Tekvicový koláč
Čokoládovo-tekvicové mramorové rezy
Autor receptu: sweetlaab
Tieto čokoládovo-tekvicové cheesecake rezy sú sezónne, krémovité a šťavnaté s bohatým
množstvom horkej čokolády a tekvicovým
smotanovým krémom. Pšeničná múka je čiastočne nahradená bezlepkovým rohovníkom a
žltá farba zvýraznená kurkumou.
16 porcií |
90 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup
- Aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť z mäkkého a vareného tekvicového pyré, odparujeme predĺženým varením a potom ho zmačkáme aby voda vyšla, necháme vychladnúť.
- Zmixujeme mascarpone do hladka na strednej rýchlosti, pridáme cukor a ďalej mixujeme do nadýchania, pridáme korenie, potom žĺtok a vanilkový extrakt, nakoniec tekvicové pyré. Odložíme do chladu, kým pripravíme čokoládové cesto.
- V strednom hrnci s hrubým dnom roztopíme maslo na strednej teplote. Znížime teplotu na veľmi nízku a pridáme posekanú čokoládu, miešame až kým sa nerozpustí. Odstránime z tepla a pridáme cukor. Vmixujeme žĺtky, vanilku a rum (alebo obľúbený likér). Pridáme múku, kakao, rohovník (karob), miešame až kým zmes nebude hladká. Pridáme trochu mlieka, ak je cesto husté, ale aby nezostalo riedke.
- Vyšľaháme vaječné bielky až kým sa netvoria kopčeky, potom 1/3 snehu pomaly vmiešame do tekvicového cesta a 2/3 z toho do čokoládového cesta. Nakoniec vmiešame nakrájané čokoládové kúsky do hnedého cesta.
- Vlejeme asi 3/4 hnedého cesta do pripravenej skladacej formy na pečenie približne 23 x 23 cm a zarovnáme do rovnej vrstvy. Cesto z formy môže vytekať, preto vložíme na spodnú časť 1-2 papiere na pečenie a utesníme s bočnou časťou. Jemne vylejeme tekvicové cesto na hnedé cesto cez celú plochu. Spravíme 7-8 kopčekov z hnedého cesta tak, že naplnené lyžice hnedým cestom vlejeme na rôzne miesta v tekvicovom ceste. Potiahneme špičku noža cez vrstvy cesta tam a späť niekoľkokrát v oboch smeroch, aby sme vytvorili mramorový vzor. (Ale nie nadmerne miešať nožom ak chceme, aby zmesi cesta zostali oddelené.)
- Vložíme formu do predhriatej rúry na 175 °C a pečieme po dobu 40 minút, vložíme špajdľu do stredu cesta, ak nie je čistá, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme dlhšie, kým nie je cesto upečené. Znížená teplota by mala udržiavať žltú farbu tekvicového cesta na povrchu. Čím dlhšie pečieme, žltá časť sa vysuší a oddelí sa od hnedej časti na povrchu.
- Vyberieme koláč z rúry, necháme vychladnúť a nakrájame na 16 štvorcov. Ak sa podávajú teplé, stále obsahujú rozpustené čokoládové kúsky. Ak dáme prednosť peknému čistému rezu, necháme koláč chladiť niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke, potom nakrájame dlhým a ostrým nožom, po každom rezaní utrieme nôž. Dostaneme 16 pekných štvorcov každý okolo 5.5 cm.
- Viac detailov a fotopustup je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/10/pumpkin-cheesecake-swirl-brownies.html