Čokoládový cheesecake s jahodami

Autor receptu: janett

Roky som nepiekla, lebo všetky zákusky mi pripadali príliš sladké. A potom som objavila "Tortu bez cesta" - cheesecake. A ten teda mojej chuti úplne vyhovuje. Navyše horkú čokoládu milujem, takže toto je moja najpoužívanejšia verzia. Výhodou tohto receptu je to, že mascarpone môžete nahradiť tvarohom (v tom prípade vynecháte kyslú pochúťkovú smotanu), čokoládový puding môžete nahradiť vanilkovým a výsledok bude aj tak vždy jedlý :-) Jednoducho - použite to, čo práve máte doma :-)

30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 160 °C. Vymažeme si tortovú formu. Najprv urobíme nízky korpus na spodok formy. Sušienky Indián zabalíme do dvoch sáčkov a pod utierkou na tvrdej podložke ich rozdrvíme tĺčikom na mäso. Roztopíme si maslo, zalejeme ním sušienky, zamiešame a tento mix rozložíme na spodok tortovej formy. Dnom pohárika zmes poriadne popritláčame. Vložíme do rúry a cca 10 minút necháme zapiecť.
  2. Krém si pripravíme tak, že roztopíme maslo, do neho vsypeme trstinový cukor a zmiešame do hladka. V druhej miske rozmiešame vajíčka, múku, prášok do pečiva, pudingový prášok a mascarpone s kyslou pochúťkovou smotanou (len ak použijete syr, pri tvarohu ju nie je treba). (Posledné dve zložky môžeme zameniť nízkotučným tvarohom, koláč potom bude menej kalorický.) Obe zložky spojíme a poriadne vymiešame. Verzia s marcarpone je oveľa tekutejšia, takže ak sa vám pri tvarohovom kréme bude zdať, že je veľmi hustý, môžete ho zriediť smotanou, ale nie je to podmienka. Ono to tak trochu závisí aj od použitého tvarohu.
  3. Na predpečený korpus vylejeme menšiu časť krému, rozložíme naň čučoriedky (koláč je s nimi oveľa - oveľa lepší) a zalejeme zvyškom krému. Ak je to nutné ( skôr pri tvarohovej plnke), povrch krému uhladíme stierkou a tortovú formu vložíme do rúry. Vhodné je ešte na spodok rúry položiť pekáč naplnený vodou. Pečieme cca 50 minút až hodinu pri teplote 160°C. Potom rúru vypneme, ale koláč ešte nevyberáme, necháme ho v rúre ešte aspoň pol hodiny. Po tomto čase ho vyberieme von a necháme vychladiť na izbovú teplotu. Nakoniec ho vložíme do chladničky (prípadne na vychladený balkón, ak je na to vhodný čas - potom ale pozor na zlodejov :-) Necháme ho chladiť celú noc. Konzistencia koláča z mascarpone je taká želatínová - pudingová, tvarohová je tuhšia.
  4. Na druhý deň koláč ozdobíme čerstvými jahodami a potrieme rozpustenou želatínou, ktorú spracujeme podľa návodu.
  5. Na hlavnom obrázku je koláč urobený z mascarpone, v závere pridávam ešte fotku torty urobenej pre zmenu z tvarohu, jahody som nemala, takže som ho ozdobila malinami.