Čokoládové pralinky pre dospelých (fotorecept)
Autor receptu: janikbj
Vynikajúce pralinky pre tých, čo majú radi horkú čokoládu. Link na pôvodný recept
http://www.pastryaffair.com/blog/red-wine-chocolate-truffles.html. Na internete
nájdete veľa podobných, no ja som si vybrala tento, bez šľahačkovej smotany.
Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, fotila som pri umelom svetle mobilom.
Postup
- Myslite na to, že kvalita čokolády a vína sa odrazí na chuti praliniek. Preto použite čo najkvalitnejšiu čokoládu, víno odporúčajú suché, napr. Merlot alebo Cabernet Sauvignon.
Čokoládu nasekáme nadrobno a dáme do misky. Víno privedieme k varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Necháme postáť cca 5 min.
- Po 5 min. čokoláda pod horúcim vínom zmäkne. Dobre premiešame. Ak by sa nerozpustila úplne, dáme ju pomaly ohriať nad paru a vymiešame do hladka. POZOR, pri prílišnom zahriatí sa môže čokoláda zraziť, takže ohrievame naozaj opatrne a pomaly, voda pod nádobou nesmie prudko vrieť.
- Do rozpustenej čokolády s vínom vmiešame roztopené maslo. Hmotu necháme PRI IZBOVEJ TEPLOTE pomaly chladnúť. V originál recepte píšu 30-45 min., no mne trvalo viac ako hodinu,kým čokoláda zhustla. Takže jej dajte dostatok času, v žiadnom prípade ju nechlaďte v chladničke. Počas chladnutia ju sem-tam, cca každých 10 min. premiešajte
- Po viac ako hodine bola hmota stuhnutá tak, že sa z nej dali formovať pralinky. Lyžičkou odoberajte malé množstvo čokolády a v rukách formujte guličky. Tu sa každý rozhodne, či bude robiť ukážkové guľôčky alebo tak ako ja, malé neidentifikovateľné tvary - také sa mi páčili viac :-)
- Guličky obalíme v horkom kakau a v sitku ich trochu otrasieme.
Skladujeme vo vzduchotesnej dóze. Pri izbovej teplote vydržia asi týždeň, v chladničke 2-3 týžne (V tom prípade ich pred podávaním ich nechajte postát pri izbovej teplote).
Táto dávka nie je veľká, vyjde z nej cca 30 maličkých guličiek.