Čokoládovo-pomarančová torta

malinka711 - fotkamalinka711, 15. marca 2012
2x25-30 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
2x3 ks
2x10 PL
2x10 PL
2x10 PL
2x z 1 ks
2x1 ks
2x20 PL
podľa potreby
Krém:
6 ks
200 g
200 ml
podľa potreby preosiaty
Okrem toho:
1 ks
  (najlepšie pomarančový)
Kandizovaný pomaranč:
1 ks
175 ml
155 g
Posyp:
100 g
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si v tortovej forme upečieme 2 žĺtkové korpusy. (Ak chcete môžete upiecť 1 vysoký zo 6 žĺtkov ale ten by sa horšie krájal na 4 časti.) Žĺtky jemne zamiešame s cukrom (nešľaháme!), postupne pridávame olej, mlieko, postrúhanú pomarančovú kôru a múku s kypriacim práškom. Ak je cesto veľmi husté, pridáme ešte pomarančovú šťavu. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160°C asi 25-30 minút. (Samozrejme, ak by ste sa rozhodli upiecť naraz zo 6 žĺtkov, tak dlhšie.) Upečené korpusy necháme dobre vychladnúť na kuchynskej mriežke. Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu, takže máme 4 diely. Vypuklý povrch zarovnáme.

    Čokoládovo-pomarančová torta - obrázok 1
  2. 2

    Kým vychladnú korpusy pripravíme kandizované pomaranče. Pomaranč nakrájame na polcentimetrové plátky a poukladáme do hrnca. Plátky zasypeme cukrom a zalejeme vodou . Varíme 20 minút na miernom ohni. (Hotové sú vtedy, keď kôra zmäkne a biela časť je priesvitná.) Uvarené pomaranče vyberieme zo sirupu a necháme vychladnúť.

    Čokoládovo-pomarančová torta - obrázok 2
  3. 3

    Na krém nalámeme čokoládu a rozpustíme (ja som rozpúšťala v mikrovlnke). Smotanu vyšľaháme do tuha a dáme do chladničky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme tekutú čokoládu a opatrne zapracujeme vychladenú smotanu. Vznikne tak nadýchaná čokoládová pena. Krém vložíme do chladničky.

    Čokoládovo-pomarančová torta - obrázok 3
  4. 4

    Na podnos si položíme 1. časť korpusu a pokvapkáme ju sirupom, v ktorom sme varili pomaranče. Potrieme lekvárom ( ja som použila marhuľový) a krémom. Prikryjeme ďalšou časťou korpusu a tento postup opakujeme až po vrchný diel, ktorý ešte pokvapkáme sirupom a potrieme lekvárom, ale krémom už nie. Časť krému by nám mala ostať na ozdobenie. Tortu necháme stuhnúť v chlade najlepšie do druhého dňa.

    Čokoládovo-pomarančová torta - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec celú tortu natrieme vyšľahanou šľahačkou. Boky torty obsypeme opraženými mandľovými lupienkami, ktoré opražíme na rozpustenom masle, zasypeme cukrom a odstavíme keď začne karamelizovať, necháme vychladnúť. Ozdobíme kandizovanými kúskami pomaranča a zvyšným krémom. Pred podávaním udržujeme v chlade. Dobrú chuť.

    Čokoládovo-pomarančová torta - obrázok 5

Diskusia k receptu

astheart
Kombinace pomeranče a kakaa je úžasná! Dělávám bábovku, kdy do jedné části těsta přidám pomerančovou šťávu a kůru a do druhé kakaa. Chutná mi to víc než klasická vanilkovo-kakaová. Super recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia