Čokoládové srdiečko s „portskými“ jahodami

Marek Ort
šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen olympijského tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, 23. apríla 2013
Čokoládové srdiečko s „portskými“ jahodami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
200 g
200 g
1/3 plátku
150 g
400 ml
2 ks
100 ml




Postup

  1. 1

    Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme šľahačku. Želatínu necháme napučať v studenej vode, rozohrejeme ju, zašľaháme do šľahačky a pridáme rozpustenú čokoládu. Naplníme čokoládové slzy.

  2. 2

    Jahody nakrájame na malé kocky, portské víno zohrejeme a potom ním zalejeme jahody.

  3. 3

    Nad parou vyšľaháme žĺtky s cukrom a zašľahávame do nich šumivé víno až do zhustnutia. Hotový krém zapečieme.

Diskusia k receptu

ruzova
milujem portske, s jahodami to musi byt luxusne, dve hriesne chute
ankabanka
vyzera luxusne ale naplnit to musim do niecoho ineho, pretoze tu coko takto nekupim ani ja. zato coko kosicky si viem urobit aj doma
tassiedevil
elegantný dezert ale bodu č.3 vôbec nerozumiem????môže to niekto vysvetliť.....
mariamka
to je klasické šodó a zapečené podľa mňa flambovacou pistolou
evanaaa
Pekné, len šéfkuchári nejdú do detailov, tak nie vždy každý porozumie. Chýba postup na čokoslzy, tie si asi treba najprv spraviť a ak sú už dostať hotové, treba info, aj v prípade, že sa robia doma.
marekort
Slzy je potreba vytemperovat cokoladu a pak na folii nastrikat
evanaaa
Tá omáčka z b.3 je vínové šodó, ako píše aj @mariamka a je to ako príloha k tomu dezertu. Doma sme to mali pekne v pohári ( to šodó, volali sme to " šató") a s piškótami. Ale nie často, lebo u nás sa víno ( ani iné ) nepilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia