Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Vyborne kolače vhodne na ranajky, desiatu alebo len tak na maškrtenie ;-P

20-22 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame hladku muku, 5 kopcovitejsich PL kukuricnej muky, sol, cukor a premiesame lyzicou. Pridame 2 bielky, 2,5 dl oleja a v mlieku napucany kvasok. Ja som dala 3 dl mlieka + drozdie + 1 kl cukor. Zostatok mlieka som potom len postupne pridavala. Vznikne nam polotuhe mastnejsie cesto, ktore pomocou muky vymiesime do bochnika. Ale vela muky nedajme, aby sa konzistencia cesta nezmenila. Nakoniec cesto poprasime trochou muky a dame ho na teplejsie miesto na 1h nakysnut.
  2. Ked nam cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a prekrojime na 2 casti. Zoberieme jedno cesto, rukami najprv roztapkame a vyvalkame na hrubku 6-7 mm. Moje cesto bolo velke 30x43cm :-)
  3. Na plnku som pouzila orieskovy cokoladový krém podobný Nutelle :-) Ale kto chce, použije "original" Nutellu. Dalej obycajny struhany kokos. Aby sa čokokrem dal na ceste lepsie rozotierat, som rozpustila maslo a zmiesala s nim. No nielen kôli rozotieraniu som pridala maslo, ale aj preto, že tam ide dost vela kokosu a ten vsiakne vlahu a bolo by to suchšie. Takto ostane koláč štavnaty a naozaj plný plnky ;-P
  4. Na cesto som bohato natrela čokoladu a dobre posypala kokosom. Zlahka som ztočila ako závin.
  5. Závin pokrajame ostrým nožom na rovnaké trojhranné kùsky. Nasledne každy jeden kusok vstrede stlačime opačným koncom varečky :-) Tým sa nám tie kraje tak pekne do hora roztvoria. Koláce poukladáme na plech s pečiacim papierom dalej od seba a nechame este cca. 20 minut podkysnut. Podkysnute natrieme žltkom, ktore nam zostalo a do ktoreho sme kvapli trošku vody :-) Napokon dáme piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na 15-20 minut. Zalezi od rury ako pecie, radsej si to treba sledovať :-) Tento postup som zopakovala aj pri druhom ceste :-)
  6. Koláče sa krasne nadvihli :-) Su lahučké a voňavé. Hned ako ich vyberieme z rury, ich pretreme na vrchu kuskom masla. Napokon necháme aspon trocha vychladnúť ;-P
  7. A takto efektne vyzeraju z vnútra ;-D Cesto je vyborné a vdaka kukuričnej múke je lahké, mäkké, vláčne a vzdušné. Keby bolo len z čistej pšen. hladkej múky, tak by bolo mäkké ako vata a to by sa podla mna s tou vela plnkou moc nehodilo :-) Pri zahryznutí by sa spučili :-/ Takto sú koláčiky perfektné a chutia dokonca ako kokosové ježe ;-P No a čo je dôležité, sú vyborné aj na druhý den.