Čokoládový koláčik pečený ako soufflé v ramekins

Autor receptu: honestka

O jeho vlastnictve sa nevedia dohodnut: ci patri do Francuzskej, alebo do Anglickej kuchyne. Nam to moze byt jedno, je dobry a to nam staci! V diskusii bol zaujem o " Láva kolac" a kedže nie som si ista v akom prevedeni, napišem sem recept, ktory uspešne už roky použivam pre mojich "fajnšmekerov". Je to viacmenej taky fajnovy cokoladovo-kolacikovy pudding. Hoci je vysoko kaloricky - jeho vysledok je dlho nezabudnutelny a aj priatelia dodrzujuci dietu si ho ziadaju pri nasich stretnutiach.

6
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 200°C °C

Postup

  1. 1/ Plnkou začneme preto, aby stihla v chladničke stuhnut, aby sme si mohli urobit guličky (6ks), ktore vložime do kolačika. Rozpustime si v slahacke čokoladu (5 dk a 1/4 salky smotany) možeme použit mikrovlnku, alebo 'Bain-Marie'= tiež známy ako vodny kúpel, dobre premiesame a dame do chladničky alebo NA PAR minut (!!!) do mrazničky. 2/ Taktiez podobne si rozpustime cokoladu do kolačika s maslom NESMIE SA VARIT! 3/ Teraz si možeme velmi dobre (nahrubo vymazat ramekins od dna smerom hore) a položit ich na pripraveny plech. 4/ Ja pouzivam hlboky plech (to je ten, ktory som dostala so sporakom) do ktoreho dame bud zloženu utierku (ak nemate Silpat), noviny, alebo papierove obrusky- ale LEN tesne pred pečenim naplnime vrstvou horucej vody, aby ramekins 'nebehali' po plechu a veci v plechu nehoreli. AVSAK cely tento (4) bod mozete uplne vynechat, spomenula som preto, ze ja som nan zvyknuta a pouzivam aj pri souffles a pudingoch ai .....
  2. Samotny kolačik urobime velmi rychlo a pomerne lahko. Mixerom vymiešame zltky, vanilu a cukor pri vysokej rychlosti (5 minut). Ked su zltky blede a huste, primiešame rozpustenu čokoladu a muku. Z bielok si vyšahame tuhy sneh (dame stipku soli) a jemne ho vmiešame do cestička, DOLEZITE JE toto nepremiesat! Naplnime si ramekiny a do každej vložime čokoladovu guličku. Dame ich na 20 minut do chladnicky a potom prenesieme do vyhriatej rury. Pečieme 10-15 minut pri teplote 200°C (čim dlhsie sa pečie, tym je čokolada tuhšia) je preto dobre poznat svoju teplotu v rure. Vytiahneme a počkame 10 minut, ak nahodou troška padne prostriedok dole, je to tym, že povrch je slabšie prepeceny, co však vobec nevadi, vždy je to lepsie ako prepiect a vysušit kolacik... Na druhy pokus uz urcite bude 100 % vsetko perfect!
  3. Ostrym a tenkym nozom pekne okolo ramekina prejdeme, aby sa uvolnil. Možnost podavania je na vas, može ostat v čom sa piekol a lyžickou papame, alebo vezmeme dezertny tanierik a ramekin nan obratime čim uvolnime krasnu dobrotku kolacika z ktoreho ked sa zaborime lyzicku vytecie 'COKOLADOVA LAVA'... Vzdy ozdobim slahačkou! Dalej uz podavame cokolvek mame radi ako: vanilkovu, čokoladovou alebo kavovou zmrzlinu, jahodky, alebo akekolvek čerstve ovocie čo komu chuti. S tymto čokoladovym užasom totizto nemože byt nič zle.
  4. Je to kaloricky velmi syty kolačik, z tejto davky vyjde 6 peknych porcii a spokojnost zatial bola vzdy velka, ludia od stola stanu s povzdychom " YUMMY "- čiže mnamky... AKO VYZERA RAMEKIN je vidno v obrazku c. 2.
  5. Neviem, ci je to kolac, po ktorom ste tuzili v diskusii, ale ak nie, tak si ho skuste urobit a nebudete lutovat! CHEERS a Dobru chut!