu surový, bude trošku trasľavý,ale on dôjde. pokiaľ by sa vám zdalo,že sa pečie príliš rýchlo, stiahnite teplotu, príp. ho zakryte papierom na pečenie, keby ho chytalo zhora, no min. tých 30-35min. mu na pečenie určite dajte.
  6. Takto nejak vyzerá správne upečený koláč. Pri izbovej teplote ho necháme vo forme chladnúť asi 1hod., potom prejdeme nožom okraje, aby sa odlepili a necháme úplne vychladnúť. Zo studeného odoberieme okreja formy.
  7. Môže sa stať, že pri chladnutí v strede mierne spľasne, vôbec to nevadí. Tiež môže pri pečení prasknúť na povrchu, to je tiež OK. Na chuti to neuberie :-) Koláč podávame vychladený. Pri podávaní v deň pečenia je konzistencia plnky jemná penovitá, pripomínala mi termix, na druhý deň bola tuhšia, ale vynikajúca (viď hlavný obrázok)