Čokoládové pralinky pre dospelých (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Vynikajúce pralinky pre tých, čo majú radi horkú čokoládu. Link na pôvodný recept http://www.pastryaffair.com/blog/red-wine-chocolate-truffles.html. Na internete nájdete veľa podobných, no ja som si vybrala tento, bez šľahačkovej smotany. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, fotila som pri umelom svetle mobilom.

120 minút
príprava

Postup

  1. Myslite na to, že kvalita čokolády a vína sa odrazí na chuti praliniek. Preto použite čo najkvalitnejšiu čokoládu, víno odporúčajú suché, napr. Merlot alebo Cabernet Sauvignon. Čokoládu nasekáme nadrobno a dáme do misky. Víno privedieme k varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Necháme postáť cca 5 min.
  2. Po 5 min. čokoláda pod horúcim vínom zmäkne. Dobre premiešame. Ak by sa nerozpustila úplne, dáme ju pomaly ohriať nad paru a vymiešame do hladka. POZOR, pri prílišnom zahriatí sa môže čokoláda zraziť, takže ohrievame naozaj opatrne a pomaly, voda pod nádobou nesmie prudko vrieť.
  3. Do rozpustenej čokolády s vínom vmiešame roztopené maslo. Hmotu necháme PRI IZBOVEJ TEPLOTE pomaly chladnúť. V originál recepte píšu 30-45 min., no mne trvalo viac ako hodinu,kým čokoláda zhustla. Takže jej dajte dostatok času, v žiadnom prípade ju nechlaďte v chladničke. Počas chladnutia ju sem-tam, cca každých 10 min. premiešajte
  4. Po viac ako hodine bola hmota stuhnutá tak, že sa z nej dali formovať pralinky. Lyžičkou odoberajte malé množstvo čokolády a v rukách formujte guličky. Tu sa každý rozhodne, či bude robiť ukážkové guľôčky alebo tak ako ja, malé neidentifikovateľné tvary - také sa mi páčili viac :-)
  5. Guličky obalíme v horkom kakau a v sitku ich trochu otrasieme. Skladujeme vo vzduchotesnej dóze. Pri izbovej teplote vydržia asi týždeň, v chladničke 2-3 týžne (V tom prípade ich pred podávaním ich nechajte postát pri izbovej teplote). Táto dávka nie je veľká, vyjde z nej cca 30 maličkých guličiek.