Čokoládové muffiny plnené lemon curdom

slavka2012 - fotkaslavka2012, 1. mája 2013

Kombinácia horkastej kakaovej chuti cesta so sladkým a zároveň kyslastým lemon curdom vo vnútri, ktorý som tentoraz pripravila podla receptu z Varechy http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html, Zobraziť celý popisKombinácia horkastej kakaovej chuti cesta so sladkým a zároveň kyslastým lemon curdom vo vnútri, ktorý som tentoraz pripravila podla receptu z Varechy http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html, nás naozaj príjemne prekvapila a osladila nám prvomájové popoludnie.

24
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
180 g
1 bal.
1 bal.
60 g
3 ks
100 g
3 dl
120 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Ako kypriaci prášok už dlhší čas používam prírodný vínny kameň, ktorý občas dostať v drogérii DM alebo sa dá kúpiť v Rakúsku.

    Čokoládové muffiny plnené lemon curdom - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske zmiešame všetky suché suroviny, teda cukor, múku, kakaový prášok, kypriaci prášok a vanilkový cukor.

    Čokoládové muffiny plnené lemon curdom - obrázok 2
  3. 3

    V druhej miske vyšľaháme vajíčka, mlieko a rozpustené maslo.

    Čokoládové muffiny plnené lemon curdom - obrázok 3
  4. 4

    Do suchých zložiek cesta postupne vmiešame zmes tekutých ingrediencií a dôkladne premiešame. Odporúčam s vajcami vymiešať najskôr iba 2 dl mlieka a potom podľa hustoty cesta mlieko radšej pridávať. Ja som tentoraz mala cesto prihusté a tak som pridala ešte asi 0,5 dl mlieka navyše.

    Čokoládové muffiny plnené lemon curdom - obrázok 4
  5. 5

    Do muffinových formičiek, vyložených farebnými papierovými košíčkami dáme najskôr po jednej kopcovej čajovej lyžičke cesta, na vrstvu cesta umiestnime za čajovú lyžičku domáceho lemon curdu, navrch opäť za lyžičku čokoládového cest a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180°C približne 35 minút. Ja som sa dnes veľmi ponáhľala a zabudla som odfotiť muffiny pred pečením i na plechu po vytiahnutí z rúry.

    Čokoládové muffiny plnené lemon curdom - obrázok 5
  6. 6

    Hotové muffiny su naozaj výborné, i keď z niektorých počas pečenia lemon curd trochu vytiekol. Myslím, že na tent účel sa lepšie hodí citrónové maslo podľa receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/male-kokosove-babovky-plnene-citronovym-masl/26676-recept.html, ktoré bolo aspoň v mojom prípade hustejšie.

    Čokoládové muffiny plnené lemon curdom - obrázok 6

Diskusia k receptu

katkat
toto vyzera tak dobre, ze uz asi pat krat som sa sem vratila v priebehu poslednej pol hodiny... musim vyskusat :)
slavka2012
@katkat , dakujem, tato kombinacia chuti ma skutocne ocarila, prave som, proti vsetkym svojim pravidlam, jeden doranajkovala:-).
mariamka
ja som jedinu muffinovu teflonovu formu vyhodila, nestala za vela, ale kvoli takymto receptom si pojdem kupit novu :) bol cas ked som muffinky piekla kazdy treti den, je to velmi vdacne a variabilne pecivo, tvoje @slavka svyzeraju velmi lakavo, ozaj preco sa nemozu jest na ranajky ? :)
slavka2012
@mariamka , oni sa mozu jest kedykolvek, ked vsak zacnem rano niecim sladkym, mam na sladke chut cely den, no a tie dosledky...ja ich nerobievam az tak casto, pouzivam silikonove formicky, ktore este vylozim papierovymi kosickami.A na to, co sa moze uvolnit zo silikonu, teflonu ci farebnych papierovych kosickov radsej nemyslim...@afataga ,@paplosk , dakujm.
mariamka
samozrejme :), dakujem @slavka to bola skor recnicka otazka :) lebo co ja viem, tak sacharidy sa rano mozu a vecer bielkoviny, ale kto by na to stale myslel? ten teflon zisiel komplet dole, ale je pravda, ze raz som v nej piekla fasirky a to bolo naposledy :)
mariamka
samozrejme :), dakujem @slavka to bola skor recnicka otazka :) lebo co ja viem, tak sacharidy sa rano mozu a vecer bielkoviny, ale kto by na to stale myslel? ten teflon zisiel komplet dole, ale je pravda, ze raz som v nej piekla fasirky a to bolo naposledy :)
slavka2012
@mariamka , na mna vseobecne pravidla akosi neplatia ;-(, Ono zavisi aj od typu teflonu, raz som si v Bulle kupila teflonovu formu na chlebicek a po prvom upeceni tiez celkom zliezol. Preto najradsej pouzivam stare dobre klasicke formy bez potahov alebo potom zo skla, ale nie vsetky existuju v takomto prevedeni...
mariamka
@slavka pochopene :) a dakujem, a ked uz pisem, tak musim pochvalit tvoju Paellu! ja len cumim na to s otvorenou pusou, si velmi sikovna
ywett
tak tieto by som si hneď dala, máš ich lákavé a krásne :)
nikola166
booože.. tak tie musia byť výýýbornééé .. :) .. ja milujem lemon curd.. ešte som ich nikdy neskúšala dať do muffiniek ..
tiginko
nádhera @slavka2012 , už dlhšie rozmýšľam, že si konečne spravím domáci lemon curd, toto ma popoženie. Už len si nájsť čas. Ukladám a ďakujem za recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia