Čokoládovo-pistáciové brownies s levanduľovou penou

Miloslav Pabiš
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 15. februára 2018
Čokoládovo-pistáciové brownies s levanduľovou penou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5-6
porcií
50 minút
príprava
50 minút
na 165-180 °C

Suroviny

250 g (54 %)
220 g
1 ks
250 g
4 ks
150 g
štipka
1 KL
80 g
100 g (nesolené) na obalenie
Levanduľová pena:
100 g
50 g
100 g
3 g
100 g (35 %)




Postup

  1. 1

    Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Potom odstavíme a necháme chladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom dohladka. Pridáme vanilkové semienka, kypriaci prášok a múku so štipkou soli. Dôkladne premiešame a spojíme s roztopenou čokoládou. Bielky vyšľaháme a jemne vmiešame do celej zmesi. Spolu s bielkami vmiešame aj nasekanú bielu čokoládu. Jednotlivé formičky v tvare tortičiek vymastíme maslom a naplníme zmesou tesne pod okraj. Dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C na 10 minút, potom teplotu bez otvárania dvierok znížime na 165 °C a pečieme ešte 40 minút s pridaním pary.

  2. 2

    Pistácie opečieme a rozmixujeme najemno.

  3. 3

    Levanduľová pena: Cukor rozpustíme v 100 ml vody. Necháme prevrieť, odstavíme a pridáme sušenú levanduľu. Necháme lúhovať 20-30 sekúnd a potom sirup scedíme. Mascarpone vyšľaháme s xantánovou gumou a levanduľovým sirupom. Smotanu vyšľaháme a jemne zmiešame s mascarpone. Celú zmes dáme do zdobiacej fľaše so špicatým koncom.

  4. 4

    Upečené čokoládové brownies zarežeme zarovno s formou, v ktorej sa piekli. Brownies vyklopíme a za tepla v rukách jemne vyformujeme do guliek, ktoré obalíme v pistáciovom prachu. Pomocou zdobiacej fľaše naplníme vnútro brownie levanduľovou penou. Odrezky cesta rozdrobíme a použijeme pri podávaní na dozdobenie.

Diskusia k receptu

zivestriebro
To je fakt krásne. Človek sa nemusí báť vziať k tomuto pánovi šéfkuchárovi ani zahraničnú návštevu...
janacanada
Úžasné, skvelé. Toto je naozaj umelecké dielo. Chcelo by to vyskúšať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia