Čokoládovo-orechová torta s jogurtovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Inšpirovala som sa receptom http://tortyodmamy.sme.sk/vareny-peceny-zakusok , ale
nechcela som piecť zákusok na veľký plech a maslo v kréme som vymenila za odtečený
jogurt... Sama som bola prekvapená chuťou korpusu, ktorý je veľmi chutný a
šťavnatý...
60+chladenie minút príprava |
Postup
- Večer pred prípravou dáme stiecť jogurt- na misu dáme sitko, vystelieme plátienkom, preložíme do neho jogurt a dáme do chladničky stiecť, zostane nám len hustý jogurt...
- Do hrnca dáme vodu, kryštálový cukor, pomleté orechy a nalámanú čokoládu. Varíme za stáleho miešania do rozpustenia cukru aj čokolády, potom necháme vychladnuť.
- Tu už uvarené a chladnúce.
- Pripravila som si dve formy na pečenie- tortové, priemer 23 cm, vystalala som ich pečiacim papierom.
- Oddelíme bielka od žĺtok a bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
- Žĺtka pridáme do vychladnutej čoko-orechovej zmesi a zašľaháme.
- Potom vareškou vmiešame strúhanku s PDP.
- Na záver vmiešame po častiach sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme na polovicu do foriem a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C, asi na 20 minút a necháme vychladnúť.
- Stečený jogurt som vyklopila na tanier a nechala vonku z chladničky. Do menšieho hrnca som dala cukor a žĺtky na krém a šľahala som nad parou do rozpustenia cukru.
- Tu už vyšľahaný základ na krém. Necháme vychladnúť.
- Potupne po lyžiciach všľaháme jogurt.
- Na tanier som dala jeden upečený, vychladnutý korpus už bez pečiaceho papiera. Natrela som všetok pripravený krém.
- Na krém som priložila druhý plát korpusu, aj s pečiacim papierom, korpus je jemný, lepšie sa s ním manipuluje takto... Potom som papier stiahla.
- Vo vodnom kúpeli som rozpustila polámanú čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou a vymiešala som hladkú polevu, tú som po ochladnutí natrela na tortu. Korpusy sa mi zdali vysoké, mala som obavu, že torta bude suchá, moji doma nemajú v obľube zákusky polievané rumom, ale obavy boli zbytočné, tento korpus je chutný, šťavnatý a vláčny aj bez polievania.