Čokoládovo-černicový krémový koláč na oslavu

Autor receptu: askadaniela

Traja naši najbližší doma mali sviatok, nuž nám padlo za úlohu vymyslieť tortu, ktorú by naši oslávenci ocenili. Mala byť na štýl vienneta rezov, ktoré sme tu nedávno videli, ale nakoniec sme toľko vymýšľali, až to dopadlo úplne inak a namiesto torty sme upiekli dva takéto chutné koláče, ktoré všetci ocenili viac ako maslové torty, ktoré môžu v týchto sparných dňoch niekomu zaťažiť trávenie. Koláč nebol presladený a vďaka černiciam bol letne svieži :)

25-30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme dotuha, pre lepšiu pevnosť môžeme pridať štipku soli. Pridáme cukor a vanilkový cukor, vyšľaháme. Bielky ešte viac stuhnú a sú na povrchu krásne lesklé. Pridáme postupne za stáleho miešania žĺtky a olej. Potom vmiešame múku zmiešanú s kakaom a s práškom do pečiva súčasne s vodou, aby sa nám nevytvorili hrudky. Cesto by malo byť polohusté, penovo nadýchané. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri 200°C. Po upečení necháme vychladnúť a zatiaľ postupujeme ďalej.
  2. Pripravíme si Ganache, aby stihol trochu vychladnúť. Smotanu s maslom privedieme k varu, vypneme a pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Vymiešame dohladka a za občasného miešania necháme chladiť pri izbovej teplote.
  3. Na krém si zmiešame všetky suroviny okrem želatíny a vody a vymiešame, kým krém nie je jednoliaty. Potom želatínu rozpustíme v horúcej vode, zmiešame s tromi lyžicami krému a opatrne vmiešame do zvyšku krému. Asi 4-5 lyžíc rozotrieme na vychladnutý korpus naň natrieme ganache a dáme na chvíľu stuhnúť do mrazničky, len aby trochu zatuhla čokoláda. Potom navrch rozotrieme zvyšok krému, vyhladíme a dáme na minimálne dve hodiny do chladničky. My sme dali na celú noc. Ráno sme už len rozvarili vo vode černice s cukrom a vmiešali želatínu. Vychladnutú, no ešte tekutú želatínu vylejeme na koláč, rovnomerne rozotrieme a necháme zatuhnúť. Pokrájame na úhľadné kocky. Koláč je po upečení dosť tuhý a nerozteká sa. Všetkým veľmi cutil :)h