Čokoládovo-pomarančové pralinky z troch surovín

Autor receptu: janikbj

Postup je taký istý ako pri pralinkách s červeným vínom, no tu som vínko vymenila za čerstvú pomarančovú šťavu. Vrelo odporúčam. A s použitím naozaj kvalitnej horkej čokolády podotýkam, že je to veľmi zdravá cukrovinka. Kto má, môže pridať trošku pomarančového likéru alebo jemne nasekanú kandovanú pomarančovú kôru. Ja som robila len také "základné" :-)

Postup

  1. Čokoládu nasekáme nadrobno a dáme do misky. Pomarančovú šťavu privedieme k varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Necháme postáť cca 5 min. Po 5 min. čokoláda pod horúcou tekutinou zmäkne. Dobre premiešame. Ak by sa nerozpustila úplne, dáme ju POMALY ohriať nad paru a vymiešame do hladka. POZOR, pri prílišnom zahriatí sa môže čokoláda zraziť, takže ohrievame naozaj opatrne a pomaly, voda pod nádobou nesmie prudko vrieť.
  2. Do vymiešanej čokolády so šťavou vmiešame roztopené maslo. Hmotu necháme PRI IZBOVEJ TEPLOTE pomaly chladnúť. Môže to trvať 30 min.až hodinu. V žiadnom prípade ju nechlaďte v chladničke. Počas chladnutia ju sem-tam, cca každých 10 min. premiešajte.
  3. No a potom začína trošku piplavá robota. Lyžičkou odoberajte malé množstvo čokolády a v rukách formujte guličky. Kto chce, robí krásne úkážkové guličky, no ja robím také pekné šišaté tvary. Páčia sa mi viac a je to jednoduchšie, lebo čokoládová hmota sa v teplých rukách rýchlo topí. Guličky obalíme v horkom kakau a v sitku ich trochu otrasieme. Skladujeme vo vzduchotesnej dóze. Pri izbovej teplote vydržia asi týždeň, v chladničke 2-3 týžne (V tom prípade ich pred podávaním ich nechajte postát pri izbovej teplote). Táto dávka nie je veľká, vyjde z nej cca 30 maličkých guličiek.