Čokoládovo-orechová torta s jogurtovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Inšpirovala som sa receptom http://tortyodmamy.sme.sk/vareny-peceny-zakusok , ale nechcela som piecť zákusok na veľký plech a maslo v kréme som vymenila za odtečený jogurt... Sama som bola prekvapená chuťou korpusu, ktorý je veľmi chutný a šťavnatý...

60+chladenie minút
príprava

Postup

  1. Večer pred prípravou dáme stiecť jogurt- na misu dáme sitko, vystelieme plátienkom, preložíme do neho jogurt a dáme do chladničky stiecť, zostane nám len hustý jogurt...
  2. Do hrnca dáme vodu, kryštálový cukor, pomleté orechy a nalámanú čokoládu. Varíme za stáleho miešania do rozpustenia cukru aj čokolády, potom necháme vychladnuť.
  3. Tu už uvarené a chladnúce.
  4. Pripravila som si dve formy na pečenie- tortové, priemer 23 cm, vystalala som ich pečiacim papierom.
  5. Oddelíme bielka od žĺtok a bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
  6. Žĺtka pridáme do vychladnutej čoko-orechovej zmesi a zašľaháme.
  7. Potom vareškou vmiešame strúhanku s PDP.
  8. Na záver vmiešame po častiach sneh z bielkov.
  9. Cesto rozdelíme na polovicu do foriem a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C, asi na 20 minút a necháme vychladnúť.
  10. Stečený jogurt som vyklopila na tanier a nechala vonku z chladničky. Do menšieho hrnca som dala cukor a žĺtky na krém a šľahala som nad parou do rozpustenia cukru.
  11. Tu už vyšľahaný základ na krém. Necháme vychladnúť.
  12. Potupne po lyžiciach všľaháme jogurt.
  13. Na tanier som dala jeden upečený, vychladnutý korpus už bez pečiaceho papiera. Natrela som všetok pripravený krém.
  14. Na krém som priložila druhý plát korpusu, aj s pečiacim papierom, korpus je jemný, lepšie sa s ním manipuluje takto... Potom som papier stiahla.
  15. Vo vodnom kúpeli som rozpustila polámanú čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou a vymiešala som hladkú polevu, tú som po ochladnutí natrela na tortu. Korpusy sa mi zdali vysoké, mala som obavu, že torta bude suchá, moji doma nemajú v obľube zákusky polievané rumom, ale obavy boli zbytočné, tento korpus je chutný, šťavnatý a vláčny aj bez polievania.